2009-05-09

Klågerupskravallerna och stök i Rosengård

De senaste dagarna har det varit en livlig diskussion kring ordningsproblemen på Rosengård i Malmö. Tokpolitiker ropar på utegångsförbud och vattenkanoner men den som tänker efter förstår att det handlar om utanförskap och trångboddhet. Sydsvenskan berättar om Rosengårdsbor som hoppas på polisens ökade närvaro samtidigt som de säger att de inte tror att det hjälper.

I Köpenhamn var det natten till lördagen stort stök och omfattande skadegörelse på Hyskenstræde i centrala Köpenhamn. (Politiken)

Man bör alltid lära av historien för att konstatera att det som uppfattas som något nytt i verkligheten inte är något nytt och att det som kan uppfattas som bus i själva verket har sin grund i sociala problem.

Mellan Lund och Svedala ligger Klågerup. 1811 gjorde 1 500 deltog 15oo skåningar i ett bondeuppror som slogs ned av miltiären med påföljd att 30 personer dödades och flera hundra tillfångatogs.

Jag är övertygad om att etablisemanget 1811 hade samma åsikter om bönderna i Klågerupsupproret som många idag har mot busarna i Rosengård.

Wikipedia har en omfångsrik artikel om Klågerupsupproret

1 kommentar:

Leif Ekstedt sa...

Man kan kanske göra som i New York. Införa noll-tolerans och åtgärda övertramp. Vi förfaller ofta till att låta det mesta passera och uttrycka vår besvikelse över hur olagligheten breder ut sig. Kunde New York så kan väl Malmö göra sammalunda.