2006-11-11

Marinarkeologi i Visby

Marinarkeologer har med hjälp av sonar undersökt havsbotten utanför Visby hamn. Vid undersökningarna har man funnit nio verifierade vrak och det handlar då om fornminnnen. Men det kan finnas mpnga fler om man betänker den dansk-lybska flottan som förliste utanför Visby 1566. 57 000 man uppges ha mist livet när 15 fartyg gick under. Men även vid andra tillfällen har fartyg sjunkit som till exempel då Gustav Vasas anföll Gotland och Visby 1527.

Vid undersökningarna fann man även ett flyplan som försvann vid inflygning till Visby från flygflottiljen i Nyköping 1965. Planet med en ensam piloten skulle transportera värnpliktiga från ön.

Gotlands Allehanda den 11 november, Fartygsvraken utanför Visby ska skyddas

2 kommentarer:

Per Westberg sa...

Jag Du Jinge. Man ska nog inte alltid lita på Gotlands Allehanda. 57 000 personer är fler än vad som bor på Gotland idag och världens största fartygskatastrof förorsakade drygt 5 000 människors liv. Fartyget Wilhelm Gustloff torpederades i södra Östersjön 1945.

Runt Wilhelm Gustloff råder dykförbud enligt internationella traktat. Ungefär som vid Estonia.

Själv fascineras jag också av sjunkna fartyg. Särskilt efter att som liten ha läst om Riksäpplet. Men eftersom far var dykare var det en sysselsättning som han inte rekommenderade.

Att vattnen utanför Visby ha bra sikt. Det är KLART. :-)

Den förvånade pappan sa...

Enligt de flesta källor var det närmare 9 000 personer som omkom när Wilhelm Gustloff.