2011-03-07

Pensionerade poliser är inga sanningsvittnen

Inte en dag går utan att någon journalist försöker koka soppa på en spik i affären kring omständigheterna när två svenska officerare och en civilanställd stupade i Afghanistan 2010. DN uppger:
Redan i april förra året misstänkte polisen att Johan Palmlöv blivit skjuten av svenska kulor. "Det är väldigt stor sannolikhet att det var just den här kulan som man har hittat som dödade officeren", säger experten Bo Wide till TV4.
Nu hör det dock till saken att Överbefälhavaren Sverker Göransson i lördags berättade att man inte kan utesluta att alla tre kan ha dödats av svensk eld av kalibern 5,56. General Göransson har även uttalat att de anhöriga ska få se utredningen.

Att pressen kallar in en pensionerad, om än välrenommerad, polisman och kallar honom expert är ganska tveksamt. Wide är numera deckarförfattare, han har inte tillgång till utredningen och borde därmed inte kunna vara ett sanningsvittne på områdena ballistik och rättsmedicin.

Men det finns också en mycket hård sida av dessa mediaspekulationer. Ytterst är det frågan om en förundersökning om brott. Åklagaren har konstaterat att inget brott begåtts eller att någon brutit mot militära säkerhetsföreskrifter. Men genom medias spekulativa uppslag antyds att ett antal soldater, som varit inblandade i en situation som få kan föreställa, har begått fel. De får knappast chansen att bearbeta sin traumatiska upplevelser.

Ingen som inte var med vet med säkerhet vad som hänt om soldaterna inte öppnat eld mot den afghanske polisman som tappade fattningen och började skjuta. Det handlade om en plötslig livsfarlig situation och de svenska soldaternas verkanseld kan nog med säkerhet sägas ha sparat liv.

Givetvis måste Försvarsmakten dra sina slutsatser beroende på var svenska kulor träffat. Detta oaktat om de per definition varit dödande eller inte. Sådana här händelser och erfarenheter påverkar givetvis framtida taktik och utbildning. Men tendentiösa och spekulativa teorier om vilka kulor som varit dödande tjänar inget till.


DEt handlar om ett antal soldater som

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ingen betydelse? Jo, om man vill förebygga att sådana händelser inträffar igen.

Om man inte får dra lärdom av de misstag som inträffar utan i någon slags falsk omsorg om de inblandade sopar allt under mattan så är det i slutändan ett svek mot de två svenskar som dog.

Calle Fridén sa...

Ja, det är för jävligt. Tv4 får de som var med och överlevde att må uselt just nu - och det vet jag. Inte bara just nu, utan resten av sina liv.