2006-04-25

Fantasisummor till fotbollsproffs är inget att uppröras över

Denna artikel är nog lite provocernande.

Bäst på plan – nu även på banken utropar Aftonbladets bilaga Sportbladet. Man konstaterar att Ronaldinho har gått förbi David Beckham på listan över de bäst betalda fotbollspelarna i världen. Barcelonaspelaren Ronaldinho påstås ha en årslön på 210 miljoner kronor följd av Real Madrids David Beckham som kan kvittera 168 miljoner kronor. Vare sig Zlatan eller Henke finns på listan över de 20 bäst betalda fotbollsproffsen.

Jag vågar jag sticka ut hakan och påstå att jag inte upprörs över dessa fantasisummor. Jag inser givetvis att dessa idrottsmän inte förtjänar sin lön men jag vet också att de är rena fantasifigurer. I alla tider har det funnits personer som tjänat fantasisummor och det har faktiskt varit få förlorare på detta. Vi kan ju tänka på de förmögenheter som bildades av handelsmännen i Ostindiska kompaniet. I Göteborg finns Sahlgrenska sjukhuset, en ursprunglig donation från en av ägarna till ett stort handelshus.

Fotbollsspelarna i denna klass glädjer massor av människor över hela världen. Intresset kring dessa fotbollens galjonsfigurer gör att miljontals barn och ungdomar spelar fotboll och håller sig i trim samtidigt som de identifierar sig med sin idol. En och annan kanske har orealistiska drömmar men det går nog inte att komma bort ifrån.

I stället för att ondgöra oss över ett fåtal fotbollsproffs löner borde vi rikta vår vrede mot brottslingar och gangsters som tjänar massor av pengar på brott där man utnyttjar och plågar medmänniskor. Dessa brottslingar finns över hela världen, även i Sverige.

Inga kommentarer: