2011-05-08

Aftonbladet borde skydda de som gör bort sig

I Pressens etiska regler uttalas bland annat man noga ska överväga publicitet som kan kränka privatlivets helgd. Man ska avstå från sådan publicitet om inte ett uppenbart allmänintresse kräver offentlig belysning.

Nu vet vi att det gränserna för allmänintresse är vida men ibland blir man ledsen när media utnyttjar det faktum att folk själva låter sig ställa upp i tidningar mot bättre vetande.

Igår kunde vi läsa i tidningarna att en Norwegiankärra från Oslo på väg mot Cypern tvingades ned i Köpenhamn sedan en två norrmän och ett svenskt par orsakat bråk och kaos. Bland annat ska en av norrmännen ha urinerat i mittgången när planet varit över Göteborg. När polisen ska plocka busen av planet sätter han sig till motvärn, skadar en polisman. Den norske kamraten och den svenske mannen bråkar också.

Vi alla som sett fyllon på flygplan och som vet att kabinpersonalen brukar klara av de mesta inser nog att svensken och norrmännen var riktiga fylldårar. Jag tycker därför synd om det svenska paret som låter sig sig intervjuas med namn och bild i Aftonbladet. Enligt danska Berlingske Tidende vägrade den berusade svensken att lämna flygplanet och polisen tvingades avvisa honom med våld. Till Expressen säger mannen att han tagit tabletter mot sin flygresa och att detta i kombination orsakat att han spårat ur. Men om jag räknar rätt har det gått sju timmar sedan incidenten när Aftonbladet intervjuar planet. Eftersom han varit höggradigt berusad är det ganska troligt att det är en påverkad person man låter intervjua på Kastrup. Det känns inte rättvist.

Paret gör sedan bort sig när de uppger att de nu ska gå en sex månaders bartenderkurs på Cypern. Ett gott råd till mannnen är att försöka välja ett annat yrke. Han ska nog inte hantera sprit i sin kommande karriär. Däremot gör han nog gott i att stanna hemma i Sverige eller kanske åka till Norge för att arbeta. Han lär ju nu riskera ett riktigt duktigt skadestånd från Norwegian.

Aftonbladet borde inte ha publicerat namn och bild på detta stackars bortgjorda par.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Og hva med deg, som linker til artikkelen med navn og bilder? Er det noe bedre?

Per Westberg sa...

Jag skriver inte namn och tror nog att skada redan är skedd. Det är väldigt få som länkar ut från min sida och jag har inte särskilt mångamläsare..