2006-04-10

Tala klarspråk med ungdomsförbunden

Turerna kring SSU-ordföranden Anna Sjölin aktualiserar den knepiga balansgången moderpartiet för i förhållande till ungdomsförbundet. Det tycks finnas en rädsla från moderpartierna att kritisera ungdomsförbunden. Man vill ju inte anklagas för att de äldre skall uppfattas som mossiga och ungdomsfientliga. Vi har sett detta många gånger t.ex. när CUF fösökte göra upp med centerns hållning i kärnkraftsfrågan. Det är bra att det finns socialdemokratiska politiker och ledarskribenter som vågat ryta ifrån.

I helgen har Moderaterna i Kronoberg haft partistämma. Vid stämman fanns en motion från Moderata ungdomsförbundet med kravet att släppa prostitutionen fri och ta bort sexköpslagen i Sverige. Motionen röstades lyckligtvis ned och det är skönt att höra den moderata riksdagsmannen och ledamoten i Europarådet Anders G Högmark. Detta är en politiker som har ett nyttigt europeiskt perspektiv.

– Jag tycker att det är prov på genuint dåligt omdöme och dålig politisk uppfattning att som organisation, som ungdomsförbundet med dess ordföranden i spetsen stå för de synpunkterna, säger Högmark.

– Nu tog stämman mycket klart avstånd från detta, det var väl bara fyra-fem personer som röstade för det i ungdomsförbundet, men jag blev mycket upprörd. Mina två döttrar var mycket undrande till vad det här ungdomsförbundet sysslar med, avslutar Anders G Högmark.

Fler politiker borde våga markera mot ungdomsförbund som ballar ur. Bra gjort Högmark.

Om någon tvivlar på sexköplagens betydelse kan man läsa en artikel som publicerats i Brottsförebyggande rådets tidskrift Apropå 2/2002. Socialarbetare och poliser som jobbar med prostituerade är eniga i sin övertygelse att prostitutionen minskat sedan lagen infördes.

Inga kommentarer: