2009-06-13

Vilka är Reclaim the Streets?

I Malmö finns det exklusiva bostads-, industri- och utbildningsområdet Västra hamnen. Malmös gamla landmärke Kockumskranen har ersatts av höghuset Turning Torso och området betraktas som exklusivt men är tack vare restauranger, stormarknad och strandlinjen ett området som realiter tillhör alla.

När egona och ligisterna som kallar sig Reclaim the Streets då utropar att de under lördagen ska återta Västra hamnen blir det påtagligt absurd att dessa autonoma grupper inte har något budskap genom sina aktiviteter. Inget annat budskap än att förstöra, skrämma och använda våld mot polisen. Resulatet av dessa handlingar blir att demokratiska opinionsyttringar mot orättvisor drabbas. Allmänheten har all anledning att känna oro och riskerna för uppsåtligt eller oavsiktligt våld är uppenbar. Läs till exempel Sydsvenskan om hur en polisman helt enligt regelboken dragit vapen efter att ha följt efter ett gänsg 13-åriga buspojkar.

Jag ställer frågan: -Hur är man funtad och vilken social bakgrund har man om man joinar Reclaim the Streets.

UPDATE: Det blev stök - SvD, DN, Sydsvenskan

OFF TOPIC: Jag ger rätt till den malmöbo som nu i veckan påstod att Globen, eller Ericsson Globe som det officiellt heter, rymdes under den forna Kockumskranen. Kockumskranen var 138 meter hög och spårvidden 175 meter. Globen är 110 meter i diameter och 85 meter hög invändigt.

Sydsvenskan, Boende rustar mot demonstranter
Huvudledare i Sydsvenskan, Kräv staden tillbaka

5 kommentarer:

Anonym sa...

das Boot

http://www.youtube.com/watch?v=ZGCSVOc7DyY

Anonym sa...

Reclaim the street är s.k människor som föddes ur hästskit, det är någon sorts mögel som sprider sig. Denna avkomma av hästskit hade i äldre tider varit inspärrade på mentalsjukhus, men dessa är ju nu mera nerlagda. RTS är vänsterparasiter som först lever på våra skattepengar, sen rånar dom oss och som grädde på moset vill dom försöra våra bostäder. Skicka skitet till Sibirien.

Per Westberg sa...

Jag råkade av misstag radera en kommentar som berättade att Västra hamnen i forskningssammanhang beskrivs som ett exempel gentrifikation. Det vill säga statusförhöjning på ett område.

Författaren menade att jag inte skulle ge mig på vänstern som ju har gott uppsåt att påtala klasskillnader. I sätllet borde jag kritisera fotbollshuliganer.

Huliganism har jag skrivit om många gånger. Sannolikt i botten ett socialt problem. Att någon påstår sig vara vänster och med det som alibi anser sig ha rätten att förstöra och bruka våld har nog inte sin botten i social utsatthet.

Gimmel sa...

"Att någon påstår sig vara vänster och med det som alibi anser sig ha rätten att förstöra och bruka våld har nog inte sin botten i social utsatthet."

Men nu var det ju heller ingen på Reclaimet som brukade våld förren en polis, när alla var på väg hem från den lugna festen i Västra hamnen, bestämde sig för att köra över en refug och rakt in i en gående folkmassa med sin pikébuss för att någon lagt en cykel framför den. Något som inte förvånade speciellt mycket då det är uppenbart att många som söker till PHS gör det för att tanken på att få bära och bruka batong och skjutvapen känns angenäm. Känner du en polis som arbetar i inre tjänst så kan denna säkert bekräfta att det finns många rötägg i kåren som är svåra att göra sig av med och vars handlingar man helst inte beskriver i pressmeddelanden. Ta bara tjejen som Sydsvenskan såg bli misshandlad med upprepade batongslag mot huvudet, trots att hon inte varit våldsam på något vis.

Och vad spelar det för roll om ens handlingar bottnar i social utsatthet eller inte?

Gimmel sa...

Gentrifikation innebär för övrigt naturligtvis mer än bara statushöjning. Det innebär att man gör det oåtkomligt för större grupper av oönskade individer för därmed göra det mer attraktivt för önskvärda, och därmed skapas och cementeras sociala klyftor.