2010-04-01

Bra att höja pensionsåldern

Regeringen kommer att föreslå att den undre gränsen för när man kan börja ta ut allmän pension från dagens 61 år till 62 år. Socialdemokraternas Ylva Johansson är kritisk och säger att många människor är utslitna på sina arbeten och måste ha möjlighet att kunna gå i pension från 61 års ålder.

Det har Ylva Johansson helt rätt i. Men dessa grupper tar nog sällan ut tidigare pension. Det har de knappast råd med. Att gå vid 61 år ger över 20-30 procents lägre pension – varje månad livet ut i stället för om de valt att gå i pension vid 65 år.

De grupper som möjligen har råd med detta är de som genom privat pensionssparande lyckats bygga upp ett stort eget pensionskapital.

DN, GP

3 kommentarer:

Anonym sa...

Låt de fattiga arbetare jobba livet ut så kan vi, som har det gott ställt och kommer att leva länge, njuta av vår ålderdom så som sig bör.
Analist

Leif Ekstedt sa...

Egentligen är väl den vanliga 65-årsdagen start för pension.
Frågan som kommer att bli aktuell är ,när blir den vanliga pensionsdagen när man fyller sjuttio.?

M D Kamijo sa...

Tja med tanke på att när det väl är dags för kommande generationer att gå i pension så är väl pengarna bortspekulerade tack vara det nuvarande vansinniga pensionssystem. Med det som bakgrund så lär man väl få jobba tills man dör.