2009-04-10

Oerhört att kränka Greklands rättssystem

Om Calle Jonsson som i Grekland åtalats och friats efter misstanke om att ha knivskurit en man på Kos 2001 vet jag intet. Men uppenbarligen har Greklands högsta domstol beslutat rättegången ska tas om.

Nu anklagas både Calle Jonsson och hans föräldrar för förtal och mened och har kallats till en grekisk domstol.

Försvararen Leif Silbersky har uppenbarligen ett enda syfte. Det handlar om att skapa opinion i Sverige och ifrågasätta det grekiska rättssystemet. Denne skickliga advokat som så briljant uppträder i domstolar uppträder i detta fall som någon form av lobbyist och opinionsmakare. Detta kommer inte att tjäna Kalle Jonssons sak, snarare tvärtom.

Silbersky säger till TT:
Vi kan inte acceptera i en rättsstat att man kallas direkt till domstol utan att folk hörs först och får lämna sina synpunkter på en eventuell anklagelse. Därför kommer familjen inte att åka,
Detta är ett dåligt råd till familjen. Grekland är en rättsstat i likhet med Sverige även om det internationella samfundet i vissa delar framfört kritik mot framförallt den grekiska polisens arbete bland flyktingar. Men även Sverige kritiseras emellanåt. Det är oerhört av Silbersky att kategoriskt säga att han inte förstår det grekiska rättssystemet. Att bevisupptagning och delar av förundersökning sker i domstol är inte särskilt ovanligt i olika rättsordningar. Man skulle till och med på goda grunder kunna hävda att det är mycket goda inslag i bygget av en rättstat.

Silbersky sprider fördomar. I det forna Grekland växte rättvisan fram. De grekiska juristerna är välutbildade och fostrade i en god tradition. Man har snabbt byggt upp ett rättssäkert system efter parantesen med militärdikttur.

Siblersky är skyldig Grekland en ursäkt.

DN, SvD

3 kommentarer:

Magnus sa...

Grekland är inte Sverige, det känns kanske lite konstigt men länderna skiljer sig åt. Det är inte att ha fördomar att påpeka detta.

Varje gång detta om Calle kommer fram och någon som bor i Grekland påpekar att Grekland inte är Sverige kommer en hel del kommentarer om att personen i fråga är fördomsfull. Jag skulle snarare säga att svenskar är oerhört naiva och att det snarare är det vi ser.

ache sa...

Har bott i Grekland i många år och älskar landet men det är ingen hemmlighet att rättssystemet, precis som övriga delar av samhället, är mycket korrumperat. Vänskaps- och släktband, för att inte tala om "fakelakia", kuvert med pengar tillhör livets realiteter och har antagligen spelat roll även i det här fallet. Håller med Magnus om att vi svenskar oftast har en mycket naiv syn på omvärlden

Anonym sa...

Naiv syn på omvärlden säger en del. Ett land som tror gott om sin broder, har inget att dölja själv. Så skapar vi en bättre värld.