2011-05-02

Alvedon i varuautomat


Jag tillhör inte dem som ser avregleringen av apoteksmonopolet som årtioendets bästa politiska reform. Det imponerar inte på mig att det finns ett apotek var hundrade meter i städerna eller att man kan köpa alvedon på bensinstationen. Personligen tycker jag att alla som köper alvedon borde påminnas om att det trots allt är ett läkemedel. Det finns risker och självbehandling är inte alltid optimalt.

Men vissa entreprenörer tycker jag ändå om då de ger intryck att vara genuint seriösa. Ett sådant företag är Green Cross har satt upp automater - miniapotek - där man med kredikort kan köpa receptfria läkemedel mot/för värk/feber, mage/tarm, förkylning, hals, sluta röka och intimprodukter.

Det som gör lösningen sympatisk är att man löst både ålderskontroll och volym. Detta med överkonsumtion löser ju inte ens apoteken. Ålderskontrollen går ut på att kunden använder kontokort och slår in sitt personnummer. Namnet på kreditkortet körs mot SPAR-registret. Genom att systemet håller koll på inköpen undviks inköp av stora mängder läkemedel.

Hellre miniapotek än överetablering av apotek och läkemedel på Konsum och ICA.

Inga kommentarer: