2009-09-13

Gotländskt förfall och historiskt förringande

Tänk att det ska vara så svårt att fixa vettigt ljud i dubbade filmer. I skrivande stund tittar jag på hur Marie Jungstedts fina deckare förstörs i de tyska produktionerna av kriminalromanerna med den gotländska kriminalkommisarien Erik Knutas som huvudperson. Tyskarna må uppskatta de gotländska miljöerna och gillar sannolikt produktionerna eftersom de är vana vid dubbningar. Men att visa dem på svensk TV degenerar romanerna. TV 4 borde inte visa detta skräp.

Hard discountkedjan Liedl och begagnade bildelskedjan Laga.se sponsrar filmerna på TV 4 och det är verkligen symptomatiskt. Liedl känns ju inte direkt som favoritaffären och Laga.se är förvisso en god affärsidé men symbolen för begagnat. Och begagnade är verkligen filmerna.

Bara det att kalla huvudfiguren Anders Knutas för Robert Anders i filmerna är ju bedrövligt och historielöst. 263 personer i Sverige bär enligt SCB efternamnet Knutas. Väldigt många av dem har enligt folkbokföringen adresser på postorter som Visby, Slite, Klinte, Klintehamn och Romakloster och de bär verkligen en stolt historia kantad av övergrepp.

Svenskbyborna är ättlingar till svenska bönder som 1781 tvångsförflyttades från Dagö till Ukraina. De grundade Gammalsvenskby och lyckades bevara svenskheten. Inför hotet att deras jord skulle kollektiviseras och på grund av förföljelser och svåra ekonomiska förhållanden, flyttade ca 900 svenskbybor till Sverige 1929. De flesta svenskbybor bosatte sig på Gotland.

Buskas, Martis och Hinas är andra svenskbynamn.

Den 25 juli 2007 skrev jag inlägget "Inger Nilsson spelar obducent"

Bloggar om ,

4 kommentarer:

Leif Ekstedt sa...

Maxi mataffär var stängd under torsdagen(Örebro). Vi besökte mataffären Lidl och blev förvånade.
De hade kartat upp sig i sortiment.
Stor koncern i Tyskland, som har råd att arbeta sig in på vår marknad. Men de har inte råd ,att få namnet felstavat. Men jag måste erkänna ,att jag själv tidigare missuppfattat hur det stavas.
Tänk att få klart för sig något enbart för att proppen gått.

Per Westberg sa...

Aj aj att jag stavade fel. Borde ha grejat detta men vet nu hur Lidl stavas.

En Maxibutik stängd en vaqrdag låter egendomligt.

Leif Ekstedt sa...

Elavbrott i 6-7 timmar.

Anonym sa...

Kul att du ger bakgrunden till namnet Knutas! Livet i Gammalsvenskby beskrivs i en ny bok, "Banditer i byn". Mer info om boken och om svenskbyborna finns på www.alvinaforlag.se

/Kristina