2006-11-30

Rara buteljer och ännu en seger för folkhälsan

Grattis Maria, Din linje i EU håller
Folkhälsoministern Maria Larsson och alla vi andra har anledning att vara glada idag. Dels diskuterar ministerrådet europeisk alkoholpolitik och det är uppenbart att folkhälsoperspektivet i framtiden kan påverka EU:s syn på alkohol. Tidigare är det jordbrukspolitik och synen på alkohol som livsmedel som drivit EU:s alkoholpolitik.

Generaladvokaten GO
Men ytterligare en framgång kan kvitteras. Generaladvokaten har avgett ett yttrande till EG-domstolen om näthandel med alkohol. Det är tämligen ovanligt att EG-domstolen kommer fram till en annan slutsats än generaladvokaten. Generaladvokaten menar nu att det är förenligt med Sveriges detaljhandelsmonopol på alkohol att i Sverige förbjuda nätimport. Men förutsättning är att alkoholvaror från andra medlemsländer i EU behandlas på ett icke-diskriminerande sätt. Och så är det i Sverige. Vem som helst kan via Systembolaget beställa hem vilket vin som helst. Man skulle tilloch med kunna hävda att vi i Sverige har större utbud än andra länder. I länder utan alkoholmonopol kan det vara svårt att hitta en handlare som mot en rimlig peng tar hem ett vin från en lite vingård i Toscana. Men i Sverige går det alldeles utmärkt att ta hem rara buteljer.

Konsensuspolitik
Det är roligt med områden där det föreligger konsensuspolitik. Två dagar med två politikområden. Igår NATO-medlemskap och idag alkoholpolitik. Men vad säger Fredrick Federley och den nya ordföranden i MUF?

DN
SvD E24

Andra bloggar om:

2006-11-29

Odenberg är inte så dum

Jag såg precis försvarsminister Mikael Odenberg på SvT Aktuellt. Han fick frågor om NATO-medlemskap och konstaterade att detta inte är en aktuell politisk fråga. -Men moderaterna är ju för NATO-medlemskap? säger redaktören. -Jag är försvarsminister i en fyrpartiregering, svarar Odenberg.

Odenberg är väldigt pedagogisk och beskriver för- och nackdelar med NATO-medlemskap.

Det är skönt att det finns politiska frågor som man inte driver enkom av egna partipolitiska skäl. Detta kallas för politisk mognad och respekt för människor som har andra värderingar.

Vi skulle behöva flera konsensusområden i politiken. Särskilt som vi nu har en regering som kan uppfattas vilja genomföra systemskiften som inte går att återställa om andra politiska vindar skulle blåsa i framtiden.

Försvarministern utvecklade sin syn på samarbet med NATO idag när han besökte när han talade i försvarshögkvarteret på onsdagseftermiddagen. Läs mer på Försvarsmaktens webbplats.

Andra bloggar om: ,

Leijonborg i viktlöst tillstånd

Leijonborg måste avgå
Dags att gå Leijonborg är rubriken på Aftonbladets ledarsida. Och bakgrunden är givetvis att ledande folkpartister åtalas för ett politiskt dataintrång. Han har bagatelliserat det faktum att den egna partisekreteraren råljugit och tvingats avgå. Leijoborg skyller allt på en 24-åring. Men självklart måste han ta ansvar för att ha låtit sig vilseledas av en karismatisk och handlingskraftig partisekreterare. Och ansvaret utövas genom att ställa sin plats till förfogande. I detta fall är det uppenbart att det finns en förtroendekris i folkpartiet. Folkpartiet lär nämligen vara det parti där de egna medlemmarna har lägst förtroende för politiken. Se Göran Erikssons analys i SvD.

Partiledaren ansvarar för partisekreteraren
Med all rätt i världen måste alla folkpartister ställa sig frågan vilka politiska strategier och utspel som styrts av partisekreteraren och där partiledaren inte haft förmågan att ställa de kritiska frågorna. Man kan säga att partisekreterarens dominans och inflytande visar på att Leijonborg inte har haft den kraft och integritet som fordras av honom som politisk ledare.

Blekt statsråd
Gör man bokslut med Leijonborgs första tid som statsråd och utbildningsminister kan man konstatera att han varit marginaliserad. I stället har de andra folkpartistiska statsråden varit de som synts och vem bryr sig om att Lärarhögskolan i Stockholm skall organiseras under universitet.

Fuglesang, den andra svenska astronauten
Nästa vecka dyker dock Leijonborg upp i offentligheten när den svenske astronauten Christer Fuglesang skjuts upp med rymdfärjan Discovery från Kennedy Space Center i Florida. Men Fuglesang är inte förste svensk i viktlöst tillstånd. Leijonborg har svävat i viktlöst tillstånd sedan partisekreterare Jakobsson ljög så det stod härliga till i TV bredvid vännen Lars.


Andra bloggar om: , ,

2006-11-28

Helle Klein berättar mer om diakoni

Diakoni är kristen kärleksgärning omsatt i praktisk handling. Helle Klein verkar sätta diakoni på kartan. På sin blogg denna tisdag skriver hon:
Det är fascinerande med diakonin för den samlar så oerhört mycket livserfarenhet
och erfarenhet från samhällets olika delar. Jag tror att prästutbildningen har
en del att lära här. Risken är att teologerna blir för "smala". Faktum är att
diakonerna tycks ha betydligt mer gedigen själavårdsutbildning än prästerna.
Bra rutet Helle Klein. Men det är inte bara diakoner som arbetar med diakoni. Det gör även präster och lekmän. Många frivilliga är en förutsättning för en synlig diakoni. Vi som på olika sätt arbetar med diakoni, oavsett om vi är diakoner, präster eller lekmän, måste dock anta Helle Kleins uppmaning:
Men jag skulle önska att diakonerna skrev debattartiklar, gav ut böcker och höll
föredrag - deras vittnesbörd om samhällets skuggsida måste in i samhällsdebatten!
Andra bloggar om: , ,

Hjulplattor

Snart är det dags att ge sig av till jobbet. Visserligen åker jag bara tunnelbana två stationer men är det vagnbrist kan det bli ganska trångt. Och ont om vagnar är det esomoftast (Häftigt ord. INgen har sett det men alla förstår vad det betyder ). Nu på morgonen rapporteras tiominuterstrafik från röda linjen på grund av vagnbrist.

Varför har man då vagnbrist?

Jo nu på hösten blir det ofta halt på spåret då nedfallna löv lägger sig på rälsen och därmed minskar friktionen mellan spår och hjul. När tåget kommer in på station och föraren bromsar låser sig hjulen och de slipas liksom till. Effekten är att en hjulplatta bildas (hjulet börjar bli fyrkantigt typ Flintabilar).

Som gammal lokförare får jag ont i kroppen när jag hör ett tåg komma in på perrongen med ett karaktäristiskt dunkande. Ajajajaj hjulplattor tänker jag. Det gör int i tågvännens kropp.

2006-11-27

Stulen häst hittad på Gotland

Stulen häst hittad på Gotland efter tolv år. Läs mer på Hela Gotland.

Glad nyhet? Nej knappast. Hästen hade säkert haft det bäst om den fått vara kvar i Eskilstuna. Om man läser mellan raderna i intervjun med den ursprunglige ägaren förstår man att det luktar skitstövel om den stallägare som just nu huserar den stulna hästen. Bara det att kalla en travhäst för "Gubben". Det är ju bara att titta in under manen och kolla frysmärkningen så vet man namnet på hästen. I detta fall borde det stå 88-4491. Men det är klart. Har man tjålat en häst så kanske man inte sover så gott om natten. God tro. Knappast

Andra bloggar om:

Även Odenberg ska kunna åka taxi


Så var det dags igen. DN slår upp en stor rubrik med texten "Odenberg lät riksdagen betala 200 hemresor i taxi". Förra veckan var det biståndsminister Gunilla Carlsson som ifrågasattes.

I går träffade jag en nära släkting som läser min blogg. Hon sa: -Du skriver mest skit och ointressanta artiklar men det Du skrev om Gunilla Carlsson var bra. Saken var den att släktingen först hade varit arg på Gunilla Carlsson efter att ha läst tidningen Metro. Men min lilla bloggartikel hade fått släktingen att tänka om. -Det kanske inte är så konstigt att riksdagsledamöter ibland åker taxi, sa hon.

Jag menar att både Gunilla Carlsson och Mikael Odenberg gjort rätt i att åka taxi när de var riksdalgsledamöter. Att dagarna i ända vara igång på jobbet före klockan 08.00 och avsluta fram mot elva på kvällen tycke jag motiverar att man försöker ta sig hem så fort som möjligt ibland. Mikael Odenberg har nog åkt tunnelbana ganska många gånger i livet och han skulle säkert ha gjort det varenda dag om han jobbat nio till fem varje dag.

Läs artikeln: Klart att riksdagsledamöter ska åka taxi.

Andra bloggar om: , ,

2006-11-26

Kalles kyrkliga kommentarer: "Homopräst" i TV

Kalles kyrkliga kommentarer: "Homopräst" i TV

Två länkningar till Kalles kyrkliga kommentarer på två dagar. Men när någon har något angeläget att berätta är det bara att rycka på bloggerfunktonen "CREATE A LINK".

Andra bloggar om:

Pensionerade officerare är jobbiga

Tänk dig att alltid ha pensionerade kollegor som ständigt flåsar dig i nacken och kritiserar dig på jobbet. Sådan är verkligheten för generaler och amiraler som leder vårt försvar.
Jag såg nyss ett debattprogram på den utmärkta tv-kanalen Axess. Programmet handlade om att vi gått från invasionsförsvar till insatsförsvar. Har vi ett försvar som kan försvara oss var den fråga som ställdes.

Försvarsmaktens utvecklingschef, generalmajor Michael Moore, säger att vi har ett bra försvar. Han är trovärdig utifrån att han är osentimental och har en realistisk syn på vilka hot som finns och vilken uppgift försvarsmakten har 2006. Inte minst att vi numera samverkar med andra länders försvarsmakter för att möta hot redan på plats i andra länder. Möjligen skulle man kunna önska sig lite mer muskler och lite högre insatsberedskap när det gäller utlandsuppdragen.

En gång officer alltid officer
Men det måste vara jobbigt att vara aktiv general. Trots att officerare stoppar in uniformen i malpåsen vid pensionen finns det många som energiskt är ute i debatten och ifrågasätter sina adepter som nått generalitetet. I kvällens program stod de pensionerade officerarna översten 1gr Ulf Henricsson och kommendören 1gr Emil Svensson och ifrågasatte det mesta som nuvarande försvarsledning står för.

Det vore bättre om duktiga officerare efter pensionen ägnade sig att spela golf, läsa goda böcker och sjunga i kör i stället för att hävda sin förträfflighet från den forna yrkeskarriären. Emil Svensson gjorde bra ifrån sig i samband med u-båtsincidentern i början av 80-talet och Ulf Henricsson var skicklig chef för den nordiska Bosnienbataljonen 1993-94.

Nu är dock gamla officerares ständiga recensioner av sina yngre kollegors göranden och låtanden effekten av ett öppet och demokratiskt försvar. Försvarsmakten tar givetvis vara på den pensionerade personalens kompetens genom att de får chansen att föreläsa och vara med i forskning.

Men nog är de lite tjuriga de gamla överstarna och kommendörerna. Det ger ett intryck av naivitet när de antyder att de minsann vet bäst. Och hur ska det inte bli nu när alla fyrtiotalister går i pension. Eftersom de är så många och kommer att hålla sig friska så länge kommer de att bli ett arbetsmiljöproblem för sina efterträdare i karriärsstegen. Och detta gäller inte bara försvarsmakten.

Andra bloggar om:

Svarta tjänster vanliga - främst hos överklassen

Svarta tjänster vanliga - främst hos överklassen är en rubrik i senaste numret av Grönköpings Veckoblad.
Tidningen konstaterar att s.k. svarta tjänster (sotning m.m.) äro i särklass mest vanlig i äldre bebyggelse bebodda av d:o medborgare, samt bland de rika och besuttna, vilka som bekant ha råd med fungerande kakelugnar.

Prenumerera på Grönköpings Veckoblad
Andra
bloggar om:

Elak recensent sågar Glenmarks


Jag har alltid fascinerats över att affärsdiskarna varje år översvämmas av så kallade julskivor. Kända artister bara måste låta göra en julskiva. Men det är uppenbart att det finns en marknad för detta eftersom så många nedlåter sig till detta trams. Någon gång borde marknaden vika tycker man och själv har jag tillräckligt antal skivspår för att ha bakgrundsmusik under hela julaftonen.

Men på "Dagens skiva" finns en recension som fullständigt sågar Anders och Karin Glenmarks (gamla Gemini trots att de inte är tvillingar) nya julskiva "Vår jul". Den är säkert inte så dålig som recensenten låter påskina men sågningen är kul och jag publicerar Peter Dahlgrens text i sin helhet:
Du bör akta dig så att du inte ätit för mycket på julbordet och någon illvillig
människa drar upp volymen på "Vår jul" med Glenmark & Glenmark. Risken är
överhängande att det dästa övergår i illamående. För det här är något av det
värsta jag hört i julväg. Covers blandas med eget hopskrap i en sliskig och
skenhelig soppa. Om det här vore en parodi på julskivor vore det stor humor. Nu
känns det bara jobbigt att veta att Anders och Karin Glenmark kommer åka runt
och spela för övre medelklassfruntimmer som går i kyrkan just till jul. Och som
bara älskar den mysiga skivan "Vår jul". Värst på skivan är nästan "Den lille
trumslagaren/Sjung om fred". Den liksom bara stockar sig halsen som torra
mariekex under en hostattack. "Ave Maria" blir ett pekoral som kan kallas
barockt. Egentligen tar Glenmarkarna inte ett poäng. Men jag gillar mod. Och mod
måste man ha för att våga ge ut sånt här. Näe. Köp inte det här. Satsa hellre
era slantar på Lars-Erik Larssons "Förklädd Gud" och Hilding Rosenbergs "Den
heliga natten". Då blir det jul på riktigt.

Andra bloggar om:

2006-11-25

Finsk biskop kritiserar Svenska kyrkan

Rubriken skall egentligen lyda: Finländsk biskop kritiserar Svenska kyrkan. Erik Vikström är ju finlandssvensk.

Borgå stift får ny biskop
Nästa vecka vigs en ny biskop för Borgå stift i Finland.
Borgå stift skiljer sig från de andra stiften i den evangelisk-lutherska kyrkan i Finland genom att det omfattar Finlands alla svenskspråkiga församlingar och de tvåspråkiga församlingar som har svensk majoritet. Även den Tyska evangelisk lutherska församlingen i Finland hör till stiftet.

Den avgående biskopen intervjuas
Bloggaren Karl af Hällström är präst i Borgå och referar i dag en intervju med den avgående biskopen Erik Vikström i den finska kyrkliga tidningen Kotimaa. I intervjun kritiserar biskop Erik den Svenska kyrkan för belutet att anta en välsignelseakt för registrerat partnerskap. Biskopen gör detta med argumentet att beslutet togs utan att andra kyrkor konsulterades. Kalle konstaterar dock att biskopen personligen är emot beslutet. I en TV-intervju har han nämligen uttalat att homosexuella inte kommer att bli prästvigda i Borgå så länge han är biskop.

Slutsats
Tråkigt för Borgå stift att man gått miste om så många bra präster under de 23 år som Vikström varit biskop i stiftet.

Andra bloggar om: ,

Sven Thidevall i radio Kronoberg

Den nytillträdde biskopen Sven Thidevall ger en kort intervju i SR P4 Radio Kronoberg idag och han berättar att han efter årskiftet ska ge sig ut i stiftets församlingar. Och det är ett vidsträckt stift han vakar över från Böda på norra Öland till Hylte i östra Halland. Han kommer alltså att möta folket på gränsen till Simlångsdalen*.

Lyssnaren kan konstatera att Sven Thidevall har begåvats med en bra radioröst helt i klass med Anders Eldemann eller Staffan Dopping och i intervjun kommentar han sitt valspråk, "Den som sår under tårar ska skörda med jubel" (Psaltaren 126) .-Det blir inget jubel tack vare mig men om vi vill ge plats för det gud vill ge oss. Då blir det jubel, säger Sven Thidevall.

Ske allt så.

Andra bloggar om: ,

* - Simlångsdalen är en tätort i Halmstad kommun (Göteborgs stift). Orten är känd genom filmen "Folket i Simlångsdalen som spelades in 1924 och 1947. På den lilla orten bodde även Per Gessle 1968-1973.

Mats Odell, En ny Göran Persson?

Talmannen Per Westerberg (m) har tillrättavisat kommunministern Mats Odell (kd) och kommer att följa upp händelsen genom ett telefonsamtal. Bakgrunden är att han under riksdagens frågestund debatterade med riksdagsledamoten Monica Geen (s). I debatten visade han prov på klassiskt härskartekniksmanér. Bl.a. avslutade han ett replikskifte med orden: Är det uppfattat!. Detta föranledde talmannen att mot gängse debattregler tilldela Monica Green ytterligare en replik där hon upprepade sin fråga.

Regeringen ser ut att ha fått sin egen Göran Persson men möjligen ett par snäpp värre när det gäller nonchalant uppträdande. Tur då att Sveriges Kommuner och Landsting tyckte att man hade ett positivt möte med Mats Odell igår.

Snabbprotokollet, se anförande 91 och följande

DN
Göteborgsposten

Andra bloggar om: , ,

Varför är vissa ägg vita och andra bruna?


Tänk om Google och Nationalencyklopedien funnits när man varit liten. Då hade man själv kunnat ta reda på svaren på alla frågor.

Vid frukostbordet i morse kom funderingen upp om detta med vita och bruna ägg. Hustrun hade rätt om nu nu kan lita på Adelsö Ägg. Bruna och vita hönsägg är innehållsmässigt likvärdiga. Färgen på ägget beror istället på hönsrasen. Bruna hönor värper för det mesta bruna ägg och vita hönor värper vita ägg. Äggets övriga egenskaper har alltså ingenting med färgen att göra.

Men värper svanar vita ägg och har papegojor ägg med härliga klara gröna, gula och röda färger?

Mesighet och romantik inför alkoholism

För en tid sedan läste jag en dödsruna över en medelålders man som avlidit. Författarna till nekrologen var några numera framgångsrika och välkända personer och de skrev positiva och fina ord om sin ungdomsvän.

Jag har en egen bild av den tio år äldre briljante ynglingen från 70-talet och jag blir då besviken över ur de romantiserar det faktum att han tidigt förlorade kontrollen över flaskan och bokstavligt söp bort sitt liv. Vännerna beskriver hans absurda ungdomssupande som att han på något charmigt sätt tyckte om att besöka lokal och inmundiga öl.

