2010-05-07

Nu får väl Bosse Schön ge sig

För en tid sedan talade jag med en kollega om yngre tyska generationers skuld för naziepoken. Han sa: -Jag är född den 20 april, samma dag som Adolf Hitler. Inte skulle någon komma på tanken att anklaga mig för det.

Bosse Schöns uppmaning till drottning Silvia på Newsmill är vämjelig. Han skriver a propos drottningens berättelse i TV om sin far:
Sluta nu mörka om din pappas förflutna, drottning Silvia - berätta sanningen som du känner till den. För så är det att dagens historia vilar på gårdagens grund. Om vi inte känner till den kan vi inte gå vidare. Det handlar inte om skam och skuld - utan om sanningen, om det som en gång utspelades i vår tid. Och det är sanningen som måste berättas. Annars går vi vilse i vår egen tillvaro.
Bosse Schön må ha rätt i sak men att tala om för drottningen vad hon ska göra och berätta är egendomligt. Det är uppenbart att han bara vill ha egen publicitet. Ingen ställer väl Maud Olofsson till ansvar för att hennes parti hade en riksdagsledamot och ansedd akademieledamot in på 80-talet med naziförflutet och som till och med dömts för vapenbrott relaterat till sin skruvade övertygelse. Lika lite finns det anledning att fråga den förutvarande moderata handelsministern Ulf Dinkelspiel hur hans föräldrar tänkte 1939 när de gav honom förnamnen Ulf Adolf.

1 kommentar:

Bengt O. sa...

P.O.Sundman alltså. Det finns väl ingen anledning att inte lämna ut namnet.

När man känner till hans historia och trogenhet mot de bruna idealen måste man läsa om hans böcker i det ljuset. André - den ensamme ledaren som visste att det skulle gå ut skogen men i sin fanatism drog med sig sina kamrater i döden. M.m.

Vill intelägga mig i Bosse Schön/Silviadiskussionen men jag erinrar mig att Schön också gjorde sensationella avslöjanden om Selma Lagerlöf vilket senare visade sig vara en ganska tunn soppa. Å andra sidan har han gjort förtjänstfulla avslöjanden om framstående och inte så framstående svenskars naziförbindelser, t.ex. Åsa-Nisses pappa och mannen som ritade det än idag använda varumärket för Falcons öl.