2008-07-27

Nej åklagaraspirantaspiranter stjäl inte

Rubriken är inte felstavad. Jag skriver verkligen aspirantaspiranter.

Igår var jag inne på den lokala Maxi ICA-butiken och lämnade ett Wii-spel med obruten stöldkassett. Någon hade antagligen varit inne i butiken och stulit och på vägen därifrån dumpat stöldgodset i min trädgård.

Det är bra att Svensk Handels säkerhetschef Dick Malmlund lyckas tränga igenom i media så bra som han gör eftersom han har viktiga budskap. Men han går lite långt när han på SvD.se säger:

– Alla grupper är representerade. Jag pratade med en bokhandlare i Umeå. När det är terminsstart för juristerna har han ett svindlande svinn på juristlitteratur. De som ska bli åklagare stjäl litteraturen.
Det tror jag inte ett dyft på. Det finns säkert juriststudenter som stjäl litteratur men att det handlar om framtida åklagare är inte sannolikt. I själva verket talar mycket för att Dick Malmlund skruvar till det hela för att få medialt genomslag. Han spär på myten att lagboken skulle vara den mest stulna boken på våra bibliotek och att det är juriststudenter som stjäl.

Vi har att göra med en vandringsägen.

Kolla förresten Svensk Handels mediabevakning. De får verkligen fram sitt budskap - Läs här

SvD

3 kommentarer:

Anonym sa...

Varför skulle det vara så osanolikt att en framtida åklagare stjäl?
Är det för att du "inte tror ett dyft på det" eller för att ingen myndighetsperson någonsin fällts för ett brott?

Anonym sa...

Självklart stjäl också jurister, åklagare, domare och poliser.
Vi har haft domare som döms för sexbrott och poliser som begår bankrån.
Problemet är inte att folk stjäl. Problemet är att folk vill stjäla. Varför vill folk stjäla? Kanske för att de ser att vårat samhälle är sjukt orättvist och bara personer som behandlar andra som skit kan få maktpositioner. Kanske för att människor svälter medan vi här dör av fetma.
Det här samhället är totalt sjukt. Varför ska jag hjälpa till att upprätthålla ett system som ser till att 30000 människor dör av svält varje dag?

Anonym sa...

Haha! Ja gå bara till biblioteket och titta genom kurslitteraturen, det är juristernas litteratur som har urrivna sidor överallt!

Det är knappast för att man har ett kall om skipad rättvisa som man läser juridik, det är för att man har chans att tjäna ganska stora pengar om man är duktig!