2006-04-16

Per Westberg åtalas vid Hudiksvalls tingsrätt

Det är inte jag som åtalas utan inspektor Per Westberg på Mellanskog i Bollnäs. Inspektor Per Westberg har glömt bort att göra anmälningsavverkan för ett litet skifte på 1,8 hektar och åtalas nu för brott mot skogsvårdslagen (1979:429). Enligt uppgift är detta det första åtalet i sitt slag.

Det känns inte bra att den här typen av uppenbara misstag leder till åtal trots att vare sig biotop eller fornminnen skadas. Ingen skugga över åklagaren med sin åtalsplikt eller Skogsvårdsstyrelsen som gjort anmälan. Men är straffsanktion verkligen rätt medel på detta område?

Nu står hoppet till att tingsrätten finner att brottet varit ringa och frikänner Per Westberg. Det vore bra.

Läs mer i tidningen Ljusnan.

Åklagaren yrkar på lägsta straff

Ledarkommentar i tidningen Ljusnan den 1 april

I ledarkommentaren den 1 april (SIC!) blandar tidningen ihop en massa saker. Det gäller att skilja på straffrättsliga påföljder och myndigheters tillsyn. Man ondgör sig över att en gammal tant döms för nedskräpning när hon dumpat en stekpanna bredvid en återvinningsstation. Damen skyller på att hålet var för litet. Men grejen är att det knappast fanns återvinningskärl för miljöskadligt där damen la ifrån sig stekpannan. Alla som varit på en återvinningsstation och sett svineriet inser att något måste göras. Vi skall vara rädd om vår natur, bötfäll återvinningsstationsmarodörerna.

Ljusnan ondgör sig vidare över att Rissnekyrkan i Sundbyberg fått klassning som livsmedelslokal och därmed måste vidta en massa administrativa åtgärder. Här handlar det inte om att någon åtalas utan tidningen ondgör sig av svenska myndigheters strikta tolkning av regelverket. Man säger att övriga Europa inte är så rigorösa och hänvisar till trevliga caféer i södra Europa som nog tar detta med hygien från den lättsamma sidan.

Jag tror inte att tidningen skall vara så säker i sin idylliska beskrivning av södra Europa. Myndigheternas tillsyn över restaurangbranschen i de sydeuropa är mycket strängare än vad man kan tro.

Tidningen måste var lite försiktig i sina omdömen och inte blanda ihop äpplen och päron.

För några år sedan var det ett antal äldre personer som avled i Tierp efter att ha serverats uppvärmd ärtsoppa. Hade då Ljusnan sagt att det verkar byråkratiskt med livsmedelsregler och krav på den personal som hanterar dessa. En kokerska åtalades för vållande till annans död men frikändes småningom.

Man skall inte underskatta EU-initierad lagstiftning. Den brukar i allmänhet var väldigt välmotiverad och efterlevas i medlemsstaterna. I Sverige brukar myndigheterna vara smidiga i sin tillämpning.

Som vanligt gäller:
1. Respektera lagar. Men var generös med bedömningen vad som utgör ringa brott.
2. Prata med din riksdagsman om du är tveksam över lagars utformning. Din riksdagsman hittar du på www.riksdagen.se .

Inga kommentarer: