2006-11-20

Klart att riksdagsledamöter ska åka taxi

Aftonbladet presenterar idag en lista på de riksdagsledamöter som under årets åtta första månader åkt mest taxi. Toppar listan gör socialdemokraten Kaj Nordquist men han ursäktas av Aftonbladet eftersom han är svårt synskadad. Självklart ska han åka taxi. Det tycker jag.

Klart att Gunilla Carlsson ska åka taxi
Men någon ska man hacka på och då får det bli den moderata biståndsministern Gunilla Carlsson som åkte taxi för i snitt 5 642 kronor i månaden. Aftonbladet uppger att många av resorna gått mellan bostaden i Tyresö till stan och vice versa.

Det är klart att det är lite skämmigt att ligga näst högst på listan men jag tycker att Gunilla Carlsson gör rätt som åker droska ibland. Under detta år har hon precis som alla andra politiker kämpat hårt i en valrörelse. Säkert har hon jobbat de flesta kvällar och helgerna har varit fullt bokade. För 5 642 får man inte så mycket taxi.

Låst oss säga att hon piper iväg till Arlanda och Bromma tidiga mornar två gånger per månad. Där rök 2 800 kronor. Fem sena kvällar sätter hon sig i taxi för att åka hem från möten i stan. En enkel resa till Tyresö kostar cirka 350 kronor. Vi är nu uppe i 4 500 kronor. Och det är väl inte osannolikt att 1 000 kronor går åt till resor ute i landet.

5 642 kronor är inte så mycket. Det är bra att Gunilla tar taxi ibland så att hon kanske kan få några minuter extra med familjen. Jag tycker att en hårt arbetande Tyresöbo någon gång ska kunna unna sig taxi i stället för att sitta i snålblåsten på Gullmarsplan och vänta på en Tyresöbuss.

Vi måste få proportioner
Det känns snålt att ifrågasätta lite taxiresande när flera parlament i Europa tillhandahåller privatchaufförer till sina parlamentariker. Säkert är det en och annan journalist på Aftonbladet som också dissar Gullmarsplan och i stället väljer en bulle från redaktionen vid Globen.

Det är lätt för den som kommer hem varje dag före klockan 18.00 och som har helgerna fria att tycka att en politiker ska sätta sig på bussen. Taxi är bra. Det är ett kollektivt färdmedel.

Även DinaPengar.se skriver om detta
Metro, Biståndsministern åkte taxi för 176 313 kronor

Andra bloggar om: ,

Inga kommentarer: