2009-09-19

Tramsig polis - var inte tramsig polis

UPDATE: Thomas Olausson, som var en av "poliserna" i inslaget har lämnat en kommentar här på bloggen och berättat att det inte var riktiga poliser, att fordonet var en demobil och att Oldsberg var förberedd. Med denna förklaring faller givetvis min kritik. Och jag blir så glad att riktiga poliser inte tramsar. Givetvis ska poliser och polisens material kunna användas i filmer men min gräns är knivskarp. Den som utsätts för ett "polisingripande" får aldrig ens misstänka att det kan handla om ett skämt.

Ikväll är Svennis gäst i "Här är ditt liv". I formatet ingår överraskningsmoment där huvudpersonen i programmet luras. Idag spelade Oldsberg chaufför och blev småningom stoppad av en polisbil med påslagna blåljus.

Det är säkert jätteroligt för poliserna att vara med i TV men samtidigt väldigt oseriöst att stoppa ett fordon på skoj. Poliser som gör tjänsteingripanden ska man ta på allvar. Men kan man det?

Poliser borde ha integritet att ibland säga nej till trams. (vilket de uppenbarligen gjort som det visar sig efter förklaringen från Olausson)

5 kommentarer:

Thomas Olausson sa...

Vi är inga riktiga poliser. Vi spelade två roller på en vägsträcka som i samförstånd med polisen och naturligtvis föraren Oldsberg förbereddes för detta. Bilen är en demobil och togs inte från polisens ordinarie bilstall. Visst kan man hålla med om intigriteten men var drar man gränsen? Kan du tänka dig en polisfilm utan poliser?

Per Westberg sa...

Kul att Du svarar Thomas
Då får jag väl hänföra denna grej till kategorin polisfilm. För givetvis måste polismän och material kunna användas i filmer.

Min gränsdragning är knivskarp. Man får inte göra fejkade ingripanden mot människor som inte känner till det.

Thomas Olausson sa...

Kul att du återsvarade. Det händer ibland att riktiga poliser används till filmer, men tycker de att de inte har tid låter de statister och skådespelare göra jobbet - under förutsättning att det ser rätt ut eller är tydligt fejkat på ett eller annat sätt. Det finns till och med en speciell filmpolisgrupp som har tillstånd att använda egna uniformer och låna polisfordon. De har till och med ett eget tror jag.

http://www.filmpoliserna.se/ De gör ett bra jobb men jag är inte med där.

Själv har jag en annan liknande verksamhet: http://plentyland.se/Plenty4/Filmvakterna.html

Vi är lite mer laidback eftersom vi inte har någon arbetsgivare som kräver att det ser perfekt ut. Vi druttar gärna på ända i en film och är superseriösa i en annan.

Per Westberg sa...

Nu har jag sett reprisen och av "experten" fått veta att en man inte slår stopp på bilar genom att köra om dem. Dessutom var "polismannen" felaktigt placerad när han talade till Oldsberg.

Thomas Olausson sa...

Vi fick inte göra det på korrekt vis på grund av inspelningsläget. taxin bakom innehöll kamerateamet och de behövde sikten. Vi hade inga sirener eller framblink heller. Det funkade i fejket i alla fall - hyfsat. Jag hade annars konsulterat en expert innan jag med ;)