2009-09-30

Jaktbrott på Götgatan


Slog upp tidningen och trodde att något fantastiskt hänt på Södermalm. En pitbull har bitit ett lo!!! Jag har träffat Björn vid Hornstull och en gång sett Bert-Åke Varg på Medis men lo???

Tidning "mitt i Södermalm" skrev i veckan om en cyklande kvinna som blivit biten i benet av en pittbull på Götgatan. Hundägaren gick därifrån utan att ens fråga hur det gått men enligt polisen har hundägaren inte gjort sig skyldig till brott. Det är en rent civilrättslig historia enligt Södermalmspolisen eftersom hunden var kopplad och inte bussats på den kvinnan.

Egendomligt tycker jag som vet att hundägare har strikt ansvar enligt lag (2007:1150) om tillsyn över hundar och katter. Enligt 19 § nämnda lag ska skada som orsakas av en hund ersättas av dess ägare eller innehavare, även om han eller hon inte vållat skadan. Men det innebär givetvis inte att man kan tvinga hundägaren att stanna kvar. Det har polisen rätt i. Polismannen talar om en lucka i lagen eftersom detta inte är reglerat i brottsbalken.
Men det är kanske inte helt rätt. Att vara oförsiktig när man går omkring med en hund skulle mycket väl kunna vara vållande av kroppskada och det är inte ovanligt att man polisen upprättar anmälan på den grunden.
Bloggar om , ,

Inga kommentarer: