2010-03-20

Ola Ullsten bräcker statminister Vanhanen

Statsminister Matti Vanhanens andra regering inledde sitt arbete den 19 april 2007. Regeringen är en majoritetsregering bestående av Centern i Finland, Samlingspartiet, Gröna förbundet och Svenska folkpartiet i Finland. I regeringen ingår 20 ministrar.

På en väsentlig punkt har Vanhanen II misslyckats och inte lyckats överträffa den svenske statsministern Ola Ullsten. Jag trodde Vanhanen den 4 april 2008 var på god väg när han utnämnde Alexander Stubb som utrikesminister. Men icke. Vanhanen förlorar.

I folkpartiregering den 18 oktober 1978 till den 12 oktober 1979 hade vi fyra statsråd med enstaviga efternamn: Blix (utrikesminister), Huss (industriminister), Cars (handelsminister) och Tham (samordnings- och engergiminister, sedemera konverterad till socialdemokraterna).

Finlands regering har fortfarande efter tre statsråd med enstaviga namn: Stubb (utrikesminister), Brax (justitieminister) och Thors (migrations- och europaminister).

1 kommentar:

Kalle af sa...

I Finland har vi bara ett statsråd, och det är regeringen. Ett organ alltså, inte en person. Statsrådets medlemmar kallas ministrar. Bara som info. :-)