2006-04-27

Stängselnämnden

Lägg inte ned Djurskyddsmyndigheten
Den 17 april avgav jag en kärleksförklaring till Djurskyddmyndigheten under rubriken Lägg inte ned Djurskyddsmyndigheten. Detta ämne berör uppenbarligen.

Kyrkoordnaren har ingen åsikt om Stängselnämnden
Låt oss nu se om en annan myndighet kan intressera läsarna. Jag tänker på Stängselnämnden som prövar frågor om stängsel utmed järnväg enligt lagen om stängselskyldighet(1945:119). Kyrkoordnaren kan alltså kombinera sitt intresse för tåg och omsorg om djur.

Enligt lagen (1945:119) om stängselskyldighet för järnväg m.m. gäller olika regler för stängsel till skydd för större hemdjur respektive stängsel till skydd för allmänheten. Innehavare av järnväg är "pliktig att hålla stängsel utmed järnvägen till skydd för större hemdjur (hästar och nötkreatur) under betesgång, såframt kostnaden för stängsel icke är oskälig i förhållande till nyttan därav för betesbruket". Beträffande stängselskydd för allmänheten anges i lagen att ansvaret för hållandet av stängsel utmed järnväg i första hand är en kommunal angelägenhet. Kommunerna har sålunda rätt att inom sina områden besluta om var stängsel skall sättas upp och hur de skall utformas. Kostnaderna för sådana stängsel skall enligt lagen betalas till 90 procen av kommunen och till 10 procent av järnvägsinnehavaren. För stations- och bangårdsområden gäller dock att kostnaderna skall delas lika.

För att pröva frågor om uppsättning och kostnadsfördelning finns en särskild statlig nämnd, Stängselnämnden. Regleringen av järnvägens stängselskyldighet är tämligen gammal och avspeglar delvis en annan samhällsstruktur och ett annat trafiksystem än det som gäller i dag.

Stängselnämnden som inrättades år 1976 ännu inte haft ett enda ärende att avgöra.

Stängselnämnden kostar inte mycket. Ingenting faktiskt. Men kanske kan den vara bra att ha. Jag tycker att Djurskyddsmyndighetens styrelse kan utgöra stängselnämnden.

Tack till myndigheten Verva
Vid årskiftet fick vi den nya myndigheten Verva - Verket för förvaltningsutveckling . Tack vare den myndigheten kunde jag på ett enkelt sätt hitta Stängselnämnden. Trots att jag inte har har Statskalendern i bokhyllan.

Inga kommentarer: