Igår skrev jag om killen på ICA:s lager som sagts upp då han stulit två chokladbitar. Möjligen var jag lite provokativ i min rubrik "Bra artikel om att tjuvar ska få sparken". Min utgångspunkt är givetvis att det är anmärkningsvärt att folk inte känner till hur tuff arbetsrätten är när någon stjäl på jobbet. Det verkar vara många som ser arbetet som en rättighet och inte inser att lojaliteten till arbetsgivaren står i centrum. Att de som exempelvis skulle jobba i en affär hade tillgång till varulagret för privat räkning skulle vara absurd.
Hur tufft det är ser vi när det gäller flera rättsfall kring uppsägning och till och med avsked. Exempelvis avskedades en nattvakt som tog en till två tredjedelar fylld chokladask och en öppnad Twistpåse från ett lager för defekta varor. En kille fick lämna sin anställning efter 31 då han monterade arbetsgivarens bromsbelägg på sin bil. Bromsbeläggen kostade 80 kr. En kvinna som jobbat på posten i 33 år ”lånade” 60 kronor ur faxkassan och fick gå hem.
Men det är faktiskt så att arbetsgivaren kan tillåta personalen att äta kross och så vidare. Någon skrev i sin kommentar: Per Westberg har förmodligen inte själv laddat sin mobil på jobbet. Stöld av el = sparken. Stöld av japp = sparken.
Ock jo. Jag har laddat mobilen i vägguttag på jobbet. Likaså har jag ringt privata telefonsamtal även om det numera är ganska ovanligt. Skillnaden är dock att arbetgivare i allmänhet tillåter detta. Men man måste vara säker på att så är fallet. Om man till exempel jobbar på Ryanair får man uttryckligen inte ladda mobilen på övernattningsrummet.
2009-04-10
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
4 kommentarer:
Jag läste just kommentarerna och blev rätt beklämd. Om ett antal kommentatorer på din (!) blog anser att det är OK att stjäla bara det inte är för mycket, bara ingen ser det och menar att alla gör det, ja då är det illa.
"Gratisgenerationen" har tydligen tappat alla proportioner. Får vi snart se ett nytt politiskt parti -Japppartiet- som hävdar var och ens rätt att knycka det man behöver?. Jag menar både chokladfabrikerna och ICA tjänar ju en massa pengar på att utnyttja vårt godisbegär. Och deras chefer har säkert bonusar också.
Japp det blir nog ett sådant parti. Det kan vi sätta en Nickel på.
Men snälla! Lär er skilja på päron och äpplen. Bengt O har du missförståt något eller? Killen har inte gått ut i butiken och snattat . Han inte heller gått ut i butikens lager bland det som ska säljas och tagit varan i fråga. Det han har gjort är att ta två chokladbitar bland varor som inte ansågs vara av tillräckligt god kvalitet för att säljas. Dessa varor skulle köras ner till Stockholm för att brännas. Ser ni ingen skillnad mellan detta och att helt sonika snatta från affären? Självklart ska det inte vara ok att stjäla, frågan är om detta överhuvudtaget ska definieras som stöld eftersom affären inte hade för avsikt sälja . Jag jobbar som timvikarie inom vården. Det finns regler som säger att vi inte får äta av de boendes mat även fast hälften brukar bli över efter de ätit. Maten ska därefter köras ner till köket för att slängas. Totalt jävla idiotiskt med tanke på att människor svälter runt om i världen. Det är fan ett resursslöseri utan dess like i tider när de flesta är överens om att våran konsumtion bör minskar. De är många som pratar om en livsstils-omställning. Har vi inom min personalgrupp begått en stöld när tar lite av det som blir över? Knappast enligt min mennig. Det är fan mer omoraliskt att slänga maten i fråga.
@anonym (sic!): Nej.
Skicka en kommentar