Sanningen måste vara att han sökte sig till krogen för att legitimera sitt supande. Ofta slutade kvällen med redlös fylla.

Kan det vara så att ungdomens kamrater kunde ha gjort mer för att förhindra det spirande missbruket?

Leif GW Perssonmetaforen: -Litvinenko sjöng inte i kyrkokören

Den ryske regimkritikern, förre underrättelseofficeren, Aleksandr Litvinenko har dött på ett sjukhus i London. Han blev sannolikt förgiftad med det radioaktiva ämnet polonium 210.

En skribent som inte tillhör den skara som normalt ägnar sig åt konspirationsteorier är Mats Engström på Aftonbladets ledarredaktion. Han har en synnerligen god insikt i Europas politiska liv och jag vågar på goda grunder påstå att han är välinitierad vad det gäller situationen i Ryssland och i förutvarande Sovjet. Spekulationerna kring vem eller vilka som orsakat Litvinenkos död är nu i full gång och Mats Engström konstaterar att Litvinenkos död åter riktar blickarna till mordet på journalisten Anna Politkovskaja. Mats Engström avfärdar suicid som tänkbar dödsorsak och säger:

Oavsett vilka som mördade Politkovskaja och Litvinenko så borde omvärlden se Rysslands mörka sidor tydligare. Det finns många band mellan makten i Kreml och den gråzon där säkerhetstjänster och organiserad brottslighet möts.

En gangsterstat med kärnvapen växer fram på andra sidan Östersjön. Det hotar oss alla.

Det är viktig att komma ihåg att Litvinenko sannolikt hade många fiender och en komplex hotbild. Sannolikt var han inte trygg ens i de kretsar där han rörde sig mest hemtamt. Om man använder professor Leif GW Perssons metafor skulle man kunna säga: - Litvinenko sjöng inte direkt i kyrkokören. Persson brukar ge sådana metaforer när han till exempel talar om vilka som begår värdetransportrån.

Den fråga som nu reses är: Hur bekämpar vi den "framväxande gangsterstaten". Svaret är mångfacetterat. Ett utbyggt EU, diplomati, bistånd, internationell polisiär samverkan. Läs mer här om SIDAs arbete i Ryssland. Det är ett bra arbete.

Mats Engströms blogg
Wikipedia om Mats Engström

SvD, Radioaktivt ämne orsakade spions död
SvD:s utrikeschef manar till källkritik
Expressen, Spionens sista ord

Pingat på Intressant

2006-11-24

Sorg i Luleå stift

Norrländska socialdemokraten , Norrbottenskuriren, Västerbottens Folkblad och Västerbottenskuriren berättar nu på kvällen att en medarbetare i Svenska kyrkan har omkommit tillsammans med sin åttaåriga dotter vid en bilolycka i Egypten. Även chauffören i bilen omkom när man krockade med en lastbil. Familjefadern Richard liksom den egyptiske koptiske biskopen Thomas skadades vid olyckan.

Ofattbart
Det är svårt att säga eller skriva något. Men ett ord bär. Ordet är OFATTBART. Ofattbart är något man inte kan ta i med händerna. Man kan inte gripa tag i, fatta. Ofattbart är också något som man inte kan förstå, man fattar inte.

– Det är fruktansvärt det som har hänt. Det är med stor förstämning vi har tagit emot beskedet. Jag har förlorat en god vän och medarbetare. Richard och de övriga anhöriga finns hela tiden i mina tankar och förböner, säger biskop Hans Stiglund i ett uttalande.

Andra bloggar om:

Helle Klein uppmärksammar den bloggande biskopen

Helle Klein vill se präster och biskopar som bloggar
Igår skrev jag om att Svenska kyrkan har fått sin första bloggande biskop. I en artikel skrev jag om "Tony Guldbrandzén, en bloggande biskop". I dag kommenterar Helle Klein biskopens bloggande i positiva ordalag:

Fler biskopar och präster i bloggosfären skulle öppna upp kyrkan för 2000-talets människor.
Jag håller med Helle Klein och är övertygad om att vi snart kommer att se ännu fler präster, diakoner och andra församlingmedarbetare på nätet. Men jag tror faktiskt att vi behöver lite pastorala (praktiska) råd och riktlinjer om hur vi ska agera i bloggosfären. Själv är jag väldigt konfunderad över att det finns präster, diakoner och kyrkomusiker som bloggar anonymt. Flera av dessa skriver väldigt bra och självklart ska vi alla veta vem det är vi möter på nätet när de företräder kyrkan.

Kyrkbloggare
Prästen Karin Långström Vinge i Skövde kan bilda skola för andra präster och kyrkopolitikern och bloggaren Maria Abrahamson, från Bohuslän är ett exempel på en modern moderat kyrkopolitiker som förenar företagsamhet, familj, kyrko- och kommunpolitik. Maria skriver öppenhjärtig om kyrkans alla sidor. Kyrkonämndens ordförande i Uppsala Martin Garlöv på Brygubben, tillhör den partipolitiskt obundna gruppen och gör skarpa analyser om kyrkan i vår samtid. Kyrkopolitikern, kristdemokraten Sven-Gunnar Hoffstedt i Nora på Hoffstedts Egna Ord visar genom korta nedslag i vardagen hur en kyrkopolitiker också är familjefar och en helt vanlig person med många intressen utanför kyrkopolitiken. Slutligen vill jag lyfta fram den socialdemokratiska kyrkopolitikern Christina Meltin Westerlund som på ett bra sätt lyfter fram sin personliga hållning när det gäller den kyrkopolitiska debatten i Härnösands domkyrkoförsamling om kyrkan ska starta en begravningsbyrå eller inte. Christina är mycket tveksam till en sådan verksamhet.

Biskop Tony, Kyrkoordnaren och Farsta församling
I ett blogginlägg kommenterar biskop Tony, Helle Kleins bloggande om praktiken i Svenska kyrkan. -Jag var kyrkoherde i Farsta 1994-1999. Nu är jag biskop i Härnösand, men jag har en stor kärlek till Farsta församling och all verksamhet där som jag älskar, säger biskop Tony.

Själv var jag kanslichef i Farsta församling 1985-1989 och jag delar biskop Tonys kärlek till Farsta församling. Särskilt som jag är uppväxt i söderort. Kanske formades ett bloggintresse av Söderledskyrkans härliga tegelmurar med tegelstenar brända i Helsingborg.

Andra bloggar om: , , ,

Mikael Persbrandt versus Otto Sjöberg

Tryckfrihetsjuryn fällde idag Expressens ansvarige utgivare Otto Sjöberg för förtal. Förutsättningar finns nu att tingrätten den 15 december meddelar en fällande dom och vi får utgå från att det blir ett saftigt skadestånd. Orden som Expressen osant skrivit på sin löpsedel var: ”PERSBRANDT AKUT ALKOHOLFÖRGIFTAD Intagen på klinik

Det är bra att åklagarna börjar röja i kvällspressens vårdslösa publicering av osanna uppgifter.

SvD
DN
Aftonbladet
Expressen

Andra bloggar om: , , , ,

2006-11-23

Sjörapporten är poesi

Visst är sjörapporten poesi
Utsikter till Fredag kväll.

Ett intensivt lågtryck nära Skottland rör sig efterhand upp över Norska havet.

Tänk på det Horace.

Tony Guldbrandzén bloggande biskop

Bild från IKON
Bloggaren Karin Långström Vinge noterar att vi fått den första bloggande biskopen i Svenska kyrkan. Det är biskopen i Härnösand, Tony Guldbrandzén, som skriver på stiftets webbplats.
Jag delar Karins entusiasm och instämmer i hennes omdöme: Fräscht, modernt och ... jätteroligt! Biskop Tony har ett rakt, enkelt och okonstlat språk och ett personligt tilltal.

Bloggen saknar kommentarsfunktion och det är väl något som kräver ytterligare övervägningar innan just en biskop kan aktivera en sådan. En biskop är en person som sannolikt måste ha en godkännandefunktion vilket i sin tur kräver stor tillgänglighet för den bloggande biskopen eller att man har redaktörer som kan sköta detta. Ett alternativ är ju att med Karin Långström Vinge som förebild jobba med contributors. I framtiden får vi hoppas på att biskopen får en RSS-funktion. Vi som vill följa en bloggare behöver alla tekniska hjälpmedel för att skapa en bevakning av när uppdatering sker.

Det enda störande med den bloggande biskopen är rubriken "Biskop Tony´s anteckningar". Att skriva genitivform med apostrof är en anglifiering som vi kan vara utan. Biskop Tonys anteckningar fungerar alldeles utmärkt i svenskan.

Vad Svenska språknämnden tycket om apostrofer kan du läsa på denna länk. Hade biskopen hetat Andreas hade det varit okej att skriva "Biskop Andreas´ anteckningar". Detta för att skilja på biskop Andrea som ju har "Biskop Andreas anteckningar". Blev det rätt nu?

META:
Jag konstaterar den 25 november att man nu ändrat till "Biskop Tonys anteckningar". Som språkpolis kan jag nu sova tryggt. :-) Det finns även en kommentarsfunkton modell light genom att man nu också lagt in ett e-postformulär.

