2009-09-27

Mesig fritidsnämnd

För en tid sedan gav en bankdirektör mig en dråplig historia om condictio indebiti. Läran om Condictio indebeti (återställa det icke ägda) innebär i princip att den som av misstag utbetalt ett belopp till någon har rätt att återfå beloppet Banken hade av misstag fört över en miljon kronor till en kvinnas konto. När man upptäckte misstaget ringde man upp kvinnan och berättade om sitt fel. -Om banken gjort ett misstag får banken stå för det, kontrade damen självsäkert i tro att hon blivit miljonär. Bankkamreren var snabb i repliken och gav svar på tal. -Hör nu snälla damen, banken har verkligen gjort ett misstag, om 30 sekunder har banken gjort ytterligare ett "misstag" och står för det.

Enligt Sydsvenskan har Malmö fritidsförvaltning av misstag betalat ut 399 084 kronor till en ensamstående, medelslös tvåbarnsmamma. Misstaget upptäcktes efter ett par månader då kvinnan redan förbrukat 130 000 kronor. Kvinnan har betalat tillbaka vad hon har kvar men då hon saknar tillgångar bedömer kommunen möjligheterna att få tillbaka pengarna som små.

Nu har fritidsnämndens au beslutat att man inte ska göra polisanmälan. – Jag tycker är fullständigt horribelt att inte polisanmäla. Kvinnan har visat välvilja och betalat tillbaka en del, men 130 000 kronor av kommunens pengar är borta. Då är det ett moraliskt krav att vi också polisanmäler, säger fritidsnämndsledamoten moderaten John Roslund. Majoriteten företrädda av socialdemokraten Bengt Forsberg säger att han är mycket tveksam till om det är meningsfullt att göra en polisanmälan. - Jag ser inga möjligheter att få tillbaka pengarna, säger Bengt Forsberg.

Det är en egendomlig inställning som Forsberg har. Han har ansvar för kommunens pengar och en polisanmälan syftar givetvis till att pröva om kvinnan gjort sig skyldig till brott. Det är inte minst viktigt ur allmänpreventiv synvinkel att lagföra någon som förbrukar pengar man av missstag kommit i besittning av. Det 'r ju djupt tragiskt om människor i allmänhet går omkring och tror att man få förbruka pengar som uppenbart är utbetalade av misstag.

3 kommentarer:

Leif Ekstedt sa...

Den som av misstag betala ut mer än 399.000 till en kommuninnevånare
borde väl i första hand stå för sin handling. Kanske är det ett politiskt beslut, som omöjliggör detta. Kvinnan som fått det felaktiga beloppet måste ju laga ordning polisanmälas och därmed lagföras. Att man inte vill anmäla är kanske,att det kan drabba fritidsnämndens politiker av rätt/fel färg som inte vill detta.

kyrksyster sa...

Det stora moraliska problemet är väl om denna kvinna tillhör den grupp av människor i samhället som p g a inte kunna försörja sig på arbete - ständigt tvingas stå till svars inför myndigheter. AF och FK kan ständigt missa grejer, hon får stå till svars. Hon får inte missa en minut vid ett beordrat telefonsamtal, inte ha 40 graders feber vid ett möte o s v.

Kanske det inte är så märkligt att hon skiter i om kommunen gjort ett misstag - för om hon gjort det hade hon fått stå för det?

Walle sa...

Japp, Kyrksyster. Amen till det. Tyvärr undrar jag om det är lagligt för Fritidsnämnden att inte polisanmäla?