2012-01-14

I Landskrona kan man skämta om allvarliga saker

Under rubriken "Dagens trams" skrev jag igår om den kraftiga överreaktion som drabbade det socialdemokratiska oppositionsrådet, Catherine Persson, i Trelleborg, när hon kritiserade kommunstyrelsens ordförande, moderaten Ulf Bingsgård. Bingsgård var uppenbarligen för skämtfull när han på twitter skrivit:
Hörde att Malmö söker en ny slogan. Vad sägs om "Malmö — en pangstad nära dig"
Oppositionsrådet blir "jätteupprörd" och "chockad". Enligt min uppfattning en fullständigt oproportionell reaktion, enligt min mening. Klarar man inte av små, ickekränkande, skämt på twitter torde man inte heller kunna ta till sig satirens budskap. Nu på morgonen läser jag i Trelleborgs Allehanda att även kommundirektören har skämtlynne. Han svarade Bingsgård på Facebook med orden: "Eller kulhålan". Kommundirektören tog emellertid bort sitt inlägg. Bra dock med en kommunstyrelseordförande och en kommundirektör som kan skämt lite med varandra på Facebook. Det tyder på att de är verklighetsnära.

Man kan faktiskt skämta om allvarliga saker och ett bra exempel på detta bland skånekommunerna är Landskronas projekt "Myt och sanning". Förr året genomförde Landskrona Fritids- och kulturförvaltning ett arbete om de myter som finns om Landskrona stad - Sanna eller Falska. Förvaltningen presenterade sitt arbete genom en utställning på Landskrona museum där satirikern Hans Lindström illustrerade några av de insamlade myterna. Bakgrunden var att bilden av Landskrona de senaste åren blivit oerhört mörk.

Det är underbara teckningar som självklart inte kan missförstås. Här är länkar till några av de roliga satiriska teckningarna:

Inga kommentarer: