2009-06-19

Rådhuset fint men...

Det finns väl inget hus som är så starkt förknippat med svenskt rättsväsende som Stockholms rådhus, skriver DN a propos att Stockholms rådhus snart åter tas i bruk efter en omfattande renovering.

Vadå starkt förknippat med svenskt rättsväsende. Jag sätter en liten peng på att fler symboliserar Svea hovrätt på Riddarholmen eller Högsta Domstolens lokaler i Bondeska palatset i Gamla Stan mer med domstolsväsendet än Stockholms rådhus. De flesta svenskar känner för övrigt rådhus som ett hus för kommunförvaltningen. Så blev det ju i de flesta städer vid tingsrättsreformen när man i separerade städernas rådhusrätter från den kommunala förvaltningen. På rak arm kan jag bara komma på att Borås rådhus fortfarande används av tingsrätten och nyligen flyttade Göteborgs tingsrätt in i ett utbyggt Göteborgs rådhus.

Och talar vi svenskt rättsväsende i vid mening lär Polishuset på Agnégatan, Rikspolisstyrelsens barre på Kronobergsgatan och Polishuset i Göteborg hamna högt upp på listan över byggnader som förknipppas med rättsväsendet.

Men frågan är om inte priset ändå tas av fängelset i Kumla.

DN, Rådhuset blir rådhus igen

1 kommentar:

Calle Fridén sa...

För mig är det nog ändå Långholmen som är synonymt med rättsväsendet - jag hade släkt som arbetade där, och de hade kolonilott som följde med konstapeltjänsten. Alltså fick man promenera över Suckarnas Bro för att besöka dem.
Rådhuset? Det trodde jag var ett slott när jag var liten