2010-05-08

Folkpartiet måste ta folkpartist i örat


Det är nog dags för Folkpartiet att ta riksdagsledamoten Camilla Lindberg (fp) i örat. Om någon kan göra det är det EU-ministern Birgitta Ohlsson som alltid är tydlig när det gäller mänskliga rättigheter och definitivt inte någon förespråkare av legalisering av prostitution. Den dalmas eller dalkulla som ska rösta på Folkpartiet i höst kan fundera på att kryssa Monica Lundin, Borlänge och slippa Camilla Lindberg i riksdagen.

Den folkpartistiska riksdagsledamoten Camilla Lindberg har högt upp på sin politiska agenda det populistiska kravet att det skall vara förenat med straff att rymma fängelse. En straffsanktion som i praktiken är fullständigt meningslös. Justitieministern har lyckligtvis tillbakavisat sådana rop på straff och konstaterat att man kommer långt med administrativa bestämmelser som innebär att straffet kan förlängas med upp till sex månader vid en eventuell rymning. Att ha en omgång i domstol och utdöma straff är löjligt.

Men Camilla Lindberg förvånar ännu mer som liberal när man idag kan läsa att hon motionerat till Riksdagen för med motivet att ge prostituerade social trygghet i samhället. Hon menar att bordeller, a-kassa och pensionspoäng kan vara ett sätt att nå social trygghet". Camilla Lindberg understryker dock, enligt Borlänge Tidning, att trafficking inte är samma sak som prostitution och att trafficking ska bekämpas.

Det är en smula egendomligt att en liberal kvinna kritiserar sexköpslagen. Lyckligtvis står Folkpartiet bakom sexköpslagen och har till och med verkat för att straffet "grovt sexköp" bör införas för den som köpt sex av en person som är offer för människohandel och därmed tvångsprostituterad.

Man frågar sig om Camilla Lindberg lever i en bubbla. Hon kan ta en vända till Tyskland och fundera på om legalisering av sexköp och kontrollerade bordeller minskar människohandel. Faktum är att det inte är så. Det råder rekryteringsproblem till sexköpsindustrin och en liten promenad på Reeperbahn eller Herrbertstrasse i Hamburg visar att gatuprostitutionen är högst närvarande och att det defintivt inte är rent och snyggt. Ett besök i Berlin borde få henne att fundera på varför en majoritet av de unga flickor som går på gatan kommer från ett lite land som Moldavien med bara drygt fyra miljoner invånare.

Legalisering av prostitution förstärker efterfrågan och skapar utbud. Man kan på goda grunder hävda att prostitution exploaterar individer och göder organiserad brottslighet.

Nuvarande EU-ministern Birgitta Ohlsson (fp) reagerade för några år sedan starkt på hur puerila CUF ville legalisera prostitution. Hon uttalade:
De som betraktar prostitution som vilket yrke som helst måste ta konsekvenserna.
Arbetslinjen gäller nämligen fullt ut för oss i Alliansen. Vill CUF att 19-åriga arbetslösa Olof ska tvingas ta ett jobb på bordellen? Tycker CUF att 14-åriga
Marie ska kunna erbjudas en praktikplats på Malmskillnadsgatan när
åttondeklassarna ska testa på arbetslivet? Anser CUF att 59-åriga Gunilla ska
hänvisas till sexarbete när jobbet på Volvo-lastvagnar försvinner annars ryker
A-kassan?
Det är relevant att fråga Camilla Lindberg samma sak. Camilla Lindberg kan även besöka sina kvinnliga kollegor på tyska gymnasieskolor och kolla om andelen före detta prostituerade lehrerinn finns. Tyvärr hittar man före detta prostituerade kvinnor från legala bordeller på samhällets baksida. Men Camilla Lindberg sitter i sin bubbla och fantiserar.

Skånska Dagbladet, DN, Dagen,
Aftonbladet, Aftonbladet

4 kommentarer:

Nicklas Eriksson sa...

Bra skrivet!

Peter sa...

Fast minst en riksdagskvinna i övrigt har väl en bakgrund som sexarbetare. De positiva effekterna av sexköpskriminaliseringen är väl ytterst begränsade, att samhällets dummaste får betala lite böter är knappast något som gör det hela bättre. Jag tycker prostitution och sexköp är mindre trevliga företelser. Jag har dock svårt för att man ska kriminalisera en part i en transaktion så länge allt sker fullt frivilligt och mellan vuxna människor.

Emil Vikström sa...

Jag tolkar Birgitta Ohlssons uttalande som att hon tänker tvinga folk att söka jobb inom sexindustrin ifall sexköpslagen ändå avskaffas i framtiden. Den hållningen är hon förhoppningsvis ensam om inom politikerkåren.

Anonym sa...

Det är inte Camilla som är märklig utan du själv. Detta eftersom du anser att det inte ska vara belagt med straff att bryta mot lagen (i detta fall att rymma från ett fängelse).