2006-11-11

Marinarkeologi i Visby

Marinarkeologer har med hjälp av sonar undersökt havsbotten utanför Visby hamn. Vid undersökningarna har man funnit nio verifierade vrak och det handlar då om fornminnnen. Men det kan finnas mpnga fler om man betänker den dansk-lybska flottan som förliste utanför Visby 1566. 57 000 man uppges ha mist livet när 15 fartyg gick under. Men även vid andra tillfällen har fartyg sjunkit som till exempel då Gustav Vasas anföll Gotland och Visby 1527.

Vid undersökningarna fann man även ett flyplan som försvann vid inflygning till Visby från flygflottiljen i Nyköping 1965. Planet med en ensam piloten skulle transportera värnpliktiga från ön.

Gotlands Allehanda den 11 november, Fartygsvraken utanför Visby ska skyddas

3 kommentarer:

jinge sa...

Sådant är alltid spännande. 57 000 man ?? när 15 fartyg gick under ??

Den där uppgiften kan inte stämma. 4000 man på varje fartyg?

Nej nej.. De Lybska fartygen var relativt små båtar, oftast med två master. Den Lybske Örn (som mitt område är uppkallad efter) hade väl bara en mast.. Det är jag iofs osäker på men de var väsentligt mindre än Vasa. En besättning på 40-50 personer max, och skulle de lastat på 4000 skulle båten sjunka.

Gotlands Tidningar har kört fakta med stora vispen troligen.

Men det är ändå rysligt spännande. Jag fascineras alltid av sjukna fartyg och vore det inte för hälsan skulle jag nog börja dyka. Vattnet utanför Visby är väl hyfsat oxo ur siktsynpunkt kan jag tänka mig.

Per Westberg sa...

Jag Du Jinge. Man ska nog inte alltid lita på Gotlands Allehanda. 57 000 personer är fler än vad som bor på Gotland idag och världens största fartygskatastrof förorsakade drygt 5 000 människors liv. Fartyget Wilhelm Gustloff torpederades i södra Östersjön 1945.

Runt Wilhelm Gustloff råder dykförbud enligt internationella traktat. Ungefär som vid Estonia.

Själv fascineras jag också av sjunkna fartyg. Särskilt efter att som liten ha läst om Riksäpplet. Men eftersom far var dykare var det en sysselsättning som han inte rekommenderade.

Att vattnen utanför Visby ha bra sikt. Det är KLART. :-)

Den förvånade pappan sa...

Enligt de flesta källor var det närmare 9 000 personer som omkom när Wilhelm Gustloff.