Biskop Tonys tankar

Andra bloggar om: , ,

Gahrton om Bildt

Att Per Gahrton är positiv hör inte till vanligheterna. Att han sedan uttalar sig positivt om en politiker i ett annat läger är sannolikt ett unikum. Därför är det skönt att läsa hans SvD Brännpunktartikel idag. Gahrton som är ordförande för Palestinagrupperna i Sverige skriver bland annat att utrikesminister Carl Bildt en kort tid före sin utnämning till utrikesministerposten undertecknade ett upprop med krav på en lösning av Palestinakonflikten som ligger betydligt närmare PLO:s FN-modell än Israels erövringsstrategi.

Men läser man noga ser man att Gahrton sin vana trogen kanske ändå är arg. Denna gång på sin forna partibroder Per Ahlmark.


Andra bloggar om: , , , ,

Är privatisering av Folktandvården bra?

Sjukvårdslandstingsrådet i Stockholm, Gustav Andersson (c), säger till DN att Folktandvården kan komma att privatiseras helt eller delvis. En ökad konkurrens kan motverka kommande prishöjningar, menar han. Chaim Zlotnik är ordförande för Tjänstetandläkarföreningen i Stockholm och han delar inte denna uppfattningen. Zlotnik talar om en organisation med stort erfarenhetsutbyte och han avvisar prisargumentet genom att konstatera att majoriteten av tandläkarna i Stockholm redan idag är privatpraktiserande.

Folktandvården som växtplats
Själv går jag till Folktandvården eftersom jag aldrig förstått varför man ska "ärva" mors tandläkare. Mina behandlingar har varit enkla men jag har tyckt mig märka att unga nyutbildade tandläkare blivit väl omhändertagna av äldre kollegor. Någonting säger mig att det offentliga inslaget i tandvården ger oss fler ännu mer kompetenta tandläkare. I bakhuvudet finns även kunskapen att det kan vara väldigt dyrt att etablera sig som privattandläkare eftersom man måste lägga fram ett kapital för att erhålla en praktik eller köpa in sig i ett företag.

Det är uppenbart att många unga tandläkare är andra generationens invandrare och de kommer knappast att gynnas av ett system som bygger på att det bästa sättet att etablera sig i yrket är att "ärva" fars praktik eller delägarskap.

Ledarskap och vårideologi
En intressant realitet är också att det i allmänhet är just tandläkaren som står för ägarskapet. Tandhygienisten, tandsköterskan och kontoristen är ofta anställda. Vilken bild av ledarskapet och vårdideologi visar detta faktum på? Doktorn i centrum känns lite förlegat.

Ibland verkar tanken på privatiseringar som alldeles för politiska pricipiell.

Blir det billigare att gå till tandläkaren?
När det gäller argumentet om att privatiseringar som prisdämpande faktor är detta alldeles för slitet just nu. Erfarenheterna talar ett annat språk och argumentationen blir lite konstlad om man betänker att tandvården i så stor utsträckning redan är privatiserad. Hänvisningen till privatiseringar för ökad konkurrens kan slå tillbaka mot privatiseringar eftersom folk i allmänhet anser att tandvård är något som är mycket dyrt. Detta oaktat att man skulle ha en konkurensutsatt fungerande prissättning.

Andra bloggar om:

2006-11-22

Tredje riket och tredje världen

Vid middagsbordet nu under kvällen dök två intressanta frågor upp.

Tredje riket känner vi till men vilket var första och andra riket? När man ändå är på gång kan man reda ut vad första världen och andra världen är. Tredje världen är ju ett begrepp som används ofta.

Första, andra och tredje riket
Begreppet tredje riket har använts i flera kulturer. Men i 1920-talets Tyskland talade man om det tysk–romerska kejsardömet som det första riket. Det andra riket var det tyska kejsardömet 1871–1918. I spåren av förlusten i första världskrget började man drömmma om det treje riket som då skulle vara ett nytt starkt och självmedvetet Tyskland. Nazisterna började sedan använda termen tredje riket på ett propagandistiskt sätt lyfta fram Nazityskland.

Första, andra och tredje världen
Tredje världen är ett uttryck som började användas under 1950talet. Den första världen var den västerländska, "demokratiska". Kommunistländerna var den andra världen. Den tredje världen var vid denna tid beteckning för de länder som stod utanför maktblocken och som var neutrala Det vill säga exempelvis Sverige, Indien och Jugoslavien.

Småningom ersattes denna politisk-ideologiska klassifikation med en mer ekonomiskt betingad innebörd. Den tredje världen kom då att beteckna de länder (främst i Afrika och Asien) som höll på att utvecklas till att bli medlemmar av antingen första eller andra världen.

Jaha. Nu vet man det.

Det egendomligaste vallöftet

De senaste veckorna har media varit fullständigt fokuserad på miljöproblemen i världen. Dramatiska beskrivningar av effekterna av växthuseffekten följer oss hela tiden.

Kristdemokraterna får nog tillskrivas det mest populistiska vallöftet i valrörelsen. Jag tänker då på de föga välanalyserade kraven på sänkt bensinsskatt lyckligt begravda utan krans i alliansregeringens första budget.

En som däremot är konsekvent och analystisk är Volvochefen Leif Johansson som enligt TT menar att skatten på fossila bränslen bör höjas och att miljövänliga bränslen i gengäld ska befrias från skatt. Härigenom stimuleras miljövänligare alternativ på framförallt lastbilssidan.

DN, Volvochef efterlyser högre bensinskatt
Om bensinskatten har jag tidigare skrivit, klicka på denna länk

Andra bloggar om: ,

2006-11-21

Kollega som tänker rätt

- Här sitter jag på ett café i Stuvsta och kommer för sent till jobbet. Men vad betyder egentligen det, säger kollegan på mobiltelefon.

Jag kollar upp vad som hänt. En sådan tragik.

Händelserapport från Södertörns brandförsvarsförbund tisdag 2006-11-21:

07:41 Stuvsta P-station, Huddinge
Larm via 112, påkörd person,trafikstopp 07.44, spåret fritt 08.39.
Får under framkörningen veta att trafikstopp kvitterats, en person under tåget vid perrongen, vi tar även hand om utrymmning från de vagnar som ännu inte kommit in på perrongen via banvallen och lotsar upp pendlarna till avgångshallen.

Helle Klein beskriver diakoni

Ännu en gång beskriver Helle Klein på sin blogg vad diakoni är. Hon träffar verkligen rätt med sina ögonblicksbilder från Farsta församling.

Om diakoni har jag tidigare skrivit. Klicka på denna länk

Andra bloggar om:

Sverigedemokraterna får partistöd

Partibidragsnämnden har i dag beslutat att bevilja Sverigedemokraterna partistöd med 333 300 kr enligt lagen om statligt stöd till politiska partier. Stödet avser tiden oktober 2006 - oktober 2007.

Sedan blir det en och annan påfyllning i partikassan genom kommunala mandatbidrag.

Så blir det när 2,93 procent av svenskarnas röster läggs på Sverigedemokraterna.

Andra bloggar om: ,

Fylking om Rosing

RIX MorronZoo i morse körde programledartrion sin vanliga hissa och dissa. Programledaren Roger dissade nyheten om att Linda Rosing ska vika ut sig (Har hon gjort det förr?). Gert Fylking la in sitt veto och visst palaver utbröt. Nu visade det sig dock att Fylking protesterade, inte för att försvara Rosings utvik, utan för att Roger medverkade till att uppmärksamma Linda Rosing. -Det har ju varit tyst kring henne en tid nu, sa Fylking.

Klokt uttalande i etern.

Om Linda Rosing och Unika Partiet har jag skrivit tidigare. Klicka här

Andra bloggar om:

Grymma bilder från vinter- och fortsättningskriget


Den finländska försvarsmakten har bevarat omkring 300 fotografier från kriget under hemligstämpel i över 60 år. Orsaken till att materialet inte offentliggjorts har varit politiska för att inte störa den forne fienden - makten i öst. Bilderna visar grymheter från båda sidor med stympade barnlik, kannibalism och avrättningar.

Den svenskspråkiga Hufvudstadbladet jämför bilderna med händelserna där kurdiska byar och deras invånare förintades av Saddams trupper. I finländska gränsbyar var det sovjetpartisaner som 1943 som dödade kvinnor och barn på de de mest bestialiska sätt. Men bilderna visar även på finländska grymheter En del av bilderna hade varit mycket komprometterande för Finland efter krigsslutet. Exempelvis de bilder där ryska krigsfångar tvingas ut för att ”trampa mina” på ett fält.

Hufvudstadsbladet konstaterar dock att de trehundra skräckbilderna från vinter- och fortsättningskriget knappast kommer som en chock för dem som upplevde krigen. För de yngre avslöjar de dock krigets grymma ansikte noterar tidningen.

Bild: Finsk flykting ber sin bödel om nåd, Hufvudstadsbladet publicerar sex bilder.

DN, Krigets fasor fram i ljuset
SvD, Krigsbilder upprör i Finland

Pingat på Intressant

2006-11-20

Klart att riksdagsledamöter ska åka taxi

Aftonbladet presenterar idag en lista på de riksdagsledamöter som under årets åtta första månader åkt mest taxi. Toppar listan gör socialdemokraten Kaj Nordquist men han ursäktas av Aftonbladet eftersom han är svårt synskadad. Självklart ska han åka taxi. Det tycker jag.

Klart att Gunilla Carlsson ska åka taxi
Men någon ska man hacka på och då får det bli den moderata biståndsministern Gunilla Carlsson som åkte taxi för i snitt 5 642 kronor i månaden. Aftonbladet uppger att många av resorna gått mellan bostaden i Tyresö till stan och vice versa.

