2008-06-25

Okritiskt TT

TT fångar upp en nyhet från Nerikes Allehanda och SVT Tvärsnytt om att de intagna på Kumlaanstalten inte får träna kampsporter. På något egendomligt sätt lyckas DN få till ingresstexten "Fängelseledningen hotar med kollektiv bestraffning".

Bakgrunden är att de intagna fått besked från fängelseledningen att träningslokalen kan stängas för samtliga om någon ägnar sig åt kampsportsträning. Detta menar förtoenderådet (Frio)vara en kollektiv bestraffning. -Det är inte brottsligt att utöva kampsport. Det är konstigt att fångarna fråntas den rätten, säger Frios ordförande Ricard Nilsson till Nerikes.

Nej det är inte brottsligt att utöva kampsporter. Men nu är det så att det heller inte är någon rättighet. Hela systemet med frihetsberövande påföljder innebär att personliga friheter inskränks.

Anstaltsledningen gör givetvis rätt.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Det här beslutet tycker jag är helt fel eftersom kampsportsträning under (som det vanligtvis är) ordnade former är mer effektiv rehabiliternig än mycket annat.

kolla arbetarperspektivs blogg ( http://arbetarperspektiv.blogg.se/ ) som snackar om det bättre än mig - men har sett liknande saker som han. Att knäcka sitt forna liv kräver att man har en plats att ta ut sin frustration, lär sig varför man ska visa andra respekt och vad regler är till för

Anonym sa...

Jo, givet att man är för ett repressivt system förstår jag ditt resonemang. Jag föredrar dock en kriminalvård baserad på vård, i det har man en rättighet att under inskränkningen av den fysiska integriteten få bästa möjlighet att förändra sitt liv, däri ligger rättigheter att dra fördel av de positiva delarna av träning.

gustav sa...

Eh.. nu fattar jag inte din argumentation alls. Det är väl själva definitionen på kollektiv bestraffning, att om någon missköter sig så får alla ta stöten?

Dessutom finns det mig veterligen inga regler om detta sedan innan, utan det är ett ad hoc-beslut man tar till som en panikåtgärd när man står villrådig. Lika stendumt som när man ville förbjuda porr på någon anstalt för ett tag sedan.

Det är ju löjligt att man inte skall få ägna sig åt kampsporter i fängelser, med en vettig organisation kan det säkert vara en del i rehabiliteringen. Man blir inte mer våldsam generellt av kampsporter än man blir av fotboll och innebandy.

Per Westberg sa...

Jag föredrar också en kriminalvård som är inriktad på rehabilitiering. Ett sätt skulle kunna vara att mer stödja och stödja intagna som i att ta avstånd från brott.

Det är bra om man inriktar mer av den fysiska träningen på lagidrotter.

Jag tror inte man blir våldsam vare sig av kampsport eller innebandy. Däremot blir antagligen den kampsportstränade brottlslingen mer benägen att använda sina färdigheter i brottsligt syfte än den som är duktig på att sätta bollen i krysset.

Anonym sa...

Nja, det är nog lika bra att förbjuda innebandy och fotboll också. JAg har läst i tidningen om flera som blivit sparkade ihjäl, benmuskler är farligt. Eller nått.

Däremot är jag väl inte lika förtjust i tanken att tvinga folk att tycka om lagsport, särskilt inte den här målgruppen som ofta är mer individualiserade än andra.

Men varför anpassa vården till dem som ska vårdas när samhällets normsystem verkar tycka annorlunda, det är väl bara att fortsätta "banka in kvadraten i trekanten", och när det inte fungerar är det ju så lätt att skylla på dem som skulle ha vårdats men aldrig fick vård på jyssta villkor.

Per Westberg sa...

Fysisk träning kan inte bara handla om vad man älskar. Om man mer individualiserad än andra låter just lagsport som en rätt okej sysselsättning. Att man blir stark i benen och kan skada andra får vi leva med. Likaså att de får bra kondition och kan sprnga ifrån konstapeln. Men poliser har i allmänhet bättre kondis än de som under fängelsetiden pumpat sina muskler med skivstänger.