2008-06-08

Förnekelse

Sex svenska och utländska professorer skriver idag på SvD Brännpunkt att det vore egendomligt om riksdagen på onsdag avslog motioner om erkännande av folkmord på armenier, assyrier och pontiska greker 1915. Forskarna menar att ingen seriös politiker med hedern i behåll kan hänvisa till bristande forskning som ursäkt för att inte erkänna det brott som begåtts. De säger att en vägran att erkänna ett etablerat faktum baserat på kvalitativ och kvantitativ forskning kan betraktas som likvärdigt med förnekelse. Men professorerna är nog lite väl summariska när man kritiserar riksdagen.

Visserligen förväntas riksdagen avslå motioner i ämnet och det är bara vänsterpartiet och miljöpartiet som reserverat sig men artikelförfattarna är lite vårdslösa med motiven till att riksdagen kommer avslå motionerna.

Morden på en halv miljon armenier, assyrier/syrianer, pontier och kaldeer 1915 skedde under det osmanska riket, innan den nuvarande turkiska statens tillkomst. Professorerna skriver att det inte är möjligt att hänvisa till den så kallade kronologiska aspekten, det vill säga att hävda att eftersom folkmordet 1915 begicks före folkmordskonventionens tillkomst så kan det inte vara ett folkmord. Men i sak anför inte Utrikesutskottet den kronologiska aspekten. Utskottet utgår istället ifrån definitionen av brottet folkmord och menar att detta avgörs av juridiska instanser i enlighet med folkmordskonventionen från 1948. Andra relevanta juridiska instrument inkluderar stadgarna för tribunalen för Rwanda och Romstadgan för Internationella brottmålsdomstolen. Utskottet menar tvärtom vad artikelförfattarna vill ge sken av att det som drabbade armenier, assyrier/syrianer och kaldéer under det osmanska rikets sannolikt skulle betraktas som folkmord enligt 1948 års konvention, om den hade varit i kraft vid den aktuella tidpunkten.

Det är svårt att förstå vad ett formellt belut om erkännande av folkmorden skulle ha för politisk betydelse. Utrikespolitik är så mycket mer än politiska manifestationer och vi kan tryggt konstatera att den statliga myndigheten - Forum för levande historia - räknar händelserna i det osmanska riket som ett folkmord.

Vad däremot artikelförfattarna blundar för ett realpolitiskt förhållningssätt. Utskottet skriver:


Utskottet delar den uppfattning som Sveriges utrikesminister och EU:s utvidgningskommissionär gett uttryck för – att det i dagsläget är riskfyllt att störa en begynnande och ömtålig nationell process. Samtidigt vill utskottet understryka vikten av att det internationella forskarsamfundet ges bästa möjliga förutsättningar för oberoende studier och diskussion om etniska och religiösa minoriteter vid upplösningen av det osmanska imperiet. Utskottet välkomnar att utrikesministern till företrädare för den turkiska regeringen framfört synpunkter med denna innebörd.
Utrikesminister Carl Bildt menade i en riksdagsdebatt den 26 oktober 2007 att politiska manifestationer om historieskrivning i värsta fall kan leda till uppblossande intolerans mot religiösa minoriteter i Turkiet. Utrikesministern noterade i samma debatt att den armenisk-ortodoxa kyrkans överhuvud i Turkiet, Mesrob II, har uttryckt sig i samma anda.

På en punkt är emellertid även jag bekymrad över att riksdagen inte kan markera att det var folkmord som skedde 1915, före den nya turkiska staten. Detta innebär nämligen att Södertälje kommun inte har rätt att uppföra ett minnesmonument över händelserna. Läs mer i mitt blogginlägg "Nu kan det bli svårt med minnesmärken".

Utrikesutskottets betänkande2007/08:UU9 Mänskliga rättigheter i svensk utrikespolitik
En lägre text från artikelförfattarna, Erkänn folkmordet 1915 för vad det är

Dagen

Bloggar om , ,

7 kommentarer:

Anonym sa...

Utrikesutskottets betänkande kring folkmordet på armenier 1915 är ett pinsamt och cynisk rejalpolitikskt fiasko. Om det inte varit för att det bott några hundra tusen svensar med rötter i regionen kring Armenien och Turkiet skulle det passerat obemärkt. Om svenska regeringen röstar för avslag för motionerna betyder det i praktiken att Sverige förnekar folkmordet 1915. Lika illa är detta som om man skulle förneka folkmordet på Europas judar och Adolf Hitlers illdåd. Svensk utrikespolitk får inte bli naiv!

Per Westberg sa...

De uttalanden som gjorts av både utrikesministern och Utrikesutskotten visar med alla önskvärd tydlighet att folkmorden 1915 alls icke förnekas.

Anonym sa...

Riksdagen ska stifta lagar, välja regering och godkänna statsbudgetar. Jag instämmer i att det rör sig om ett folkmord men jag tycker att det faller utanför riksdagens mandat och uppgift att göra dylika ställningstaganden. Möjligen skulle det kunna vara något för statsministern eller utrikesministern.

Unknown sa...

Hej!

Jag tror att Per Westerberg har missat ett och annat när du läste inlägget i SvD. Det är inte 6 utan 66 som har skrivit under uppropet och den fulla texten (som det bör framgå av fotnoten) finns på http://detvarfolkmord.armenica.org

Dessutom så är det visst så att UU utspelar på den kronologiska ordningen som ett av skälen till varför man inte kan erkänna folkmordet som sådant. Man kanske inte skriver det rakt ut, men att tillägna ett tiotal rader på att skriva om "FN inte har gjort det" (vilket är fel!), och huruvida händelserna skulle klassas som folkmord eller inte om konventionen fanns vid den tiden är inget annat än anspelning på detta.

Och som sagt texten på http://detvarfolkmord.armenica.org är betydligt längre, mer förklarande och innehåller en lååång lista på världsledande folkmordsexperter som har läst texten och skrivit under.

Mvh,

Vahagn Avedian
Orförande i Armeniska riksförbundet
Redaktör på Armenica.org

Anonym sa...

Jag kan hålla med om ditt principiella resonemang. Du har dock råkat få med ett faktafel: Det var inte en halv miljon syrianer/assyrier, kaldéer och armenier. Det var en halvmiljon syrianer/assyrier och kaldéer och där till 1-1½ miljon armenier.

Per Westberg sa...

m
Tack

Viktigt att detta folkmord uppmärksammas.

medundersåte sa...

Ett problem med riksdagens hållning är att man vill att skulden ska ligga på det Osmanska riket och inte Turkiet. Osmanska riket hade tidigare haft en jämförelsevis tolerant inställning till sina minoriteter (de utgjorde trots allt större delen av befolkningen). Det var dessutom de nationalistiska och sekulära krafterna som sökte skapa en turkisk nationalstat som stod bakom folkmordet.

Den skrivelse som riksdagen godkände är också konstig när man skriver att om det inträffat efter 1948 så skulle det varit folkmord. Som många poängterat så skulle man kunna säga detsamma om nazisternas judeutrotning, och då låter det inte längre som ett indirekt erkännande vilket Alf Svensson enligt dagen.se försökte få det till.