2006-11-08

Absolut Herbertstrasse

DN har idag en artikel om en reklamkampanj i Tyskland för den svenska vodkan, Absolut. DN:s Ann Persson tycks mena att vodkan saluförs med koppling till prositutuion. I en av annonserna finns ett avtryck i läppstift av en puss mot vit bakgrund. Texten lyder: Absolut Herbertstrasse. Detta är en gata i Hamburg som är själva symbolen för den i Tyskland tillåtna prostitutionen.

Jag tillhör gänget som flera gånger hyllat den svenska sexköpslagen men jag förstår inte upprördheten och slutsatsen kring denna kampanj.

DN frågar sig om det är lämpligt att ett helstatligt företag i Sverige, där koppleri är förbjudet, förknippas med prostitution?

Jag begriper nada. Koppleri är förbjudet även i Tyskland även om det finns legal prostitution. Koppleri handlar ju om att olovligt förmedla sexuella tjänster i vinstsyfte.

Nej nu gick DN för långt. Risken att skyllas för puritanism blir uppenbar.

Andra bloggar om: ,

4 kommentarer:

Anonym sa...

Jag förstår inte vad du menar. Menar du att annonsen inte har en koppling till prostitution?

Jag tycker problemet är Vin & Sprits dubbelmoral. Jag är nämligen helt övertygad om att de aldrig skulle göra en "Absolut Malmskillnadsgatan"-annons i Sverige, inte ens innan sexköpslagen kom. Men varför skulle det vara mer okej att köpa tyska kvinnor än att köpa svenska kvinnor?

Jag anser inte att det är puritanism att vara emot att Vin & Sprit säljer sina produkter med hjälp av prostitution. Sexhandel är ofta slavhandel, till exempel importeras uppskattningsvis 400-600 kvinnor och barn till Sverige varje år för att säljas som sexslavar (enligt ECPAT). Och även om prostitution är lagligt i Tyskland är jag övertygad om att det även där finns en koppling mellan sexköp och slavhandel.

Per Westberg sa...

Precis som du är jag övertygad om att det finns koppling mellan människohandel och prostitution. Jag kan inte försvara legal prostitution och vågar på goda grunder hävda att det är vanligt med illegal prostitution i länder som har legaliserad prostitution.
Lisa
Tack för din kommentar.

Grejen med DN:s artikel är att den är osakligt. De svenska läsarna har inte den tyska kontexten och där är det kanske inte samma likhetstecken mellan Herbertstrasse och prostitution som vi svenska kopplar samman Reeperbahn och dess parallellgata med könshandel.

Om någon i Stockholm skulle alludera på Lärkstaden skulle alla tänka på fina hus i den exklusivaste delan av Östermalm. Knappast att kvarteren under långt tid var platsen för prostitution. Lärka kommer av berglärka som var en benämning på prostituerade.

Det hade varit läge att berätta vilka de andra tyska gatorna var som var med i kampanjen.

Anonym sa...

Nja, att Lärkstaden har fått sitt namn efter bergslärkor=prostituerade är inte belagt. Kvarteret Lärkan, som låg där, splittades i olika delar och de fick namn efter Tofs, Träd, Sång- och Pip-lärkan. Och även övriga gator har fågelnamn.

Det är för övrigt ingen som associerar till prostitution när man nämner Lärkstaden idag. Men alla som varit i Hamburg eller läst om staden känner nog till att Herbertstrasse idag fortfarande är en plast för prostitution.

Så Lisas parallell "Absolut Malmskillnadsgatan" är faktiskt helt rätt. Osh det skulle väl vara smaklöst att saluföra alkohol på det viset bland människor som varit i eller känner till Stockholm

Per Westberg sa...

Ni kanske har rätt. Men frågan kvarstår. Vad var det marknadsförarna ville hänyfta till. En känd gata eller prostitution.

Nåväl Herbertstrasse är ett sjukt ställe med en port där vi män över 18 år kan slinka in.