2006-11-23

Är privatisering av Folktandvården bra?

Sjukvårdslandstingsrådet i Stockholm, Gustav Andersson (c), säger till DN att Folktandvården kan komma att privatiseras helt eller delvis. En ökad konkurrens kan motverka kommande prishöjningar, menar han. Chaim Zlotnik är ordförande för Tjänstetandläkarföreningen i Stockholm och han delar inte denna uppfattningen. Zlotnik talar om en organisation med stort erfarenhetsutbyte och han avvisar prisargumentet genom att konstatera att majoriteten av tandläkarna i Stockholm redan idag är privatpraktiserande.

Folktandvården som växtplats
Själv går jag till Folktandvården eftersom jag aldrig förstått varför man ska "ärva" mors tandläkare. Mina behandlingar har varit enkla men jag har tyckt mig märka att unga nyutbildade tandläkare blivit väl omhändertagna av äldre kollegor. Någonting säger mig att det offentliga inslaget i tandvården ger oss fler ännu mer kompetenta tandläkare. I bakhuvudet finns även kunskapen att det kan vara väldigt dyrt att etablera sig som privattandläkare eftersom man måste lägga fram ett kapital för att erhålla en praktik eller köpa in sig i ett företag.

Det är uppenbart att många unga tandläkare är andra generationens invandrare och de kommer knappast att gynnas av ett system som bygger på att det bästa sättet att etablera sig i yrket är att "ärva" fars praktik eller delägarskap.

Ledarskap och vårideologi
En intressant realitet är också att det i allmänhet är just tandläkaren som står för ägarskapet. Tandhygienisten, tandsköterskan och kontoristen är ofta anställda. Vilken bild av ledarskapet och vårdideologi visar detta faktum på? Doktorn i centrum känns lite förlegat.

Ibland verkar tanken på privatiseringar som alldeles för politiska pricipiell.

Blir det billigare att gå till tandläkaren?
När det gäller argumentet om att privatiseringar som prisdämpande faktor är detta alldeles för slitet just nu. Erfarenheterna talar ett annat språk och argumentationen blir lite konstlad om man betänker att tandvården i så stor utsträckning redan är privatiserad. Hänvisningen till privatiseringar för ökad konkurrens kan slå tillbaka mot privatiseringar eftersom folk i allmänhet anser att tandvård är något som är mycket dyrt. Detta oaktat att man skulle ha en konkurensutsatt fungerande prissättning.

Andra bloggar om:

2 kommentarer:

Christoffer Willenfort sa...

Detta med att ärva mors eller fars praktik kan man ju se i alla Yrken där det krävs ett kapital för att starta eget (tex bilmekaniker, snickare osv)
Men det betyder inte att vi ska ha folkbilvården för det.

I alla andra fall (och även detta) så får du då en situation där en ung utövare av yrket börjar arbeta hos en känd person för att skaffa kapital erfarenhet och kundkontakter för att sen starta eget (och ta med sig en bunta av kunderna)

detta kommer att fungera oavsett om det är privatiserat eller folktandvården. så ska vi söka argument mot folktandvården så får vi leta på annan plats.

/C

Per Westberg sa...

Nu är det ju så att de flesta bilmekaniker faktiskt är anställda i stora företag. Det finns alltså en arbetsmarknad även för den som inte vill bli sin egen eller som kanske blir sin egen när han eller hon varit ute några år.

En spaning att tänka på är vi behöver både bilmekaniker och tandläkare. Bilmekaniker har det funnis så länge det funnits bilar. Men "riktiga" tandläkare har faktiskt inte funnit mer än drygt hundra år. Innan dess var det bysmeden som skötte tandvården.