2006-11-21

Grymma bilder från vinter- och fortsättningskriget


Den finländska försvarsmakten har bevarat omkring 300 fotografier från kriget under hemligstämpel i över 60 år. Orsaken till att materialet inte offentliggjorts har varit politiska för att inte störa den forne fienden - makten i öst. Bilderna visar grymheter från båda sidor med stympade barnlik, kannibalism och avrättningar.

Den svenskspråkiga Hufvudstadbladet jämför bilderna med händelserna där kurdiska byar och deras invånare förintades av Saddams trupper. I finländska gränsbyar var det sovjetpartisaner som 1943 som dödade kvinnor och barn på de de mest bestialiska sätt. Men bilderna visar även på finländska grymheter En del av bilderna hade varit mycket komprometterande för Finland efter krigsslutet. Exempelvis de bilder där ryska krigsfångar tvingas ut för att ”trampa mina” på ett fält.

Hufvudstadsbladet konstaterar dock att de trehundra skräckbilderna från vinter- och fortsättningskriget knappast kommer som en chock för dem som upplevde krigen. För de yngre avslöjar de dock krigets grymma ansikte noterar tidningen.

Bild: Finsk flykting ber sin bödel om nåd, Hufvudstadsbladet publicerar sex bilder.

DN, Krigets fasor fram i ljuset
SvD, Krigsbilder upprör i Finland

Pingat på Intressant

2 kommentarer:

Anonym sa...

ничего особенного, солдат просто умывается снегом

это для вас ужас, которые шагу не ступят без мороженого к обеду, биосортира и передвижного борделя.

Per Westberg sa...

Det är lite knackigt med ryskan för mig. Men texten ovan säger något i stil med att bilderna inte är något speciellt. Bilden som jag klippt in påstår anonymous föreställer en soldat som tvättar sig. Sedan är det någonting om en flyttbar bordell men jag hajar inte riktigt sammanhanget.