2009-04-01

Livgardets meningslösa övning

Livgardet ska enligt pressuppgifter låta en grupp genomföra en övning på Rinkeby torg i nästa vecka. Syftet är att man ska uppträda i mångkulturell nivå som ett led i utbildningen för internationella uppdrag. Kritikerna menar att militär närvaro bland personer som har traumatiska minnen från krig kan resultera i upprivna känslor.

Själv tycker jag att övningen verkar minst sagt meningslös. Rinkeby torg är Rinkeby torg. Men det ligger i Sverige.

3 kommentarer:

PatrikP sa...

Jag trodde faktiskt att det var ett aprilskämt, tills jag läste artikeln i DNs nätupplaga. Som aprilskämt hade det varit dåligt, som verklighet är det förbluffande omdömeslöst... och, ja, naivt. På många sätt.

Arvid sa...

Det är väl bra att visa medborgarna är krigsmakten är där för att skydda dem mot övergrepp? Det gäller ju extra mycket sådana som av egen erfarenhet vet vad som händer när det egna försvaret fallerar.

Notera också att det inte är rinkebybor som klagat, utan bara the usual suspects av militärhatande batikhäxor och socialkärringar.

För trots allt, finns det något som inger mer trygghet i själen än att se en hel stridsvagnsbataljon uppradad?

Per Westberg sa...

Ja du Arvid
Jag är varken "batikhäxa" eller "socialkärring". Till kretsen miltitärhatande tror jag inte att jag kan hänföras. Men detta till trots tycker jag att övningsinslaget var pinsamt.

En stridsvagnabataljon kan inge trygghet men kan också vara symbol för något fruktansvärt.

Militären ska öva i stadsmiljö men de ska inte använda allmänheten som figuranter.