2011-03-05

Skit i lagarna

Med den passande rubriken "Skoterförbud blev droppen" skriver Svenskan att Falun och Borlänge nu ska investera 170 miljoner i grundvattentäkt eftersom man i framtiden inte kan garantera kvaliteten i från vattentäkten - Rogsjön. Folkopinionen har stoppat de begränsningsåtgärder som krävts - exempelvis maximerat tio hästkrafter på båtmotorer och förbud mot skoterkörning på sjöns is.

Att folk blir ledsna och kämpar emot skoterförbud och känner oro för vattenskidklubbens verksamhet kan jag förstå. Men det blir lite pinsamt när artikeln illustreras med två barn på en snöskoter och en liten pojke tolkande på kälke efter.

Man kan ju hoppas att en sådan bild är arrangerad men dessvärre talar artikeltexten i en annan riktning:
På Rogsjöns bländvita is åker en snöskoter fram och tillbaka i maklig fart. Det är nioårige Ville (SIC!) som kör en gammal Yamaha.
Det är säkert jättekul för nioåringen men ack så olagligt. För att få köra snöskoter i Sverige krävs att du är 16 år och har ett förarbevis för snöskoter. Att som förälder tillåta detta är inte särskilt välbetänkt och även om man känner isarna finns det alltid risker. Att sedan tolka på en snowracer är inte heller optimalt om än möjligen tillåtet.

Snöskoter får även köras av den som har ett svenskt körkort eller traktorkort utfärdat första gången före 2000-01-01. Man kan även köra utan förarbevis om man ingår i en grupp inom organiserad turistverksamhet (”skotersafari”) och som leds av en person med förarbevis för snöskoter längs en sträcka som bestämts av ledaren före färden.

Det är nog bättre om pappan hoppar upp på snöskotern och tar med sina telningar på skotertur.

Om nu pappan inte gillar snöskoterreglerna bör han tala med sin riksdagsledamot.

1 kommentar:

Henke sa...

-Jag tycker falun skall fortsätta ta vatten från sjön. Om folk hellre vill köra skoter än ha rent dricksvatten så borde de också tvingas dricka det vatten de själva skitar ned.. När tillräckligt många ungar fått leukemi så kommer de säkert ändra sig och kanske börja tycka att skoterkörning på sjöar kanske inte är en rättighet man vill slåss för allt för hårt..