Det är klart att det är lite skämmigt att ligga näst högst på listan men jag tycker att Gunilla Carlsson gör rätt som åker droska ibland. Under detta år har hon precis som alla andra politiker kämpat hårt i en valrörelse. Säkert har hon jobbat de flesta kvällar och helgerna har varit fullt bokade. För 5 642 får man inte så mycket taxi.

Låst oss säga att hon piper iväg till Arlanda och Bromma tidiga mornar två gånger per månad. Där rök 2 800 kronor. Fem sena kvällar sätter hon sig i taxi för att åka hem från möten i stan. En enkel resa till Tyresö kostar cirka 350 kronor. Vi är nu uppe i 4 500 kronor. Och det är väl inte osannolikt att 1 000 kronor går åt till resor ute i landet.

5 642 kronor är inte så mycket. Det är bra att Gunilla tar taxi ibland så att hon kanske kan få några minuter extra med familjen. Jag tycker att en hårt arbetande Tyresöbo någon gång ska kunna unna sig taxi i stället för att sitta i snålblåsten på Gullmarsplan och vänta på en Tyresöbuss.

Vi måste få proportioner
Det känns snålt att ifrågasätta lite taxiresande när flera parlament i Europa tillhandahåller privatchaufförer till sina parlamentariker. Säkert är det en och annan journalist på Aftonbladet som också dissar Gullmarsplan och i stället väljer en bulle från redaktionen vid Globen.

Det är lätt för den som kommer hem varje dag före klockan 18.00 och som har helgerna fria att tycka att en politiker ska sätta sig på bussen. Taxi är bra. Det är ett kollektivt färdmedel.

Även DinaPengar.se skriver om detta
Metro, Biståndsministern åkte taxi för 176 313 kronor

Andra bloggar om: ,

2006-11-19

Gotländska lekar som spårar ur

Sparke bleistru, dra hank, pärk, sparke rövkrok, herre på stang, stang störtning pch kasta varpa är exempel på fina gotländska sporter. Men i morse fick en gotlänning (antagligen inflyttad) frispel efter en blöt kväll. Genom sin öppna ytterdörr kastade han en slägga som träffade grannens ytterdörr. Som tur var befann sig en polispatrull från Gotland Yard på plats och kunde gripa skadegöraren på färsk gärning. Detta rapporterar Hela Gotland .

Stövelkastning är däremot inte någon gotländsk lek. Möjligen kommer denna fritidssysselsättning från Finland. Hur som haver berättade läkare vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset (SU) i somras att den leken kan vara livsfarlig. Lika farlig som släggkastning.

Stövelkastning kan orsaka skallskador

Andra bloggar om:

Aftonbladets styrelse och kyrkorådet i Farsta församling

Hella Klein, politisk chefredaktör på Aftonbladet, är som bekant ute och praktiserar i Farsta församling söder om Stockholm. Eftersom Helle har en av Sveriges mest lästa bloggar är det sannolikt att Svenska kyrkans vardagsarbete nu når en helt ny grupp av betraktare. Och det är en positiv bild av Svenska kyrkan som växer fram. Denna helg har Helle Klein varit hos kyrkorådet i Farsta församling och hon skriver att diskussionerna påminner mycket om diskussionerna i Aftonbladets styrelse fast rör förstås skilda världar.

Helle beskriver kanslichefen som VD och kyrkoherden som chefredaktör. Spänningen mellan siffrorna och ordet gör verksamheten, säger hon. En bra beskrivning tycker jag.

Helles bloggartikel, Helgen går mot sitt slut

Andra bloggar om:

Biskopsvigning i Uppsala


Bild från Svenska kyrkans bildbyrå IKON
Idag biskopsvigdes Sven Thidevall under högmässan i Uppsala domkyrka. Växjö stift har fått en ny biskop.
Det var en vacker gudstjänst med starka inslag och det är inte utan att imponeras man hör en ung pojke läsa evangelitexten utan att staka sig. (Matt 25:1-3)

Växjö stift har fått en bra biskop med en bred erfarenhet i Svenska kyrkan. Genom sitt valspråk "De som sår under tårar skall skörda med jubel" (Psaltaren 126:5) markerar biskop Sven att det bakom uppgivenhet i vår samtid och sorg över vad som gått förlorat kommer att bryta fram ett jubel. Vi ska skörda med jubel.

Under mottagandet ikläddes biskop Sven korset, kåpan och mitran samt mottog kräklan. Denna biskopsstav är givetvis en symbolisk herdestav. En herdestav som inte förs utanför stiftet utan just vid biskopsvigningen. En stav som nu bärs av biskop Sven i ett stort stift. Ett stift som sträcker sig från Öland, över större delen av Småland och in i delar av Halland.

Smålandsposten, Sven Thidevall biskopsvigdes i Uppsala domkyrka
UNT, Europeiska biskopar i domkyrkan

Andra bloggar om: ,

Kyrksystern reder ut de och dem

Den bloggande diakonen - Kyrksystern - reder nu på morgonen ut den grammatiska frågan om när man skriver de och när man det blir rätt med dem. Inte helt lätt faktisk. Men en bra påminnelse till de som skriver fel. Länken tillägnas dem.

Läs mer på Kyrksystern

Varför opinionsundersökningar?

Idag presenteras en väljarundersökning från SIFO. Inte helt oväntat har regeringspartierna tappat i opinionen.

Men frågan är vad en sådan här undersökning ska syfta till. Vilka intelligenta frågor kan man ställa utifrån dessa siffror? Knappast några även om tidningarna försöker. Under 2009 kan väljarundersökningar blir intressanta igen.

Den enda siffra som jag tycker är intressant är att Vänsterpartiet också förlorat i väljarstöd.

SvD försöker sig på en analys under rubriken Kräftgång för alliansen. Jag avstår. Möjligen kan jag säga att de enskilda statsråden varit mycket synliga i media. För Beatrice Ask är det en höjdare. Senast idag då hon plockar upp den gamla frågan om förlängd preskription för mord och gör den till sin egen. Men de centerpartistiska statsråden ser ut att ha dragit en nitlott. Senast igår försökte Maud Olofsson i Ekots Lördagsintervju förklara hur hon "tvingas" ta ställning till ansökningar om uranprospektering. Ställningstaganden som går helt på tvärs med den politik som under 70-talet gjorde Centerpartiet till de största borgerliga partiet.

Andra bloggar om:

2006-11-18

TT rättar om Lejonroos

TT har skickat ut ett rättelsetelegram om Erica Lejonroos. Men när ber TV 4 Erica om ursäkt?

Läs mer på Gunilla´s travelouge

Andra artiklar i ämnet:
14 nov, Erica Lejonroos berättar mer
18 nov, TV 4 knäcker moderat gruppledare



Andra bloggar om: , , , ,

Äntligen mobil med radio


Äntligen har jag en mobiltelefon med radio. Nu ska jag lyssna på Dagens Eko varje helg och massor av P1 så fort det går.

På bussen till jobbet blir det Rix morronzoo. Det enda radioprogram utanför public service som jag lyssnar på. Övertygad av hustrun som ofta skrattar under hörlurarna.

Tugba får rättshjälp

Rättshjälpsmyndigheten ändrade i går sitt tidigare beslut att neka 19-åriga Tugba rätshjälp i egenskap av målsägande i ett ärende i Turkiet. Tugba skottskadades i Turkiet i somras sedan hon vägrat att gifta sig med en släkting. Rättshjälpen handlar om ett rättsligt biträde som kan medverka till att utredningen i Turkiet blir allsidig och att gärningsmannen kan fällas till ansvar.

Rättshjälp ges enligt lagen inte till offer som drabbats utomlands om de inte utsatts för sexualbrott. Även särskilda skäl som kan ge rättshjälp, men vad det är beskrivs inte i lagen. Handläggaren hos Rättshjälpsmyndigheten har nu konstaterat att det föreligger särskilda skäl.

Kollekt
Samtidigt som media uppmärksammat Tugbas svåra situation har den församling som Tugba bor i beslutat sig för att samla pengar via kollekten nu på söndag. Om detta kan Du läsa mer på denna länk.

Andra bloggar om: ,

SvD, Tugba får rättshjälp

Är det verkligen fel att en lärare chattar på Lunar?

En kommunpolitiker i Skåne, tillika nämndeman i en Migrationsdomstol, har fått lämna sin lärarbefattning då han visat falska betygshandlingar. Han anklagas också för ha chattat med elever på Lunarstorm, något som man, egendomligt nog, inte verkar få göra som lärare.

Förfalskning med stavfel
Sydsvenskan skriver idag om en lärare utanför Höör i Skåne som fått sparken sedan han på falska grunder fått en lärarbefattning. Mannen som också uppges vara politiker för moderaterna hade förfalskat ett utbildningsbevis från Karlstad universitet och rektorn höjde på ögonbrynen när dokumentet bland annat innehöll stavfel. SIC!

Chattat på Lunar
Men läraren läggs också till last att han chattat med sina elever på Lunarstorm. -Vi sa att det inte är fel att hålla sig informerad om vad unga gör på Lunarstorm. Det kan vara bra även för barnen att veta att vuxna finns där. Men det är olämpligt att chatta med egna elever, säger Per Sundberg, personalchef på Höörs kommun.

Ingenstans i artikeln antyds att läraren haft något annat än ett normalt samtal i sin chatt med elever. Att rakt av dra slutsatsen att det är olämpligt för en lärare att chatta med sina elever tycker jag är lite förhastat. Sannolikt har personalchefen eller rektorn ganska dimmiga uppfattningar om vad Lunarstorm är och hur många ungdomar kommunicerar med varandra 2006. I stället borde man vända på frågeställningen och utgå ifrån att en lärare faktiskt ska ha kontakt med sina elever på Lunar. Därefter kan man skaffa argument som talar mot detta och eventuellt skapa riktlinjer.

I just detta fall hade det nog räckt med att konstatera att karlen fått jobb på falska meriter.

Andra bloggar om:

2006-11-17

Proveniens okänd, Kina plundras


På Nordiska museet i Stockholm pågår handel med antika föremål som enligt forskare kan vara fynd från gravplundringar - fynd som kan ha tagits in i Sverige illegalt. Det påstår i alla fall SvT Aktuellt. Bakgrunden är att Antikmässan just nu hyr in sig på Nordiska museet.

Det är allvarliga påståenden som Nordiska museet måste reda ut på ett trovärdigt sätt. Det är välkänt att det sker omfattande gravplundring i Kina. Om man medverkar i försäljning av ett annat lands kulturföremål ligger det nära tillhands att beskyllas för att ha imperialistiska tendenser.

Bild: Häst från 700-talet e. Kr. Denna har proveniens ur en svensk samling och är inte identisk med artikelns föremål

SvT Aktuellt, Antikmässa på museum ifrågasätts

Moderatpolitiker tar emot pris från suspekt håll


Moderatriksdagsmannen Mats Gerdau, tidigare kommunalråd i Nacka, har tilldelats Världen idags Familjepris 2006. Men vet han vem han får priset av?
Det är naturligt att den så kallade Nackamodellens skapare känner sig smickrad när han uppmärksammas med motiveringen:
För att han genom att tänka fritt funnit vägar till ökad valfrihet i barnomsorgen och därigenom lyft upp föräldrars rätt och inflytande på den politiska dagordningen.

Men tänker Gerdau på vem som står bakom priset. Fint pris blir inte så hedersamt om juryn är "fel".

Världen idag är en kristen tidning, som om man är snäll, kan betecknas som värdekonservativ. Den har förvisso en redaktion med medarbetare från olika samfund men det är uppenbart att tidningen står trosrörelsen Livets ord nära. Tidningen kan enligt amerikansk modell hänföras till den kristna högern vilket är något helt annat än "de nya moderaterna". Hållningen är evangelikal*.

Är man riksdagsman för moderaterna ter det sig egendomligt att ta emot ett pris från en tidning som gång efter gång hetsar mot homosexuella och som har en otäck, skuldbeläggande inställning i abortfrågan.

Att en moderat tar emot ett pris från Världen idag kan jämställas med att en socialdemokrat bugar efter att ha fått ett pris från tidningen Proletären. Inte bättre om en centerpartist dyker upp på Nationell idags redaktion för att få blommor.

* evangelikal en kristendomstolkning som betonar Bibelns auktoritet och tillförlitlighet, nödvändigheten av personlig omvändelse, ett helgat, moraliskt liv och nit för mission och evangelisation. Ett knepigt ord som ofta blandas ihop med evangelisk.

Nackamodellens skapare fick årets familjepris
22 september, Sveriges tokigaste tidning är Världen idag - Lurar en kristen polis

Andra bloggar om:

Berling Media

Verbumkoncernen byter till Berling
Verbum Förlag behåller sitt namn

Moderbolaget i förlagskoncernen Verbum AB byter namn till Berling Media AB. Dotterbolaget Verbum Förlag AB - Sveriges ledande förlag för livsfrågor med varumärkena Verbum och Cordia - behåller namnet och blir därmed ensamt om sitt starka varumärke.

Ett namnbyte av koncernens moderbolag Verbum AB har diskuterats länge, av tre orsaker:

- Det råder ständig förvirring bland kunder, leverantörer och allmänhet när koncernens moderbolag heter detsamma som ett av våra stora förlag. Det undviker vi nu, säger koncernchefen Thomas Grahl.

- Verbum Förlag blir också ensamt om sitt starka och välkända varumärke gentemot sin marknad. Det har förlaget önskat länge. Dessutom har våra förlag inom lärande och hälsa, Gleerups, Bok & Webb och Gothia, nytta av att koncernnamnet inte direkt associeras till ett helt annat produktutbud på en annan marknad.

Berling är ett traditionsrikt begrepp i nordisk typografisk och publicistisk kulturhistoria. Koncernen använder det redan i sitt profilarbete, genom det egna typsnittet Berling Nova och de årliga formgivarpriserna Berlingpriset och Berlingstipendiet. Berling har också förekommit som företagsnamn inom koncernen några decennier under 1900-talet genom det skånska tryckeriet Berling som numera ägs av tryckerikoncernen Elanders.

http://www.berlingmedia.se/


Andra bloggar om:

2006-11-16

Royalister för president


Kan man vara royalist och vilja ha president?
Franska socialistpartiets 220 000 medlemmar röstade i dag fram partiets kandidat inför presidentvalet i april nästa år. Favoriten Ségolène Royal går mot seger redan efter första valomgången.

Uppenbarligen går hon mot seger som presidentkandidat. När jag såg henne i Visby i somras gick hon mot människor som gick bakåt. Det var en egendomlig syn som du kan läsa om på denna länk: Bakåtgåendemänniskorna och franska socialister blir ROYALISTER

BBC, France Socialists 'choose Royal'
DN, Storseger för Ségolène Royal

Franska Wiki om Royal

Andra bloggar om: , ,

Diakonin är det bästa kyrkan har

Helle Kleins blogginlägg från sin praktik i Farsta församling är bara för bra. Jag bara måste klippa in ett av hennes blogginlägg från idag.
I dag besökte jag den öppna diakonala (sociala) verksamheten i Söderledskyrkan, kallad Kornet. En härlig samling människor kom till lunchmässan med efterföljande ärtsoppa. Där fanns äldre församlingsbor, unga sökare, anställda i kyrkan, folk med psykiska och fysiska problem, missbrukare och andra som befinner sig mer eller mindre på samhällets skuggsida. Det var råkallt i det lilla kapellet där vi firade mässa. En av gubbsen som kommit dit såg att jag frös och gav mig sin täckjacka. Den värmde skönt. Han som hade minst gav mest. Så manifesterades kärleksbudet i det lilla. Diakonin är det bästa kyrkan har.

Andra bloggar om: ,

Underkläder


Det finns kalsonger och så finns det kalsonger. På Resteröds trikå gör man verkligt fina grejer.
Enligt företagets webbplats är Resteröds interlocktrikå i vitt något som bör finnas i var mans garderob. Herrunderkläderna bygger ofta på originalmodeller från 1930-talet och är kända för komfort och hållbarhet.

Resteröd ligger utanför Ljungskile i Bohuslän. Ljungskile är ju genom sitt fotbollslag känt för andra typer av kläder. Jag tänker naturligtvis på den grekiskfödde enreprenören Panos Papadopoulos med sina exklusiva badkläder. Panos sponsrade Ljungskile SK. Undrar om Resteröd trikå kommer att sponsra Brommapojkarna?

Resteröds trikå
Panos Empirio

2006-11-15

Helle Klein på konvent

Aftonbladets politiske chefredaktör Helle Klein har denna vecka börjat sin praktikperiod i Farsta församling. Helle har ju siktet inställt på pastoralinstitutet i vår och prästvigning 2008. I dag skriver Helle på sin blogg om hur hon varit på konvent med de andra prästerna i Enskede kontrakt. Ordet konvent kommer av latinets conventus som betyder 'sammankomst', 'församling', 'överenskommelse', 'uppgörelse'. Användes ursprungligen om ett kapitel (sammanträde) hållet av medlemmarna i ett kloster.

Det är roligt att läsa om Helle Kleins positiva intryck. Nu får jag väl föra in Helle Klein bland kyrkbloggarna.

Läs Helle Kleins blogg

Andra bloggar om:

2006-11-14

TV 4 knäcker moderata gruppledaren Erica Lejonroos

Efter att ha läst SvD:s ledare i morse har jag hela dagen i dag varit arg över hur TV 4 knäckt ett föredöme för alla med brottslig bakgrund. En stark kvinna som nästan nått hela vägen fram till upprättelse.

Jag beordrar läsning av hur Erica Lejonroos, den förutvarande moderata gruppledaren i Sundbyberg och solklar kommunalrådskandidat förtalats och dömts av TV4. En oskyldig Erica har inte åkt på någon räkmacka men klumpades ihop med Maria Borelius och Cecilia Stegö.

Läs Erica egen webbplats
Läs även Jinge webb- och fotoblogg

Aftonbladet Kultur 11 november, Dödgrävare på TV 4
SvD 14 mars, Hur kan Erica Lejonroos få upprättelse
SR P1, Studio Ett, 14 mars, Mediedrev på Erika Lejonroos

KRIS - Kriminellas revansch i samhället

Andra bloggar om: , ,

Norska kyrkomötet och HBT


Inga homosexuella präster i Norge
Kirken og dens medlemmer vil alltid leve i spennet mellom gammelt og nytt, tradisjon og fornyelse, sa kung Harald V när han igår invigningstalade för Norska kyrkans kyrkomöte.


Idag har ett nytt Kirkeråd utsetts i Norge. Kirkerådet kan beskrivas som norska kyrkans kyrkostyrelse som förbereder Kyrkomötet och leder arbetet mellan Kyrkomötena. Eftersom norska kyrkan är en statskyrkan har givetvis regeringen ett mycket stort inflytande

I norska kyrkan är det i princip inte tillåtet att anställa öppet homosexuella präster. JA DU LÄSTE RÄTT . Kirkemøtet 1997 bestämde att homosexuella som lever i partnerskap inte fick inneha vigningstjänster. Det var därför mycket intressant att Kyrkomötet var nära att välja en öppet homosexuell lekman som ordförande. Men i slutomröstning vann en mer konservativ kandidat som står fast vid Kyrkomötets tidigare ställningstagande. Valresultatet var 40-36.

Norska kyrkan, Kirkemøtet 2006
Verdens Gang, Droppet homofil kandidat i Kirkerådet
Dagbladet, Kirken kan få homofil leder

Andra bloggar om: , ,

Om brandmäns yttrandefrihet

Stockholms brandförsvar kommer att drabbas av budgetnedskärningar i kommande kommunala budgeter från Stockholms stad.

Från barnsben har jag lärt mig att rätta alla som använder det barnsliga uttrycket brandsoldat. Att tala om brandsoldater när man menar brandmän är närmast nedsättande mot en yrkesgrupp. Men sedan en tid har jag noterat att detta fåniga uttryck numera inte används särskilt ofta i media. Det är bra. Brandman heter det.

Brandchef och inte brandmästare
Men idag läser jag i DN om hur Stockholms brandförsvar kommer att drabbas av stora nedskärningar i kommande kommunala budgetar. I artikeln talar man återkommande om brandmästare Hans Lagerhorn. Dålig källkontroll. Lagerhorn är brandchef och inget annat. En brandmästare är en befattning och det är benämning på ett brandbefäl i utryckningsstyrka. Det är också en examen i en utbildning. Taskig allmänbildning hos journalisten.

En tidning kan inte referera alla konstiga påståenden
Det låter inte bra att man skär i budgeten. Men man får ser sina dubier kring artikeln bekräftade när man läser ett uttalande av en branförman på Kungsholmens brandstation. - Vi accepteras inte som förhandlingspart, och ledningen har till och med belagt oss med yttrandeförbud om budgeten, säger brandförmannen.

Att alla fack inte har kollektivavtal är ett faktum men att påstå att ledningen för en kommunal förvaltning belägger folk med yttrandefrihet är magstarkt. Sådana påståenden borde man inte publicera innan man har fakta på bordet. Epitet facklig omognad ligger nära till hands när man hör uttalandena från företrädare för den fackliga utbrytarorganisationen Brandmännens riksförbund (BRF). Bakgrunden till att mpnga Stockholmsbrandmän bildat ett nytt fack var att man inte gillade facket Kommunals lönesatsningar i låglöneyrken där kvinnor ofta finns.

Mer gnäll från mig
TV Nyheterna Stockholm om denna nyhet i DN. Nyheten illustreras med bilder från Malmö brandkår. Har man inga arkivbilder från Stockholms brandförsvar.

Förresten slår det mig att det heter Malmö brandkår medan man i Stockholm använder begreppet Stockholms brandförsvar sedan början 70-talet. På många platser i Sverige heter det räddningstjänsten. Ja det är inte lätt.

Andra bloggar om:

2006-11-13

Missade DN i morse

Mina läsglasögon har exploderat så jag kan bara titta på bilderna i DN och SvD på morgonen. Det blir till att läsa tidningen på nätet på kvällen.

Utrikesminister Carl Bildts svar på ärkebiskopens brev om mellanöstern gläder mig. Carl Bildt håller med ärkebiskop Anders Wejryd i kraven på kraftfulla åtgärder mot våldet i Mellanöstern. Bildt mesar inte och han har en hållning. Läs mer i Kyrkans Tidning.

Men vad var det Per Ahlmark skrev i sin kolumn i DN den 24 oktober? Bloggaren Calle Friden på "Utsikt från ett tak" tar bladet från munnen och konstaterar att Per Ahlmark beskyller Carl Bildt för att vara antisemit. Jag är benägen att instämma i Calle Fridéns kritik mot Per Ahlmark.

Crl Bildt är trovärdig när det gäller konflikten i mellanöstern. Per Ahlmarks aggresiva hållning skapar olustkänslor. Varför är Ahlmark så arg på någon som ärligt försöker bearbeta en svår konflikt. Ahlmarks talar inte ens om konflikter. Han kan bara utse en syndabock.

Nu går jag hem från Medborgarplatsen. Det står en julgran på torget och det är fyra meter upp till grenarna.

Andra bloggar om: , , , ,

Otursförföljda Folkpartiet


Det är synd om Leijonborg. Från sin taburett (vilket departement var det?) hörs inte särskilt mycket. Andra folkpartister är betydligt mer framgångsrika med att profilera partiet. Både Sabuni och forna Älvsborgs regementes Björklund lyckas ganska bra.

Alldeles före valet klantade en FPU:are till det och den handgångne partisekreteraren ljög inför TV-kamerorna å det grövsta. Händelsen som utspelade sig var givetvis den så kallade spionskandalen där några partiföreträdare hade det dålig omdömet att göra sig skyldiga till dataintrång i en måttligt intressant socialdemokratisk databas.

Förundersökningen fortgår och åtal väntas om ett par veckor. Men idag har folkpartiets egen utredare, advokaten Peter Danowski, avslöjat att han är klar med sin internrapport. Under några timmar har det varit hysch-hysch från partihögkvarteret. Man famlar säkert något eftersom den erfarne pressekreteraren Niki Westerberg avgick i spionskandalens kölvatten.

Men nu på kvällen har man ändå berättat lite. Enligt Aftonbladet frias Leijonborg i utredningen. Detta är kanske inte så konstigt. Danowski har gjort en objektiv utredning baserat på fakta. Vem visste vad och vad har var och en gjort.

Men slutpunkten i denna historia handlar om en politisk bedömning. Det är inte orimligt att tro att Leijonborgs politiska integritet fått sig en smäll. Partisekreteraren Johan Jakobsson förde honom bakom ljuset. Sådant får inte en partiledare råka ut för. Särskilt inte som den Jakobsson sedan ett par veckor är delgiven misstanke om brott.

Leijonborg kan mycket väl vara nästa minister som avgår. Men inte för att statsministern önskar det. Utan för att partiet vill se en annan partiledare.

Pressekreteraren Niki Westerberg saknas uppenbart på folkpartiexepeditionen. På min bild ser man folkpartiets blogg i skrivande stund. Nyheten som toppar är regeringens förslag (ett gammalt s-förslag) om införande av en buggningslagstiftning. Rubriken är "Äntligen kan buggningen komma på plats". Två dagar efter vänds fokus återigen mot folkpartiet. Buggning och dataintrång. Många blandar nog ihop de begreppen.

SvD
DN

Andra bloggar om: , ,

2006-11-12

Vem håller på Brommapojkarna?


Efter 2-1 satte Brommapojkarna spiken i BK Häckens allsvenska kista. Nästa säsong blir det fyra stockholmslag i allsvenskan. Kul men tyvärr också fler poliskommenderingar som drar resurser från annan brottsbekämpning och övervakning.

Brommapojkarnas banner platsar på överstens uniform
Men kolla in Brommapojkarnas banner. Den ser ut som ett släpband från Angola (Angolas flagga nedan). Ett släpband är en sådan där liten färgglad remsa man bär på uniformsbröstet och som visar vilka utmärkelser man fått. Att bära släpband är lite mer praktiskt än att bära hela dekorationen.


Brommapojkarna har väl inga fans?
Men vem håller på Brommapojkarna? BP? Kommer det huliganer från Grimsta och Blackeberg nu? Jublas det i Nockebyvillorna och smäller champagnen i Ålsten nu? Grimstaligan har jag hört talas om men de var väl inte särkilt inbitna fotbollsfans.

Aldrig har jag sett någon medelålders man säga: -Jag håller på Brommapojkarna. När jag var liten vet jag att det fanns gubbar som tankade på BP. Men! Inte heller har jag träffat någon kvinna från de västra förorterna som satsar på Brommapojkarna. De brukar vara Djurgårdare där ute.

Broperspektiv
Brommapojkarna är välkomna till Söderstadion. Men se upp. Ni behöver passera Tranebergsbron, Västerbron och Skanstullsbron för att nå målet. Till Råsunda och Stadion är det bara Bällstabro som behöver passera. Där får man inte svindel.

Andra bloggar om: , , , , ,

Martin Garlöv med intressant spaning

Jag brukar skriva att sprit är skit. Men bloggaren Martin Garlöv på bloggen Brygubben gör en intressant iaktagelse i blogginlägget "Lådviner är felvända". En riktig spaning.

Församlingsval i Finland


Bloggkompisen kaplan Karl af Hällström, Borgå stift, Finland på bloggen Kalles kyrkliga kommentarer påminner oss om att det är församlingsval i Finlands evangelisk-lutherska kyrka i dag. I Finland har man inte nomineringsgrupper utan i stället talar man om valmansföreningar. Jag tror inte att de sedvanliga partierna finns med i detta val utan det är helt andra grupper som gäler. En av valmansföreningarna har namnet "De unga vuxnaspåverkningsgrupp - NAVI"

De förtroendevalda i Finlands evangelisk/lutherska kyrkas uppgifter definieras som :
- representerar församlingsmedlemmarna
- fattar beslut och påverkar
- slår vakt om öppenhet
- kommer med idéer och utvecklar
- bidrar med sitt kunnande i beslutsfattandet inom församlingen
- är de församlingsanställdas samarbetspartners

Länk till Finlands evangelisk-lutherska kyrkas valsida

Andra bloggar om:

Storebror Kyrkoordnaren ser er



Hallå M/T Vinga Helena jag har full koll på er.
På ovanstående bild ser man hur lotsbåt 743 SE från Gävle går upp jämsides med tankern Vinga Helena för att hämta den lots som hjälpt fartyget ut från Gävle hamn nu på morgonen.

