2008-07-16

Där spriten går in går vettet ur

Igår presenterade Södersjukhuset rapporten Storstadsvåld 2 där det framgår att gatuvåldet har blivit grövre mellan åren 1998 och 2005. Sju av tio män som sökte vård under tiden för studien var påverkade av alkohol. Den högsta promillehalten som uppmättes var 4 promille. Medianen var 1,37. Samtliga kvinnor som sökte vård för sina skador under tiden för studien var påverkade av alkohol. Den lägsta promillehalten som uppmättes var 0,4 medan den högsta var 2,9 promille. Medianen var 1,21.

Denna rapport resulterar i ledarkommentarer både i Aftonbladet och Svenskan.

Svenskans Paulina Neuding koncentrerar sig på trögheten i rättssystemet och visst är det tragiskt om utredningar blir liggande och om det sker tidsutdräkt hos åklagare och i domstolar. Men Pulina Neuding är nog en aning vårdslös med verkligheten när hon talar om ärenden som blir liggande i år. Sanningen är nog snarare att det går ganska fort åtminstonne när unga människor är inblandade.

Möjligen räds Paulina Neuding den obehagliga sanning som Aftonbladets ledarskribent Eva Franchell berättar. Under rubriken "Vi måste ta spriten från ungdomarna" skriver hon:


Stadsledningen i Stockholm vurmar för ett kontinentalt krogliv.
I själva verket har vi fått ett drängfullt Stureplan befolkat av dåliga förebilder för våra ungdomar som står och hänger på gatan utanför, på tröskeln till vuxenlivet.
Ytterst handlar det om att vuxenvärlden tar sitt ansvar. Varenda förälder och varenda lärare borde ta samma ansvar som chefen för akutmottagningen på Södersjukhuset. Vi måste säga ifrån, ta spriten från ungarna och våga sätta
stopp.
Givetvis måste rättsväsendet ha tillräckliga resurser. Men alla som någon gång försökt att föra ett samtal med en dyngrak person vet att det är kaotiskt i hjärna hos den berusade. Det fyllo som misshandlar en annan person gör inte kalkyler om ehuruvida han åker fast eller hur långt straffet kan bli. Däremot är det tragiskt att det ska skapas en kultur där det ska krökas och helst på stan. Nattöppna krogar är säkert kul för hyggligt folk men den frihet som detta förenas med har helt klart en mycket mörk baksida.

Tråkigt att så många inte tycks inse sambandet mellan våld och festande.

I förra veckan var jag i Visby. Där om någonstans inser man att det faktiskt är så att många som går på krogen går därifrån med ett försämrat omdöme. Ju längre tid man super och ju tidigar på morgonen det blir desto större risk för våld, olyckor och skadegörelse

Nedan finns studien Storstadsvåld i pdf-format.
Storstadsvåld 2 del 1
Storstadsvåld 2 del 2


Bloggar om , , ,

DN, Få offer vill anmäla

3 kommentarer:

Barbaselo sa...

Ett offer för grovt våld bör få vara anonym genom en rättegång. Identifiering skulle kunna ske genom att man tar fingeravtryck på offret dels när offret kommer till sjukhuset, och dels när han/hon vittnar i rättegången. Inga andra uppgifter om offret skall behöva lämnas.

På detta sätt kan offer vittna utan att behöva känna rädsla för represalier.

Per Westberg sa...

Nej det tycker jag inte.

Det är fullt tillräckligt att det finns förutsättningar under särskilda omständigheter att höra målsäganden enskilt.

Dessutom är det en stor del av våldsoffren som har relationer till eller känner gärningsmännen och det är nog där den största rädslan finns.

Barbaselo sa...

Man skall inte tvingas att legitimera sig bara för att man fått stryk och vill hjälpa samhället att lagföra den/de skyldiga.