2009-05-29

Tygelsjöandan

UPDATE: När polisen förklarat att man hade mycket annat allvarligt att göra än att avvisa ungdomar som ockuperat en fritidsgård lämnade ungdomarna lokalen. Bra gjort.

Sydsvenskan skriver nu på kvällen att Malmö kommun ska stänga fritidsgården i förorten Tygelsjö den 11 juni. Eller om man egentligen ska tala om byn Tygelsjö eftersom den har väldigt lantlig karaktär och inte riktigt hänger ihop med tätorten Malmö. En enkel okulärbesiktning ger vid handen att det ser ut att vara en ganska trevlig plats.

Ungdomarna i Tygelsjö kommer nu att ockupera fritidsgården genom att stanna kvar vid stängning nu i midnatt och man blir glad över att dessa ungdomar skiljer sig från de busar som de senaste veckorna ägnat sig åt ockupationer i Lund under paroller att de slåss för billiga bostäder. Sannolikt stimuleras de mer av att bråka än ett socialt engagemang. Själv minns jag ockupationen av kvarteret Mullvaden på Söder 1978 där rätt många hade sin största drivkraft i att man ville puffa hasch.

Nog blir man glad när man hör Dennis Johansson i Tygelsjö säga: -Fritidsgården har alltid funnits här, sen min far var liten. Samtidigt bedyrar Dennis att man inte tänker slåss. -Vi är inte såna. Vi vill mer markera att det här är vårt ställe, säger han.

Ockupationer med sådan inriktning och sådan attityd stödjer jag.

1 kommentar:

Anonym sa...

Äh, ockupatoner är en oacceptabel odemokratisk våldsmetod. Dessa ungdomar säger att de är fredliga, men det sa ungdomarna i Lund också! Samma sak när ungdomar ockuperade i Rosengård. Så fort ungdomar gör något slutar det alltid med våld. Det är därför som samhället måste sätta ner foten omedelbart. Som i Lunds kommunfullmäktige nyligen när man avbröt mötet så fort några ungdomar försökte protestera.