2009-06-18

Skrönor om inbrottstjuvar skrämmer Twittrare och Facebookfantaster

Tjuvar letar inbrottsoffer på nätet, skriver Göteborgsposten, och låter berätta att det allt mer utbredda bloggandet och twittrandet ger inbrottstjuven en hjälp på traven att hitta tomma villor och stugor.

Men läser man artikeln i dess helhet ser man att det saknas grunder för ett sådant påstående. Bakgrunden är en undersökning från försäkringsbolaget If som uppger att fyra av tio i åldrarna 18-29 år på Facebook eller liknande sajter anger att de ska resa iväg och lämna hemmet tomt.

Det är givetvis uppgifter som tjuven kan ha nytta av men frågan är om det verkligen finns fog för denna oro. Ingenstans i artikeln anges att någon buse ertappats med att spana lämpliga platser för bryt genom Facebook. I stället berättar man om en undersökning med 20 personer som begått bostadsinbrott. Dessa var överens om att tillfället gör tjuven. På goda grunder vågar jag hävda att inbrottstjuvar i allmänhet inte är särskilt förslagna i sin planering annat än ganska generellt.

Skriverierna om Facebook updates som dragplåster för tjuven är inget annat än ett trix från ett försäkringsbolag att få uppmärksamhet kring ett pressmeddelande.

Pressmeddelande från If, Unga bjuder in tjuven på Facebook

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag reagerade också på detta. Funderar på hur många inbrottstjuvar är det som har internet? Folk som är så desperata att de funderar på att göra inbrott är oftast fattiga och arbetslösa och har sällan möjlighet eller råd att skaffa internetabonemang.