2009-06-03

Tillåt mig tvivla på Svenskans uppgifter

Svenskan utropar tvärsäkert: "Riskerar miljonskadestånd - Beviljas inte ansvarsfriet." Bakgrunden är att det i morgon hålls bolagsstämma i AMF Pension och frågan omansvarsfrihet måste naturligtvis ställas mot bakgrund av avslöjandena att tidigare vd:n Christer Elmehagen flyttat sitt pensionskapital på ett mycket tveksamt sätt och att styrelsen i alla delar inte riktigt verkar ha förstått konstrukionerna i företagsledningens pensionsvillkor.

Om man läser artikeln får man uppfattningen att det är Dagens Nyheters chefredaktör Arne Ruth och advokaten Rolf Åbjörnson.

Arne Ruth är givetvis en förträfflig person och har visat stort mått av kurage genom sitt engagemang i Grupptalan mot Skandia, där ett stort antal Skandiakunder gick samman för att kräva moderbolaget Skandia på miljardbelopp. Men hans uttalanden är endast åsikter och ser inte ut att vila på fakta.

Advokat Åbjörnsson är en flitigt anlitad konkursförvaltare och får väl i mångt upplevas som fordringsägarnas ängel men det känns som tomma populistiska ord när han uttalar:
–Det känns nästan lite som internkorruption att Svenskt Näringsliv och LO sitter och kliar varandra på ryggen och riktar allt ljus på Christer Elmehagen.
Åbjörnsson är förvisso ny styrelseordförande i Carnegie där styrelse och vd inte fick ansvarsfrihet 2008 men om jag inte minns rätt har kraven på eventuella skadestånd avskrivits.

1 kommentar:

Bengt Svensson sa...

Säg inte det. Ansvarsfrihet är ett rent internt beslut. Skadeståndsanspråk är ju bara skilda uppfattningar som mer eller mindre grundade kan hamna i rätten. Ett enda domslut från en politiskt tillsatt jävig domare ... sedan är det bara för kronofogden att börja säkra pengarna.
Beslut om förloppet kan redan vara fattat, och läckt ut.