2009-09-28

Vad är Norrland


Bild: Lotsbåt i isen, Sjöfartsverket
Sjöfartsverket har idag meddelat att Lotsbeställningscentralen för Norrland kommer att hamna i Gävle i början av 2010. Därmed är det slut med lotsbeställning i Lule som idag svarar för Bottenvikens sjötrafikområde. Gävle som idag svarar för Bottenhavets sjötrafikområde får nu ett duktigt stort område att ansvara för.
Nu spelar det väl inte så stor roll var lotsbeställningen är placerad. Lotsstationerna i Bottenviken ligger i Luleå, Umeå, Skellefteå och Örnsköldsvik men det är väl ändå lite provokativt att lägga beställningen i Gävle. Det är ju nästan inte Norrland.

3 kommentarer:

oneilla sa...

Inte är det norra Uppland inte.
Ett slag till. Bajen - har blivit fel-
Annat slag -flygcertifikat är det koll på sånt - vilka får bli låssmeder - MVh läsarinna

Per Westberg sa...

Nej gränsen till norrland brukar man dra vid Dalälven i Gästrikland och Uppland.

Walle sa...

Helt rätt Per. Den klimatmässiga och traditionella gränsen mellan Norrland och Svealand går vid Dalälven. Alltså mitt i Dalarna. I juridisk mening går gränsen Dalarna/Härjedalen och Gästrikland/Uppland.

Det som gör Gävle till ett märkligt val är att Gävleborgs län räknas till Bergslagen i de flesta organisationssammanhang, såväl föreningsliv som landstingsorganisation, t.ex. Gävle är typ en förort till Stockholm i ett norrländskt perspektiv...

De flesta norrlänningar pratar om de fyra norrlandslänen (Norrbotten, Västerbotten, Jämtland och Västernorrland). Inte de fem.

Bra blogg överhuvudtaget. Lågmäld och borgerlig. Ovanligt!