2011-05-09

Om geografi och råttor

Detta med geografi är inte lätt.

Hyresgästföreningens tidning Hem & Hyra listar i sitt senaste nummer de sämsta hyresvärdarna i Sverige. På 13:e plats återfinner man Fastighetsettan Minnesberg AB som äger en statarlänga med fem lägenheter utanför Trelleborg. Här är det vattenläckor, kalla element, ohyra, flagnande tapeter och för höga hyror.

Hem & Hyra positionerar lägenheterna till att ligga utanför Trelleborg. Eftersom dessa "statarlängor" ligger i Minnesberg i norra delen av Trelleborgs kommun är det väl en ganska bra lokalbestämning.

Men så tar Kvällsposten vid. Det är ju som bekant den sydsvenska editionen av Expressen. De snuskar till historien och har ett reportage om de stackars hyresgästerna som tvingas skruva upp volymen på tv:n när råttorna i bjälklaget härjar som värst. Kvällsposten skriver att lägenheterna ligger söder om Svedala. Nu är Svedala i och för sig en egen kommun men kommer man från redaktionen i Malmö passerar man givetvis just Svedala. Och ska sanningen fram är det knappa fem kilometer från Svedala till Minnesberg. Men mellan Trelleborg och Minnesberg är det knappt 19 kilometer.

Att säga att Minnesberg ligger utanför Svedala är helt klart korrekt.

Men så refererar stockholmsdraken DN eländet i Minnesberg. Då blir det "en radhuslänga i Svedala". Och det är inte rätt.

Om jag nu ska fortsätta att var petimäter kan jag notera att radhusen inte är gamla statarlängor även om de utseendemässigt påminner om sådana. Radhusen är gamla arbetarbostäder som tillhört tegelbruket.

Inga kommentarer: