2008-06-11

Metallstölder

Stulen räls
I början av veckan skrevs det en del om att några busar brutit upp och stulit järnvägsräls utanför Enköping. Nu har en företagare dykt upp och hävdat att han fått Banverkets uppdrag att ta upp rälsen men det är något som förnekas av Banverket. Därefter påstår han att han fått kommunens uppdrag men där slår ledningen ifrån sig och säger att de inte känner till att de skulle äga någon järnvägsräls.

Företagaren verkar inte ha helt rent mjöl i påsen och beslås med att ha skulder hos kronofogden. Att han inte vill avlöja var rälsen tagit vägen gör väl att hans sanningskonto inte flyger i höjden.

Släpp fångarne loss
Nu läser jag något ännu värre. Under helgen har någon stulit bronsstatyn Frida i Skräckleparken i Vänersborg. Fridastatyn minner givetvis om Birger Sjöberg. Risken är stor att någon tror att en ärgad staty kan vara gjord av koppar. Men det lär inte gå att få ut kopparen ur legeringen brons.

Man får hoppas att statytyperna i Vänersborg snart är inom lås och bom. Sjöbergs skaldande till trots:

De passera det å en grön sluttning liggande häktet, på vars vall en fånge under bevakning klipper buskar. Frida, gripen av vårens skönhet, utbrister: "Åh, släpp loss fångarne!". Det svar han giver utgör ett vackert bevis på social ansvarskänsla.)

"Släpp fångarne loss, det är vår!"
Var mänska i sin själ
i grunden vill så väl!"
Åh, aldrig jag tror,
att det går
av sociala skäl, av sociala skäl.


SvD, Frida staty stulen
SvD, Stulen räls
SR Uppland, Saknad räls togs av Tierpsföretag

Inga kommentarer: