2009-04-05

Hellre boken än intervjun


Jonas Gardells nya bok "Om Jesus" är betydligt mer spännande än den intervju med honom som idag publiceras i SvD. Själv har jag halva boken kvar oläst och den är bra. Inte minst på grund av fotnötterna.

Men enligt SvD släpps boken i morgon. Det där med boksläpp är egendomligt eftersom just denna bok legat på boklådornas diskar i nästan tre veckor.

Bloggar om ,

4 kommentarer:

wadisw sa...

Ja, intervjun var väl OK, men lite intellektuell hederlighet kräver väl att man kommenterar Gardells oerhöra påstående – "han vill med boken vrida Gud ur idioternas händer." Eftersom Gardells Jesusbild, på i stort alla centrala punkter avviker från bibeln och evangelierna, och den syn som kanske 99.9 % av kristenheten står för, så betyder del väl detta att alla dessa kristna är idioter, allt från C S Lewis, Dag Hammarsköld, Carl-Erik Sahlberg till vår drottning. Hade någon kallat alla muslimer för idioter, eller alla ateister för idioter, eller ännu värre, alla homosexuella för idioter, hade det antingen censurerats eller ifrågasatts som befängt. Samtidigt säger sig Gardell vilja få till stånd intressanta samtal – med vem frågar man sig efter detta, inte med alla kristna idioter, förstår man. Vad det någon som talade om tolerans?

En tolernas man känner igen från Gardells frände, Alexander Bard. som uttryckte sig i en liknade söndgsinterju i SvD: ” … jag hatar kristendomen för att den är så dum”. Intervjuaren den gången hade ingen fråga kring detta heller. Men istället för att uppfinna sin egen Gud och Jesus, hade Bard vänt sig till en helt annan religiös tro, zoro­astrismen, med rötter i Iran och Indien. Inte så begåvat, kanske, men något ärligare än Gardell.

m sa...

Jag tror att det hela hänger ihop med att förlaget förbjudit recensioner av boken den första tiden och bara tillåter det fr.o.m. måndag. Det lär vara ett sätt att få många recensioner på en enda gång och på så sätt göra att boken blir ordentligt uppmärksammad.

Detta efter vad man kan läsa på Dag Sandahls blogg. Sandahl - som också skrivit en bok om Jesus - har dock brutit mot förlagets regel och du kan läsa hans recension i senaste numret av SPT.

Ingela Hjulfors Berg sa...

Hej, jag tänkte också på att boken har väl redan funnits i handeln några veckor redan? Låter spännande att du upplever den bättre än intervjun med Gardell. Jag ska definitivt läsa den i påsk.

Anonym sa...

Tänkte skriva men instämmer till fullo med wadisw. Märkligt.