2009-09-24

Nej Berga blir nog inte ny bas

Med anledning av de stora säkerhetsbristerna för polisflyget i Stockholm säger Rikspolischefen att det kan var aktuellt att flytta tillbaka basen till Berga i Haninge. Nu ska han tala med Överbefälhavaren. Det låter ju bra men jag är skeptisk. Även justitieministern talar om flytt till Berga.

I början av juni 2006 lade Försvarsmakten ned Andra helikopterskvadronen vid Berga. Samtidigt sade Fortifikationsförvaltningen upp polisflyget på den utomordentliga och moderna anläggningen. Orsaken till detta var att Amfibieregementet flyttat in på det närbelägna Berga. Amfibieregementet har en annan typ av utbildningsverksamhet än de tidigare förbanden på garnisonen hade och om jag förstår rätt omöjliggjorde denna verksamhet flygning i området. Numera pangas det rätt friskt runt Berga och det är inte lika fridfullt som när området fylldes av unga män i Kalle Ankakostym.

SvD, DN, SvD, SvD, Dagen

5 kommentarer:

Peter Olevik Dunder sa...

Helikopterbas för polisflyg mm bör kunna bli Myttinge 1:34. Frågan har överklagats till högsta ort och avgörandet har itne fällts ännu, men bättre alt finns inte längre. Berga är ingen flygplats, tillstånden är borta.

Nu försöker iofs Sthlm sig på att använda de senaste händelserna som argument för flytt till Bromma. Men Myttinge är bättre för verksamheterna; i skärgården, centralt i länet, få konkurrerande vht...

Flytt till Bromma på nya argument för samma gamla önskemål från Sthlm, lite genomskinligt från Sthlms sida kan jag tycka.

Per Westberg sa...

En kollega till mig, med goda kunskaper i polistaktik, tyckte att det var utmärkt med bas på Berga. Hon noterade att de flesta spektakulära brott i landet inträffar just på Södertörn.

Rickhard Nordfjäll sa...

Varför inte basera polishkp på Ärna i Uppsala?

Det kan ju tänkas att det finns samordningsvinster att göra mellan två statliga myndigheter, både ekonomiska och verksaqmhetsmässiga.

Per Westberg sa...

Nog är det bra om myndigheter samverkar men dessvärre är det ju så att Försvarsmakten lämnqar Ärna 2010.

Per Westberg sa...

Nog är det bra om myndigheter samverkar men dessvärre är det ju så att Försvarsmakten lämnqar Ärna 2010.