2006-04-16

Skrämmande uppgifter om stort dolt stöd för brittiskt nationalistiskt parti


Labour is to blame for the drift to the BNP (British National Party)?

When I knock on doors I say to people, 'are you tempted to vote BNP?' and many, many, many - eight out of 10 of the white families - say 'yes'.

I dagens Sunday Telegraph återger Blairregeringens arbetsmarknadsminister Rt Hon* Margaret Hodge en skrämmande interiör från en pågående kampanj som har samband med kommande lokalval. Hodge representerar som Member of Parliament valkretsen Barking i östra London och knackar nu tillsammans med 50 andra parlamentsledamöter dörr i sina valkretsar där val till lokala councils äger rum den 4 maj. Det högerextrema BNP satsar hårt på att hetsa mot främlingar och invandrare och partiet ser ut att vinna framgångar. Hodge hävdar att åtta av tio i "vita familjer" som hon pratar med vid dörrknackning förklarar att de kan tänka sig att rösta på BNP.

Hodge menar att det krävs ett starkt och tydligt budskap från de etablerarade partierna för att driva tillbaka BNP:s framgångar. Det handlar om att lyfta fram de fördelar som finns i ett mångkulturellt samhälle.

Ett inslag som prövats i kampanjen mot främlingsskapet har varit att dela ut flygblad med det engelska fotbollslandslaget. Detta skall få folk att tänka till. I laget spelar fyra mörkhyade spelare och det är väl svårt att tänka bort t.ex. Rio Ferdinand i laget.

Vid senaste World Cup stöttade BNP det danska landslaget i protest mot de färgade spelarna. På flygbladet polemiseras nu och man säger att konskevensen av BNP:s rasistiska människosyn utelsuter att David Beckham, som är kvartsjude, och Wayne Rooney som har härkomst från Irland spelar för England.

BNP:s taktik är att, i likhet med Sverigedemokraterna, bli ett rumsrent parti. Partiledaren är en välklädd akademiker som undviker att omge sig av kortsnaggade skinheads med nazistiska attribut.

* - Rt Hon betyder Right Honourable och är den titel som används på medlemmara och f.d. medlemmar i det brittiska kabinettet.

Sunday Telgraphs ledare den 16 april

Inga kommentarer: