2009-06-20

Valkampanj på nätet när Köpenhamn får ny biskopBild: Peter Skov-Jakobsen, foto av Maj-Britt Boa
Vid biskopsvalet i Köpenhamn används både valfonder, personliga webbplatser och Facebook.

Den 16 juli väljs ny biskop i Köpenhamns stift. Detta sker i en andra valomgång och den kandidat som får flest röster ska utnämnas till biskop. Ombuden har nu att välja mellan två biskopskandidater, generalsekreteraren i Kirkefondet, Kaj Bollmann, och orlog- och sognepræst (marinpastor och församlingspräst), Peter Skov-Jakobsen.

Støttekonton
Under hela valprocessen har valkampanjerna varit påtagligt närvarande och slutomgången utgör inget undantag. Biskopskandidaten Kaj Bollman gjorde i början av året ett utspel mot det faktum att två av de ursprungliga kandiaterna upprättat valfonder. Bollman markerade att det måste vara fel i ett valsystem som skulle fordra penninginsatser och han uppmanade, klokt nog, alla som ville stötta honom att sätta in pengar på Folkekirkens Nødhjælp.

Priviat initiativ till seriös valportal
På nätet bildades tidigt webbplatsen bispevalg.dk som blev en seriös portal för information och diskussioner kring valet men kandidaterna skapade även egna webbplatser för presentationer med mera.

Facebook vid biskopsvalet
Vid biskopsvalet i Stockholm bildades en intressegrupp på Facebook med 140 medlemmar under namnet "Biskop Brunne, vår andliga ledare för Stockholms Stift" men inför biskopsvalet i Köpenhamn har Facebook verkligen varit en aktiv plats. Kandidaterna har själva eller med hjälp av andra skapat intressegrupper och Kaj Bollman har egen profil på Facebook.

Kaj Bollmans valblogg
Peter Skov-Jakobsens valblogg

Politiken, Bøsser og lesbiske splitter bispekandidater
Kristeligt Dagblad, Kirkeministeriet afviser klager over bispevalg

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

1 kommentar:

kyrksyster sa...

Jag blir så klyven av detta kampanjande. Förr skulle föreslagna biskopskandidater vara diskret tysta och på intet sätt påverka valet.

Idag har pendeln slagit helt åt andra hållet...

Finns det något sakligt mittemellan tro...