2010-03-25

Privatjustisen, justitieministern och sexköp

Igår kväll sände Uppdrag Granskning inslaget "Den andra våldtäkten". On hur en ung man våldtar en flicka på en skola. Döms för brottet men av folkjustisen förklaras oskyldig. I stället fryses brottsoffret ut och förolämpas på Internet, och bland banr och vuxna på orten. Trots att pojken senare döms för ytterligare ett liknande brott pågår mobben mot den första flickan.

Aftonbladets ledarskribent Eva Franchell kopplar på goda grunder ihop händelserna som refereras i Uppdrag Granskning med justiteminister Beatrice Ask slarviga och ogenomtänkta uttalanden om att personer som misstänks för brott mot sexköpslagen ska schavottera genom rosa kuvert. Hon har även använt uttrycket "skämmas på torget".

Lika rätt hamnar inte Paulina Neuding på SvD Brännpunkt. Med bakgrund i Beatrice Asks klavertramp menar Neuding att de senaste dagarnas debatt är ett av flera exempel på den visionslöshet som präglar rättsområdet i svensk politik, både till höger och vänster. Neuding skriver:
I brist på idéer om hur man kan minska allvarlig brottslighet får vi
plakatpolitik i en märklig kombination med uppgivenhet.
Det är bra att Neuding biter ifrån och kritiserar den så kallade hyperlexin. Det vill säga tendensen att lösa problem med överlagstiftanden. Nya lagar som svar på allt. Men Neuding är möjligen lite förnumstig när hon tvärsäkert vet att berätta att polisens resurser går till att jaga människor som har haft frivilligt sex på fel sätt, samtidigt som kvinnor är rädda att gå hem på kvällen därför att antalet våldtäkter stiger.

Så skriver man om man är emot sexköpslagen. Man vill gärna förenkla och komma med tendentiösa påståenden. Polisens insatser för att stävja sexköp är knappast prioriterade. Och prioriterar man på detta område handlar det alltid om sexköp i kombination till misstanke om annan brottslighet. Till exempel människohandel.

Bloggar om , ,

2 kommentarer:

pooya sa...

Eller så har Paulina helt rätt.

http://svt.se/2.33831/1.1896228/sexkop_forhindrades_efter_natspaning?lid=senasteNytt_1861773&lpos=rubrik_1896228

Leif Ekstedt sa...

Jag saknar en intervju med Oscars mamma. Hon tycks som bortblåst.
En moder stöttar sina barn men hon
får inte göra andra illa.
Beatrice Ask borde kanske komma till insikt om lag och rätt -eller kanske rätt och fel?
Jämför Edvin Adolphsson med Lennar Kämpe - en prä är en präst men inte alltid bäst.Strindberg håller.