2010-05-18

Det första uttrycket av sorg får inte bli politik

Två byggnadsarbetare, en far och hans son, omkom idag i samband anläggningsarbeten i Vitåforsgruvan i Malmberget. Det handlar snarare om en byggolycka än en gruvolycka. Bakgrunden är att en arbetskorg som hängde i en mobilkran föll ned i ett malmhisschakt under inspektionsarbeten av schacktväggarna.
Det är djupt tragiskt och oacceptabelt med arbetsplatsolyckor. Igår omkom en yngre man efter ett fall på Vida Timber utanför Alvesta (Smålandsposten) och någon förklaring till hur den olyckan gått till finns ännu inte. Ytterligare en man omkom igår i ett stall i Norra Skåne i samband med att han föll ned i ett betonggolv under takarbeten (Helsingborgs Dagblad)

Gruvarbetare är numera organiserade i IF Metall och det är naturligt att IF Metalls ordförande Stefan Löfven uttrycker deltagande med familj och arbetskamrater. Men det citat som hamnar i TT:s telegram är inte bra eftersom han drar politiska slutsatser i ett läge där det bara finns anledning att koncentrera sig på sorg. -Det här visar på det orimliga i att få neddragna resurser i arbetsmiljöverksamheten. Det är oerhört viktigt att också samhället har resurser att flytta fram positionerna i säkerhetsarbetet och där har tyvärr resurserna skurits ner rejält. Det håller inte, säger Stefan Löfven i bland annat Dagens Nyheter.

I sak har Löfven naturligtvis rätt. Att Arbetsmiljöverket fått minskade resurser är inte positivt och gynnar knappast arbetet med att skapa säkrare arbetsplatser. Men i det aktuella fallet vet man inget om vad som egentligen brustit eller fallerat. Tvärtom berättar huvudskyddsombudet Tomas Strömberg på LKAB i Malmberget för tidningen Dagens Arbete att dödsolyckan i Malmberget är ett sorgligt undantag och att flertalet skador i stället kommer sig av att man snubblar och stukar sig.

Man kan utgå ifrån att IF Metalls Stefan Löfven uttalat sig oövertänkt.. I det pressmeddelande (här) som Metall själva skickat ut uttalas att olyckan är oerhört tragiskt och att det visar hur viktigt det är att vi jobbar tillsammans, skyddsombud och arbetsgivare, för nolltolerans mot dödsolyckor. I pressmeddelandet är det Lars-Erik Folkesson, på IF Metalls arbetsmiljö- och försäkringsenhet som kommenterar tragiken.

Jag vågar på goda grunder påstå att LKAB som arbetsgivare och IF Metall Malmfälten som facklig organisation bedriver ett mycket seriöst och framgångsrikt skyddsarbete och att Arbetsmiljöverkets resurser kanske mer behövs på andra arbetsplatser.

DN, Sydsvenskan, SvD, SvD, SvD, Expressen, Expressen, Aftonbladet, DN

2 kommentarer:

Anonym sa...

"Jag vågar på goda grunder påstå att LKAB som arbetsgivare och IF Metall Malmfälten som facklig organisation bedriver ett mycket seriöst och framgångsrikt skyddsarbete"

Seriöst, kanske, men hur fan kan det vara framgångsrikt med 4 döda på 4 år? Men visst, jämfört med Kina och Ryssland så absolut.

/Gruvarbetare

Anonym sa...

Men herregud.

Även om det inte kan bevisas i JUST DETTA FALL att neddragna arbetsmiljösatsningar ORSAKADE olyckan, är det fel vad Löfven säger?

Ut och prata med lokala skyddsombud om vilken uppförsbacke de jobbar i numera.
Mindre pengar till utbildning, inget Arbetslivsinstitut som kunskapsbas, sämre befogenheter för regionala skyddsombud, ett Arbetsmiljöverk som säger sig tvingas jobba bara med akututryckningar och inte förebyggande pga neddragningar...
det är sådant som är just politiskt beslutat.

Ska vi låtsas som att det INTE får följder ute i verkligheten?

Skyddsombudssystemet är bland det bästa vi har i det svenska arbetslivet och skyddsombuden är hjältar. Dem ska man lyssna MYCKET noga på när de säger sig inte orka eller när de protesterar mot olika politiska förslag.