Förra veckan i Norrköping
Förra söndagen såg jag hur Vinga Helena gick ut från Norrköpings hamn och under veckan har jag sett att fartyget varit i Rotterdam för att hämta olja. Denna gång till Gävle. Nu lär det bära av till Rotterdam igen. Men får man tro rederiets webbplats, som inte uppdateras så ofta kommer Vinga Helena att gå till Göteborg. Kanske ska man byta besättning?

Swedia Rederi äger Vinga Helena med hemmahamn på Donsö i Bohuslän och fartyget är på 4 320 dödviktston (DWT). Om jag läser Sjöfartsverkets tariffer rätt kommer morgonens lotsning ut från Gävle att kosta 8 484 kronor exklusive moms. Lotsar är ganska dyra konsulter. Dyrare än stjärnadvokater. Men det är klart. Lotsen har lite mer prylar (lotsbåten) och personal med sig.

Tobias Billströms morot är inte rätt medicin

Migrationsminister Tobias Billström berättar i dagens Sydsvenskan att regeringen nästa år lägger ett lagförslag där möjligheten till permanent uppehållstillstånd för dem som vittnar mot människosmugglare finns med.

Om jag förstår saken rätt förknippas människosmuggling ofta med prostitution eller barn som av en eller annan ledning förs till Europa. Det finns också människosmugglare som under falska förutsatser lurar av människor deras pengar för att hjälpa dem till väst.

Rättssäkerhet?
Sydsvenskan konstaterar Billströms förslag inte är okontroversiellt ur rättssäkerhetssynpunkt. Man noterar att uppehållstillståndet blir ett lockbete och kvinnor som är offer för trafficking blir tvungna att ta stora risker för att stanna i Sverige. Men Tobias Billström menar att man ska formulera det precis tvärtom. -Vi skapar ett bättre skydd för de här kvinnorna, säger Tobias Billström. Man behöver inte ta risken att bli skickad tillbaka till inte bara den region och det land utan också i vissa fall den by varifrån man rövades bort, av människor bosatta i samma by. Just i de situationerna kommer möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige att vara helt avgörande för om du kommer att våga att ställa upp och vittna eller inte, säger han.

Men frågan är om inte detta förslag, som Billström tagit upp redan som riksdagman, är ett verkligt hot mot rättssäkerheten. Rättssäkerhet definieras ju som att lika fall ska beandlas lika utifran lagstiftningens kriterier. Varje inslag av angiveri eller störande moment i rättsprocessen måste undvikas.

Är vittnesköp vad vi mest behöver?
Frågan är hur välbetänkt detta förslag egentligen är. Man måste alltid fundera på om det är skapat som en del i en populistiskt agenda. När det gäller unga kvinnor som dras in i trafficking är deras högsta dröm ofta inte att stanna i Sverige. Tvärtom kan det handla om att man förespeglats en orealistisk bild av hur det är att leva i Sverige. Jag vill på goda grunder hävda att många som är inblandade i trafficking faktiskt haft bilden av en tid i väst för att tjäna pengar.

Det hade varit bättre om detta med trafficking angreps på annat sätt. Kriminella nätverk ska bekämpas genom sedvanligt polisiärt arbete. Inte minst viktigt är det att polisen kan koncentrera sig på att bekämpa de som när detta slaveri, nämligen sexköparna. Men slår man mot sexköparna slår man också mot helt vanliga svenska män som av någon anledning tycker att de har vissa rättigheter. Den polisman som griper en sexköpare lär inte sällan får höra: -Det här har ni tid med men freda hederligt folk på våra gator det klarar ni inte av.

Gubbarna brukar därefter ta emot åklagarens strafföreläggande för att snabbt lägga sitt brott bakom sig. Måmga fortsätter säkert. Det är ju så liten risk att åka dit.

SvD 12 nov, "Morot" ska stoppa människohandel
DN 12 nov, "Morot" ska stoppa människohandel

Andra bloggar om: , ,

Nöjen - Nils Ferlin

NÖJEN
Att nöjen är högst relativa
jag lärde mej tidigt förstå.
I Nykroppa mente man så:
- Vi har en och annan begravning
och tåget, att titta på.

Nils Ferlin 1898-1961

2006-11-11

Var är bloggkompisarna?


I dag har jag städat, tvättat, diskat och bloggat flitigt. Men när jag frekvent kollar min RSS-bevakning konstaterar jag att de som jag rubricerar som kyrkbloggare varit tysta hela dagen. Varför? Har de samlats till möte och överläggningar på okänd ort? Och jag får inte vara med!!!
:-)

Det är ruggigt ute och uppenbart längtar hästarna in till stallet.

Brygubben
En kantor filosoferar
Fru Babsans perspektiv
Germunds Blog
Granskning Svenska kyrkan
Hoffstedts Egna Ord
Karin Långström Vinges blogg
kyrksystern
Maria Abrahamsons blogg
Marta Axner

Andra bloggar om:

Marinarkeologi i Visby

Marinarkeologer har med hjälp av sonar undersökt havsbotten utanför Visby hamn. Vid undersökningarna har man funnit nio verifierade vrak och det handlar då om fornminnnen. Men det kan finnas mpnga fler om man betänker den dansk-lybska flottan som förliste utanför Visby 1566. 57 000 man uppges ha mist livet när 15 fartyg gick under. Men även vid andra tillfällen har fartyg sjunkit som till exempel då Gustav Vasas anföll Gotland och Visby 1527.

Vid undersökningarna fann man även ett flyplan som försvann vid inflygning till Visby från flygflottiljen i Nyköping 1965. Planet med en ensam piloten skulle transportera värnpliktiga från ön.

Gotlands Allehanda den 11 november, Fartygsvraken utanför Visby ska skyddas

Kyrkan uppmanar de nordiska regeringarna att agera

Fred kan inte uppnås med hjälp av våld, utan måste byggas på principen om rättvisa, rättsstatsprincipen och respekt för mänskliga rättigheter och folkrätten säger fyra förträdare för de nordiska folkkyrkorna i en debattartikel i dagens Aftonbladet.

Svenska kyrkan finns i likhet med sina systerkyrkor i Norden på plats på Västbanken och i Gaza. Kyrkorna är ögonvittnen och vädjar nu till sina regeringar att dessa skall agera genom FN:s säkerhetsråd för att skydda och rädda liv på civila.

Idag har också ärkebiskopen skrivit till utrikesminister Carl Bildt. Läs mer här.

Andra bloggar om: , , ,

Krigsveteran från första världskriget har dött

I dag högtidlighåller fransmännen 88-årsminnet av Första världskrigets slut. Samtidigt meddelas att den äldste av de fyra kvarvarande franska veteranerna från detta krig har avlidit. Det är den 111-årige Maurice Floquet som stred i Frankrike och Belgien som lämnat jordelivet.

Den 11 juli skrev jag i min blogg om ytterligare en krigsveteran som avlidit

BBC

Läs mer om krigsveteraner från Första världskriget, The Last WW I Veterans Are Going West...

Expressen publicerar Klintbergare?

Övade på oralsex - svalde tandborsten utropar Expressen och fortsätter med den förnumstiga alterntivt ironiska meningen "Oralsex kan vara farligt". Men mycket tyder på att Expressen låter publicera en vandringssägen när man berättar att en 16-årig rumänska skulle öva på en tandborste och råkade svälja den. Varningsklockor ringer. Det borde det göra hos Expressens Mattias Ek också.

Tur att jag slapp denna "nyhet" när jag läste DN och SvD i morse.

Andra bloggar om: , , ,

Biltullar men ingen satsning på kollektivtrafik

Denna vecka har jag bara varit på kontoret i Stockholm en dag. Av olika anledningar åkte jag bil just den dagen. Allt är precis som före trängselskatten. Köer och åter köer. Det enda positiva just denna morgon var att polisen övervakade en kollektivtrafikfil och lagförde ett antal privat- och yrkeschaufförer som smet igenom.

Det är med besvikelse jag konstaterar att det modiga regeringsbeslutet från oktober, där man delvis gick emot sina egna, ser ut att bli pannkaka. Det förra borgarådet. moderaten Carl Cederschiöld ska leda förhandlingarna som är inriktade på förslag till finansiering av åtgärder i både väg- och järnvägsinfrastrukturen i Stockholms län. I klartext betyder det trafikleder och avsaknade satsningar i den generella kollektivtrafiken. Vi som vill åka kollektivt kommer inte att stimuleras.

Ansvarig för denna politik är infrastrukturminister Åsa Torstensson, centerpartist från Västkusten. Återigen blir jag förvånad över hur centerrörelsen sviker sina gamla ideal som ett stolt grönt parti. Torbjörn Fälldins hedervärda ord klingar i bakhuvudet: -Ingen statsrådspost kan vara så åtråvärd att jag vore beredd att dagtinga med min övertygelse.

DN 10 nov, Trängselskatter återinförs i Stockholm
DN 10 nov, M-politiker: Vi blir överkörda
SvD 11 nov, Hård kritik mot den nya trängselskatten
31 juli, Folkomröstning om hälsa
10 oktober, Ja till trängselskatt

Andra bloggar om: