2008-06-07

Vänsterpartiet fortfarande kommunister

Vänsterpartiet är förvisso ett demokratiskt parti men lider samtidigt av att man svävar i det blå när det gäller många av sina politiska visioner. Möjligen beror detta på det kommunistiska arvet och att man ser framför sig en ekonomisk ordning som är en utopi. I partiprogrammet finns till och med en passus om att facket ska ha veto vid företagsnedläggningar. SIC!

Det är välgörande för Vänsterpartiet när man försöker göra sig av med orealistiska och populistiska delar i sitt partiprogram. Men samtidigt är det tragiskt att ett parti som drömmer om att kunna sitta med i en regering ersätter utopier med korkade förslag. Nu på morgonen gick kongressen emot programkommissionen och behöll utopin om sex timmarsarbetsdag i partiprogrammet. Se DN och SvD

– Det finns tre saker vi måste göra först. Vi ska säkra rätten till fast jobb och höja arbetsgivar­avgifterna med fem procent för timanställningar och projekt­anställningar och liknande, ge alla rätt till heltid och skapa en delad föräldraförsäkring. När det är gjort kan vi jobba för sex timmars arbetsdag, förkunnade Lars Ohly på den pågående partikongressen i Norrköping.

Rätt till heltid är en god idé men svår att genomföra. Frågan är om det verkligen är en "rätt till heltid" som vänsterpartiet slåss för. Det luktar "tvång till heltid".

Att höja arbetsgivaravgiften med fem procent på timanställningar och tidsbegränsade anställningar verkar man ha kokat ihop vid någon lunch. Ett sådant förslag ger knappast några effekter annat än att studenter som har chansen att dryga ut kassan eller att extraarbetande får svårare att få jobb. Återigen visar vänsterpartiet att man hemfaller åt kommunismens idéer att man kan reglera allt för att nå ett syfte. Att det aldrig fungerat i praktiken blundar vänsterpartiet som vanligt för.

Vänsterpartiets kongress

Aftonbladets ledare den 6 juni
DN, Dubbla V-budskap om skatterna
SvD, Ohly mot sex timmars arbetsdag

Bloggar om

5 kommentarer:

Anonym sa...

Problemet i ditt resonemang är att du ser på människor som redskap i syfte att höja profiten, som i sig är aldrig tillräcklig stor medan Vänsterpartiet har en annan syn på sina medmänniskor.
Samhällets utveckling ska inte ses ut kapitalets perspektiv,utan i de behov som människor har och en av dem är arbetstidsförkortning. På så sätt får människor tid för andra saker utöver den som behövs för att tjena pengar för överlevnad!

Pelle sa...

Sex timmars arbetsdag en utopi? Det tror jag knappast - det skulle vara fullt möjigt och jag tror att det skulle kunna leda till ett starkare samhälle.

Om det är att vara kommunist att tro på något så utopiskt som en sex timmars arbetsdag - hur mörkröd är man inte då om man skriver en bok som heter "The 4-Hour Workweek"? Men vänta - det är väl vad jag förstått snarare än marknadsliberal bok? Döm inte ut en tanke bara för att den kommer från vänsterpartiet - den kan vara klok i en marknadsekonomi ändå...

Det där om att reglera saker genom förändringar i arbetsgivaravgifter är ju knappast något unikt för vänsterpartiet heller så om det vore att de "hemfaller åt kommunismens idéer att man kan reglera allt för att nå ett syfte" så har mr Reinfeldt gått och blivit kommunist även han - den borgerliga regeringen har ju infört många nya regleringar såsom avdrag på arbetsgivaravgifter för unga och avdrag på inkomstskatten för arbetande.

Frågan om "tvång till heltid" är ju inte helt enkel heller - en politik som inte värnar om heltiden kan ju bli ett "tvång till halvtid" - allt handlar om vilket perspektiv man väljer att se saken ur och vilken innebörd man lägger i olika ord.

Innebär "heltid" t.ex. att man ska jobba åtta timmar per dag eller att man ska få samman en lön som man kan leva ett gott liv på? Beroende på hur man ser det så är ju vägen annorlunda dit och resultatet ett annat.

Sami sa...

Fascinerande hur de två ovanstående inläggarna helt ignorerar det faktum du tar upp gällande 5%-höjningen av arbetsgivaravgiften - vilket faktiskt i slutändan leder till färre jobb för studenter och andra deltidsanställda människor. Vilket i mina ögon faktiskt är en del av vänsterpartiets målgrupp.

Sen gällande utopin om 6 timmars arbetsdag; den som inte förstår att det är en utopi (med bibehållen lön) förstår inte hur de marknadsekonomiska krafterna funkar. Det är en utopi för människor som inte vill arbeta och tycker att staten skall servera allt på silverfat.

Pelle sa...

Sami,
Visst skulle 5%-höjningen antagligen medföra att det blir fler heltidsjobb, och därmed också svårare för studenter att få extrajobb.
Och att bara göra så rakt upp och ner skulle kunna ställa till det för en del studenter. Men Vänsterpartiet har dessutom en politik som siktar på att en heltidsstuderande ska vara just en heltidsstuderande, och inte tvingad att jobba extra. Därför så stödjer jag som extrajobbande student Vänsterpartiet iallafall.
Och vad gäller deltidsanställda, det är ju just det som är poängen, vi ska ha färre deltidsanställda och fler heltidsanställda...inte för att Ohly vill det, utan för att de allra flesta deltidsanställda vill ha en heltidsanställing!!

När det gäller "utopin" om 6 timmars arbetsdag...va ska man säga...borgarna sa att 10 timmars arbetsdag var en utopi, men det fungerade fint. Borgarna sa att 8 timmars arbetsdag var en utopi, men det fungerade fint.
De marknadsekonomiska krafterna anpasar sig till nya situationer...är det inte det som är bra med marknadsekonomi?

Sami sa...

Faktum är att det finns många människor som vill ha deltidsjobb. Många studerande vill jobba för att skaffa sig arbetserfarenhet parallellt med att de går i skolan; typexempel på sådan studenter finns just nu på två olika uppdrag som jag jobbar på.

Jag kan också tänka mig ett deltidsjobb ibland om det skulle visa sig att jag behövde lite extrainkomster. Varför inte köra taxi ibland? Men jag vill inte göra det på heltid.

Vänsterpartiets politik består av icke-val. Antingen är man det ena eller det andra. Man får inte välja själv, och man försöker tvinga folk till att inte få välja själv genom att sätta upp regler som försvårar det. I mina ögon är det helt galet. Jag lovar att många studenter uppskattar att jobba för att dryga ut kassan. Vissa kanske vill åka bort under sommaren, mer än en gång. Ska det då vara svårare för dem att få ett jobb?

10 dagars arbetsdag funkar finfint, eftersom företagen för 2 timmar extra produktion, och den anställde får två timmar ersättning, ibland också med OB/övertid. 6 timmar funkar finfint också, så länge folk förstår att man kan inte få lika mycket pengar för mindre jobb.

Skulle vi en dag helt plötsligt ställa om all verksamhet i detta land till 6 timmars arbetsdag med bibehållen lön, kommer inflationen storöka. För företagen kommer produktionskostnaderna öka, vilket i slutändan ändå drabbar konsumenters/arbetarna.

Jag skulle älska en 6 timmars arbetsdag, verkligen. Jag skulle älska en 4 timmars arbetsdag. Eller ännu bättre, peta mig i magen, spela TV-spel och få lön för att jag finns. Men vem ska jobba för min skull då? Pakistanska barnarbetare kanske?