2009-05-26

Sprit är skit

Jag läser denna notis på Helagotland.se
Par i bråk
Grannar till en lägenhet i Slite larmade vid 18.40 i kväll polisen. Detta efter ett högljutt bråk mellan ett medelålders par.När polisen anlände anmälde paret varandra för misshandel. I förhör medgav mannen vissa delar av vad han beskyllts för. Polisens brottsrubricering är misshandel och skadegörelse.
En sådan här rubrik rymmar otrolig tragik och det är inte svårt att gissa att det finns en omständighet som inte återfinns i notisen. Omständigheten heter alkohol.

1 kommentar:

Magnus Berg sa...

Vad gäller alkohol så har radioprogrammet Kaliber gjort ett reportage som sändes den 26 april om hur alkoholens roll vid våldsbrott tystas ner i vårt samhälle. Programmet kan läsas och avlyssnas
här http://www.sr.se/cgi-bin/P1/program/artikel.asp?ProgramID=1316&Artikel=2782166

Här kommer ett intressant citat ur programmet:
"För tre år sedan publicerade Ulrika Grann forskningsresultat från sin doktorsavhandling. Där undersökte hon 133 grova våldsbrottslingar för att ta reda på vilken roll alkoholen spelat för att de tog till våld. Resultatet var tydligt och förvånade henne.

- Det var en 13-faldig riskökning för att begå en våldshandling inom 24 timmar från det att de druckit alkohol.
Så de blir 13 gånger farligare än de skulle varit om de skulle varit nyktra?
- Ja så skulle man kunna säga.

Dessutom såg hon att alkoholen stack ut jämfört med andra droger som hasch, amfetamin och benzodiazepiner – till exempel rohypnol. Ingen av de drogerna kom i närheten av att framkalla våld i så stor utsträckning som alkohol. Och tvärtemot vad många tror gjorde kombinationen alkohol-rohypnol inte försökspersonerna mer våldsamma än bara alkoholen ensam.

- Till och med om man har tittat på Cannabis och benzodiazepiner så har det haft en riskminskande effekt, man har blivit lugnare och mindre benägen att agera våldsamt.

Ulrika Granns forskningsresultat visar alltså att vår enda lagliga drog – alkoholen – är den som gör oss människor mest våldsamma. Mer än knark eller den mytomspunna våldsdrogen rohypnol. De här rönen måste ha slagit ner som en bomb hos politikerna. Eller?

- Jag har väl egentligen inte fått nån direkt uppmärksamhet från politikernas håll, däremot har en del journalister…. jag har blivit intervjuad av Halal-TV då. Men det har faktiskt inte fått några andra effekter.

De enda som var intresserade av att alkoholen gör våldsbrottslingar 13 gånger farligare än när vi är nyktra och att alkoholen skapar mer våld än vad knark gör, var läkartidningen som skrev en liten notis och – alltså – de tre beslöjade invandrartjejerna bakom Halal-TV. Varken politiker eller andra journalister tycks ha varit intresserade. Är det en tillfällighet? Eller är det något vi inte vill se?"