2011-05-07

Juholt har det inte lätt

Jag såg ett inslag på tv igår där finansminister Anders Borg talade på moderaternas "Sverigemötet 2011" i Karlstad. Lätt och ledigt gick han på scenen och talade med engagemang. Orden flödade ur hans mun och alla kommunpolitiker som satt i publiken måste ha haft öronen på spänn eftersom han tilltalade just dem. Han var en sådan där superföreläsare som trollbinder publiken vad än han talar om. Oavsett om man anser att han är på rätt väg eller inte känns han trovärdig.

Och för att matcha honom har Juholt plocka fram Tommy Waidelich. En politiker som suttit i riksdagen sedan 1994 (med undantag för ett gästspel i EU-parlamentet) men som inte satt många spår i debatten. De senaste fem åren har han skrivit sex interpellationer och ställt tre frågor. Det är otroligt tunt. Om man googlar på honom hittar man knappast någon debattartikel och han verkar på det hela taget ha opererat i det tysta. Sedan Waidelich tillträdde som finanspolitisk talesman har han deltagit i riksdags- och tv-debatt med Anders Borg. Vidare har han första majtalat. Och dessvärre har Juholt valt en person, som inte bara låter bli att använda pennan, utan som inte heller kan tala. Han förefaller ansträngd, kan inte läsa innantill, betonar på fel ställe och har en katastrofal pausering. Det är möjligt att detta funkat i det interna partiarbetet men vill han att folk ska lyssna är det kört.

Men Carin Jämtin som partisekreterare var väl ändå något positivt. Hon har ju en gedigen politisk erfarenhet och har nått ut i media. Tyvärr gjorde hon bort sig rejält före valet genom att gå ut med ett förslag om butler i t-banan. Idén att man skulle kunna få hjälp med tvätt och andra bestyr genom serviceninrättningar i anslutning till tunnelbanan var väl i och för sig inte helt tokig men kändes inte som ett riktigt seriöst förslag.

Carin Jämtin har ännu inte lyckats samla skarorna i partiet och fått ut politiska budskap. I stället orsakar hon återigen problem genom ogenomtänkta utspel. Denna gång handlade det om att införa en muslimsk helgdag. Uppenbarligen pratade hon snabbare än hon tänkte och knappa veckan efter utspelet tvingas hon backa: – Nej, vi vill inte har fler helgdagar och vill därmed inte göra Eid till helgdag heller. Vi har bra med de helgdagar vi har i Sverige. Det är den socialdemokratiska åsikten och den tänker jag också driva, säger hon nu till SR Ekot.

Det har inte börjat bra för Juholt. Det enda positiva är att han är rolig. Roligt kan han kanske få med Jämtin. Men med Waidelich kommer det inte att bli roligt. Den som inte verkar ha visat framfötterna under 15 år lär inte göra det senare heller. Waidelich spelar inte i samma diemnsion som Åsbrink, Feldt och Sträng.

Inga kommentarer: