2008-07-08

Protest mot Nationaldemokrater


Nazianstuckna Nationaldemokraterna hade ett torgmöte i Visby idag. Prästen Mikael Mogren kallade snabbt till en tyst protest och under tystnad samlades folk utanför Svenska kyrkans tält med ryggarna vända mot Nationaldemokraternas talare. Under det tre timmar långa maratontalet varade den tysta protesten.

– Jag vet inte varför kyrkans folk gör som de gör. Nationaldemokraterna om några vill ju att Sveriges nation ska vila på den kristna värdegrunden, deklarerade Nationaldemokraternas vice ordförande Daniel Spansk från sin sida på torgmötet, skriver Kyrkans Tidning.

Vad säger man om ett sådant uttalande?

Är det så svårt att förstå. Nationaldemokraternas kristna värdegrund vill vi inte ha. Den tysta protesten handlar om människovärde och det känns bra att få delta i en sådan protest.

I slutet av maratontalet berörde Nationaldemokraterna Svenska kyrkan. Där var allt förfärligt och okristet. Men det fanns människor som protesterade och gjorde bra saker. Nationaldemokraternas talar förde Missionsprovinsen till skyarna.

Det är nog inte vänner som Nationaldemokraterna som Misionsprovinsens farbröder vill ha.

Bloggar om , ,

5 kommentarer:

Anonym sa...

Mikael Mogren ska verkligen ha en stor eloge i sitt handlande! Jag hade turen att träffa honom när jag hade honom som föreläsare på Uppsala universitet, och fattade snabbt tycke för denna ödmjuka och högst sympatiska man.

Anonym sa...

Spontant tyckte jag först som Kyrkoordnaren att det hela var en bra protest, men efter att ha läst Dag Sandahls tankar om det hela på hans blogg har jag ändrat åsikt.

Man bör bemöta andra människor ansikte mot ansikte med goda argument - inte vända dem ryggen.

Per Westberg sa...

Visst ska man möta människor med respekt. Men denna gång handlade det om tre timmars monolog från några rasister. Att vända ryggen är den rätta handlingen förutsatt att man är öppen när man möter människan. Men här handlade det om maskiner som bara vill provocera.

Anonym sa...

Att säga att nationaldemokraterna inte är människor utan "maskiner som bara vill provocera" är kanske inte helt respektfullt.

En argumentation med Nd-funktionär skulle dock antagligen kännas som att tala till en vägg. Och då är det säkert lättare att freda sitt demokratiska samvete genom att vända ryggen till...

Per Westberg sa...

Maskin är man när man står rakt upp och drar en inövad litania som spyr förakt över medmänniskor.

Även en människa kan uppträda som en maskin.