2006-11-22

Tredje riket och tredje världen

Vid middagsbordet nu under kvällen dök två intressanta frågor upp.

Tredje riket känner vi till men vilket var första och andra riket? När man ändå är på gång kan man reda ut vad första världen och andra världen är. Tredje världen är ju ett begrepp som används ofta.

Första, andra och tredje riket
Begreppet tredje riket har använts i flera kulturer. Men i 1920-talets Tyskland talade man om det tysk–romerska kejsardömet som det första riket. Det andra riket var det tyska kejsardömet 1871–1918. I spåren av förlusten i första världskrget började man drömmma om det treje riket som då skulle vara ett nytt starkt och självmedvetet Tyskland. Nazisterna började sedan använda termen tredje riket på ett propagandistiskt sätt lyfta fram Nazityskland.

Första, andra och tredje världen
Tredje världen är ett uttryck som började användas under 1950talet. Den första världen var den västerländska, "demokratiska". Kommunistländerna var den andra världen. Den tredje världen var vid denna tid beteckning för de länder som stod utanför maktblocken och som var neutrala Det vill säga exempelvis Sverige, Indien och Jugoslavien.

Småningom ersattes denna politisk-ideologiska klassifikation med en mer ekonomiskt betingad innebörd. Den tredje världen kom då att beteckna de länder (främst i Afrika och Asien) som höll på att utvecklas till att bli medlemmar av antingen första eller andra världen.

Jaha. Nu vet man det.

Inga kommentarer: